23. 6. 2022

Rokometaši na poti na sredozemske igre

Slovenska reprezentanca bo v četrtek popoldne odpotovala na letošnje sredozemske igre v alžirskem Oranu. Del teh bo tudi slovenska rokometna ekipa. V soboto po na sporedu uradna otvoritev, prvi preizkus za naše rokometaše sledi v ponedeljek.

Selektor Uroš Zorman je moštvo, v katerega sestavljajo predvsem igralci, rojeni med letoma 1998 in 2000, prvič zbral v začetku prejšnjega tedna v Zrečah. Ekipa je tam trenirala do petka, minuli ponedeljek pa se znova zbrala v Kranjski Gori in tam opravila zadnje priprave pred potjo na tekmovanje.

"Imeli smo kar nekaj težav s sestavo ekipo. Krojile so jo poškodbe in zato smo se kar nekoliko lovili," se pred odhodom v Alžirijo na priprave ozre Zorman in doda: "Vsi fantje, ki so bili na voljo, so treninge oddelali po najboljših močeh, z najvišjo zavzetostjo in zvrhano mero želje. Kar se tega tiče je bilo tako vse na najvišji možni ravni."

V zadnjih dneh pred odhodom je zaradi težav s poškodbama slovenska vrsta ostala brez dveh članov Celja Pivovarne Laško - vratarja Gala Gaberška ter krožnega napadalca Stefana Žabića. Prvega mučijo bolečine v ledvenem delu hrbta, slednji pa ima težave z vnetjem ahilovih tetiv na obeh nogah. Zorman je bil tako primoran vpoklicati dodatnega igralca. Z ekipo bo v Alžirijo odpotoval vratar Gašper Dobaj.

Poleg slednjega se na slovenskem seznamu potnikov nahajajo še krilni igralci Tim Cokan, Tadej Mazej, Urban Pipp in Staš Slatinek Jovičić, zunanji igralci Timotej GrmšekGašper Horvat, Tadej Kljun, Marko Kotar, Uroš Miličević, Tim Rozman, Domen Tajnik in Matevž Žagar, krožna napadalca Jernej Drobež in Domen Sikošek Pelko ter vratar Alen Skledar.

Slovenske rokometaše na 19. sredozemskih igrah uvodoma čakajo nastopi v skupini A. V ponedeljek, 27. junija se bodo ob 10. uri pomerili s Srbijo, naslednji dan ob 12.00 pa s Tunizijo. Sledila bosta dva dneva premora, nato pa tekmi z Egiptom (petek, 1. julija, ob 12.00) in Italijo (petek, 1. julija, ob 12.00).

"V Alžirijo se podajamo z dokaj mlado ekipo. Po informacijah, ki jih imamo, bodo ostale ekipe bolj ali manj nastopale v najmočnejših zasedbah, zato nas čaka precejšen zalogaj. Po drugi strani bo to prineslo lep uvid, na koga lahko v bližnji prihodnosti računamo," se na prihajajoče preizkuse ozre Zorman in pristavi: "Obenem bodo fantje, ki igrajo v slovenski ligi, videli, na kakšni ravni je njihova igra in koliko jim manjka do najvišje ravni."

Slovenski rokomet je na sredozemskih igrah že pustil pečat. Leta 1993 je moška reprezentanca osvojila bronasto kolajno, kar je bila prva kolajna slovenskih reprezentanc v kolektivnih športih na največjih tekmovanjih. Na zadnji izvedbi leta 2018 v Tarragoni so bili Slovenci peti.

SREDOZEMSKE IGRE (ORAN, ALŽIRIJA)

Skupina A, 1. krog, ponedeljek, 27. junija, ob 10.00:
SLOVENIJA : SRBIJA

2. krog, torek, 28. junija, ob 12.00:
TUNIZIJA : SLOVENIJA

4. krog, petek, 1. julija, ob 12.00:
SLOVENIJA : EGIPT

5. krog, sobota, 2. julija, ob 10.00:
ITALIJA : SLOVENIJA

Ponedeljek, 4. julija: