30. 1. 2009

Francija in Hrvaška v nedeljo za zlato kolajno, Danska in Poljska za bronasto na SP

V finalu SP na Hrvaškem se bosta pomerili reprezentanci Francije in Hrvaške. Francozi so na prvi polfinalni tekmi v Splitu premagali Dansko s 27:22, na drugi v Zagrebu pa so gostitelji povsem nadigrali Poljake (29:23). Tekma za broansto kolajno bo v nedeljo ob 15. uri, finale pa ob 17.30 (obe v Zagrebu).

 

Francoski selektor Claude Onesta med štirinajst igralcev ni uvrstil stebra obrambe Didierja Dinarta (v zadnjih dneh se je ubadal s poškodbo stegenske mišice), se je pa zato na zapisniku znašal veteran, že skoraj 39-letni Joel Abati. Pred 11.000 gledalci v dvorani Spaladium Arena so se Danci upirali do izida 7:7 (16. minuta), predvsem po zaslugi levorokega "ostrostrelca" Klavsa Bruuna Jorgensena, ki je že v dobrih desetih minutah štirikrat "preluknjal" vratarja Thierryja Omeyerja. A nato so Francozi dosegli tri zadetke zapored, danskemu selektorju Ulriku Wilbeku pa ni pomagala niti minuta odmora. Olimpijski prvaki iz Pekinga so namreč še v prvem polčasu podvojili svojo prednost (16:10, 29. minuta), že pred polovico drugega pa je Wilbek zamenjal vratarja Kasperja Hvidta, ki je do takrat zbral le tri obrambe. A tudi to ni pomagalo aktualnim evropskim prvakom, saj so v 46. minuti zaostajali že za osem zadetkov (15:23). Šest minut pred zadnjim znakom sirene je moral igrišče predčasno zapustiti francoski reprezentant Luc Abalo: potem ko je pri izvajanju sedemmetrovke z močnim strelom zadel v glavo vratarja Niklasa Landina, sta ga beloruska sodnika "nagradila" z rdečim kartonom.

 

Številčno prednost na igrišču so Danci dobro izkoristili, v dobri minuti dosegli dva zadetka in se približali na 20:24. Toda na njihovo žalost se jim je na nasprotni strani z enako mero oddolžil Guillaume Gille in pri vodstvu Francozov s 26:20 v 56. minuti je bilo jasno, da so si priigrali vstopnico za finale. "Zavedali smo se, da Dancem ne smemo dovoliti, da se razigrajo v napadu in da začne blesteli vratar Kasper Hvidt. Potem bi se nam slabo pisalo, a na srečo se to ni zgodilo. Odlično smo opravili obe zadevi in se zasluženo uvrstili v finale," je razplet komentiral francoski reprezentant Daniel Narcisse. Kljub porazu danski selektor Ulrik Wilbek ni bil pretirano razočaran: "V prvih petnajstih minutah smo igrali zelo dobro, nato pa smo popustili in padli. Tekma je bila v nadaljevanju bolj ali manj nezanimiva, kajti Francozi so si priigrali visoko prednost. Očitno je moje nekatere igralce dejstvo, da so prvič igrali proti takšni vrhunski reprezentanci, kot je francoska, preveč šokiralo."

 

Hrvaška je odlično začela drugo polfinalno tekmo pred 15.000 gledalci v Zagrebu, saj je že po dobrih desetih minutah vodila s 7:3. Potem ko je do izida 8:5 dosegel prve štiri zadetke za Poljsko iz igre (enega je s črte sedmih metrov prispeval Tomasz Tluczynski), je Marcin Lijewski strelsko poniknil in se do konca tekme ni več vpisal med strelce. Kljub temu je moštvo selektorja Bogdana Wente v predzadnji minuti prvega polčasa izenačilo (13:13), kar je obetalo zanimivo nadaljevanje. Toda od tega ni bilo nič, kajti igra svetovnih podprvakov je na začetku drugega polčasa nepričakovano in popolnoma razpadla. V slabih desetih minutah so dobili kar sedem zadetkov, dosegli pa le enega in gostitelji so povedli z nedosegljivih 21:14.

 

Glede na slabo predstavo sicer odličnega vratarja Slawomirja Szmala (le šest obramb, na nasprotni strani Mirko Alilović kar 17), neučinkovitost Lijewskega, "bombarderja" Karola Bieleckega (samo en zadetek) in na SP najučinkovitejšega Poljaka Tomasza Tluczynskega (do polfinala 49 zadetkov, včeraj le štiri, a vse s sedmih metrov) sploh ni čudno, da so Hrvati zlahka držali visoko razliko. Poleg Alilovića je blestel hitri Ivan Čupić, član Gorenja iz Velenja: z dvanajstimi zadetki iz trinajstih poskusov je bil daleč najboljši strelec polfinalnega dvoboja v zagrebški Areni.   Hrvaški selektor Lino Červar je bil po tekmi zelo čustven: "Čestitam vsem svojim igralcem za velik uspeh. V šestih letih in enem mesecu bomo osvojil pet medalj. Žalosten bi bil, če ne bi osvojili te pete medalje. Po tem ni časa za velike analize, jutri je nov dan in priprava na Francoze. Tako sem vznemirjen in bolan, da  ne vem, kaj bi povedal." Prvi strokovni mož Poljske Bogdan Wenta pa se je poklonil Červarju in z dvignjeno glavo priznal poraz: "Čestitke Hrvatom in trenerju Linu Červarju, ki ga občudujem že vrsto let. Zdaj vem, da bom njegov način dela in model uporabil tudi pri nadaljnjem delu v naši reprezentanci. Hrvaška je bila danes boljša in je zasluženo zmagala."


DANSKA - FRANCIJA 22:27 (11:16)

 

Danska: Hvidt, Mogensen 2, Boesen, Jorgensen, Jensen 1, Christiansen 2, Bruun Jorgensen 5, Eggert Jensen 3 (1), Landin, Spellerberg, Knudsen 4, Hansen 4, Lindberg, Nielsen 1.

Francija: Fernandez 2, Gille 5, Narcisse 3, Karaboue, Karabatić 2, Kempe 2, Junillon, Omeyer, Abati 1 (1), Abalo 7, Sorhaindo 1, Guigou 4 (3), Bosquet, Ostertag.

Sedemmetrovke: Danska 1 (1), Francija 6 (4).

Izključitve: Danska 0, Francija 4.

Obrambe vratarjev: Danska 8 (Hvidt 3, Landin 5), Francija 10 (Karaboue 0, Omeyer 10).

 

 

HRVAŠKA - POLJSKA 29:23 (14:13)

 

Hrvaška: Losert, Hrvatin 1, Balić 2, Duvnjak 4, Lacković 2, Kopljar, Vori 3, Gojun, Horvat, Špoljarić, Metličić 5, Valčić, Alilović, Čupić 12 (6).

Poljska: Szmal, Jaszka, K. Lijewski, Kuchczynski, Bielecki 1, Siodmiak 3, Wleklak, B. Jurecki 3, Jurasik 6, M. Jurecki 2, Tluczynski 4 (4), Malcher, M. Lijewski 4, Glinski.

Sedemmetrovke: Hrvaška 6 (6), Poljska 5 (4).

Izključitve: Hrvaška 6, Poljska 8.

Obrambe vratarjev: Hrvaška 19 (Losert 2, Alilović 17), Poljska 9 (Szmal 6, Machler 3).