27. 5. 2022

Na sredozemske igre tudi slovenski rokometaši

Selektor moške rokometne reprezentance Uroš Zorman je določil 17 rokometašev, ki jih je povabil na priprave za letošnje sredozemske igre. Te bodo v Oranu v Alžiriji potekale med 25. junijem in 5. julijem.

Na sredozemske igre se bo Slovenija podala z mlado zasedbo. V njej bodo priložnost dobili rokometaši, ki z igrami vse bolj opozarjajo nase in so prihodnost slovenskega reprezentančnega rokometa. Na seznamu povabljencev 14 rokometašev igra v dresu slovenskih klubov, trije pa v tujini.

Trije rokometaši s seznama so tudi že okusili delo A-reprezentance - Tadej Mazej in Tadej Kljun sta ob tem že vpisala uraden nastop, Uroš Miličević pa je sodeloval na pripravah zadnjih akcij. Za ostale bo to prva izkušnja v članskem dresu z državnim grbom. Na Zormanovem seznamu se nahajajo še Tilen Strmljan, Stefan Žabić, Tim Cokan in Gal Gaberšek (vsi RK Celje Pivovarna Laško), Staš Slatinek Jovičić, Gašper Horvat in Marko Kotar (vsi RK Trimo Trebnje), Domen Tajnik, Jernej Drobež, Timotej Grmšek (vsi RK Gorenje Velenje), Urban Pipp (RD Urbanscape Loka), Alen Skledar (RK Jeruzalem Ormož), Domen Sikošek Pelko (Kriens-Luzern) in Tim Rozman (Tusem Essen).

Reprezentanca se bo zbrala 13. junija v Zrečah, kjer bo opravila celotne priprave. Tekmeci in razpored tekem na sredozemskih igrah bodo znani v prihodnjih tednih.

Sredozemske igre so regionalno več športno tekmovanje v olimpijskih in neolimpijskih športnih panogah, ki so ob prisotnosti visoko športno razvitih držav, za slovenski šport zelo zanimive. Njihov začetek sega v leto 1948, ko je turški doktor političnih ved Mohamed Taher Pasha v Londonu dal pobudo za organizacijo omenjenega tekmovanja. Želel je, da bi bile igre simbol miru med različnimi kulturami sredozemskega okolja. Med olimpijskimi igrami istega leta v Londonu so nacionalni olimpijski komiteji držav Sredozemlja pozdravili njegovo idejo in prve sredozemske igre so bile tako organizirane v egipčanski Aleksandriji tri leta za tem.

Sredozemske igre potekajo v razmaku štirih let. Do leta 1991 so potekale leto pred poletno različico olimpijskih iger, od takrat pa leto po njih. Simbol iger so trije krogi, ki simbolično predstavljajo Azijo, Afriko in Evropo, tri celine oziroma 26 držav, ki sodelujejo na teh igrah. Spodnji valoviti del simbolizira Sredozemsko morje.

Slovenski rokomet je na sredozemskih igrah že dosegel vidne uvrstitve. Leta 1993, na prvi izvedbi sredozemskih iger leto po poletnih olimpijskih igrah, je moška reprezentanca osvojila bronasto kolajno, kar je bila prva kolajna slovenskih reprezentanc v kolektivnih športih na največjih tekmovanjih. Na zadnji izvedbi leta 2018 v Tarragoni so bili Slovenci peti.

Uroš Zorman, selektor slovenske moške rokometne reprezentance:
"
Na sredozemske igre bomo popeljali igralce, ki se nekako nahajajo med mladinsko in člansko A-reprezentanco. Večina vabljenih rokometašev izhaja iz generacije 1998, ki je postala evropski prvak, ter letnikov 2000 in 2001, ki sta zaradi svetovne zdravstvene situacije ostala brez največjih tekmovanj v mlajših starostnih kategorijah. Poletna akcija nam bo dala dober vpogled v prihodnost slovenskega rokometa in A-reprezentance. Videli bomo, kaj lahko od omenjenih generacij pričakujemo. Verjamem, da bodo tekme v Alžiriji fantom dale prepotrebne mednarodne izkušnje na višji ravni, saj skoraj vsi s seznama igrajo v Sloveniji."

SEZNAM VABLJENIH IGRALCEV ZA NASTOP NA SREDOZEMSKIH IGRAH
Rokometaš Klub
Staš Slatinek Jovičič RK Trimo Trebnje
Tadej Mazej RK Celje Pivovarna Laško