5. 8. 2006

Kadeti osvojili 13. mesto

Slovenija : Avstrija 39:38 (19:18)
Slovenija: Čudič, Rojc 6, Praznik, Peterlin 1, Razgor 3, Špegel 3, Dolenec 7, Župič, Svetelšek 6, Zbičajnik, Paladin, Kodelja 8, Bombač 4, Slamar 1.
Avstrija: Patteret, Jonas 5, Hamed 1, Bolić 5, Mahmutaj 4, Zeiner 6, Posch 4, Blaha, Hahn 2, Offenbacher, Papesch 5, Kalischnig, Riegler 2, Pomorisac 4.
Sedemmetrovke: Slovenija 6(4); Avstrija 6(5).
Izključitve: Slovenija 12 min.; Avstrija 4 min.
Rdeč karton: Zbičajnik 60. min./Slovenija; Mahmutaj 49./Avstrija.

Slovenska kadetska rokometna reprezentanca je zaključila s svojimi nastopi na evropskem prvenstvu v Estoniji s svojo drugo zmago, tokrat proti Avstriji in končala na končnem 13. mestu.
Tekmo proti severnim sosedom so bolje pričeli naši reprezentanti, ki so z zadetki Svetelška, Bombača in Dolenca povedli s 3:0, nasprotniki pa so v osmi minuti prišli do izenačenja in tri minute zatem vodili za zadetek. Slovenci so v teh minutah zgrešili dve sedemmetrovki.
V 17. minuti so Avstrijci prišli do vodstva dveh zadetkov, vendar je bilo že tri minute zatem znova gol prednosti za slovenske igralce, ki pa bi lahko imeli višjo prednost saj so zapravili nekaj 100-procentnih priložnosti. V 23. minuti je Kodelja s svojim petim zadetkom na tekmi povišal na dva, štiri minute zatem pa je razlika znašala že štiri gole prednosti. Avstrijcem, ki so vztrajali v napadu z igro na krožnega napadalca, je do konca polčasa uspelo znižati na zadetek zaostanka.
Z igralcem manj večali prednost
V drugem delu so kot prvi zadeli severni sosedi, nato pa so v naslednjih minutah naši zaigrali odlično v obrambi in premagali avstrijskega vratarja štirikrat zaporedoma in izenačili najvišjo prednost na tekmi.
V 42. minuti je bil pri rezultatu 25:23 za Slovenijo izključen Bombač, a so kljub temu soigralci dvakrat premagali vratarja Avstrije – zadela sta Dolenec in Razgor – prejeli pa le en gol. Tri minute kasneje, ko se je Bombač vrnil na igrišče, je moral na klop za izključene Dolenec. Slovenski kadeti z igralcem manj ponovno niso prejeli zadetka, z obrambami se je izkazal Župič, na drugi strani pa zadeli dvakrat in s tem prešli v vodstvo za šest zadetkov. Devet minut pred koncem tekme je slovenska ekipa vodila že za devet zadetkov, nato pa je sledil velik padec v igri.
Avstrijci v 59. minuti izenačili
Igralci izbrane vrste Slovenije so še v 54. minuti vodili za osem zadetkov, nato pa so kot kaže bili igralci prepričani v zmago in sledil je popoln padec v igri. V napadu ni bilo idej, tako da so Avstrijci prek nasprotnih napadov polnili mrežo slovenskega vratarja. Tako je dve minuti pred koncem Papesch znižal na 36:37, Razgor je znova povečal na dva, vendar so avstrijski igralci minuto pred koncem izenačili rezultat. V zadnjem napadu je Bombač postavil končni rezultat 39:38 za Slovenijo.

Izjavi po tekmi:
Jure Dolenec, kapetan Slovenije je pokomentiral padec v igri: »Avstrijci so zamenjali obrambo, mi pa smo padli v »glavah« in razmišljali le še o zmagi ter posledično napravili veliko nepotrebnih napak, kar je skoraj prineslo spremembo izida. Navsezadnje pa smo le pokazali, da smo prava ekipa in zopet povedli za zadetek, katerega smo tudi zadržali in zmagali še našo zadnjo tekmo in za malenkost popravili vtis.«
Gregor Župič, vratar Slovenije: »Ob koncu tekme smo že vsi mislili, da smo zmagali, saj je bilo le še deset minut do konca srečanja. Avstrijci so se na drugi strani borili do 60. minute, morda si na koncu niti nismo zaslužili zmage.«