11. 2. 2009

Tretji osumljenec za rokometno tragedijo v Veszpremu je še vedno na begu

Policija še vedno išče tretjega Roma, osumljenega sostorilstva za kruto dejanje v Veszpremu na Madžarskem. Medtem ko je Raffaela Sandorja in Gyoza N. prijela že pred dnevi, je Ivan Sztojka še vedno na begu.

 

Avstrijska policija je prijela dva od treh Romov, ki naj bi zakrivili rokometno tragedijo v Veszpremu na Madžarskem. Praznovanje rojstnega dneva soigralčeve hčerke se je tragično končalo za romunskega igralca Mariana Cozmo, ki ga je eden izmed njiju z nožem zabodel v srce, huje poškodovana pa sta bila še hrvaški vratar Ivan Pešić in srbski reprezentant Žarko Šešum. Policija na Madžarskem je na internetu objavila fotografiji in podatke dveh Romov, ki imata že bogata kriminalna dosjeja. Raffaela Sandorja in Ivana Sztojka iz madžarske pokrajine Fejer (jugozahodno od Budimpešte) so posnele varnostne kamere v diskoteki Patriot, tretji osumljeni pa je Gyozo N. Avstrijska policija je blizu meje z Madžarsko prijela prvega in tretjega, medtem ko je Sztojka še vedno na begu. Do aretacije dveh Romov je prišlo na Južnem Štajerskem, potem so so Avstrijci dobili namig mažžarskih kolegov, da se avtomobil z madžarskimi registrskimi tablicami namerava odpeljati proti Italiji. V avtomobilu sta bila 31-letni in 28-letni Madžar (oba sta že stara znanca policije) ter dekle slednjega.

 

V diskoteki so rokometaši Veszprema praznovali rojstvo hčerke soigralca Gerga Ivancsika. Do besednega spopada med rokometaši in huligani (domnevno naj bi šlo za Rome) je menda prišlo, ker je Cozma plesal z eno izmed Romkinj, kar pa njenim rojakom ni bilo všeč. Besedni prepir se je kasneje prenesel na ulico pred diskoteko, končal pa se je tragično. Ko so Cozma, Pešić in Šešum v zgodnjih jutranjih urah zapuščali diskoteko z romsko glasbo, jih je pričakala in napadla velika skupina, ki naj ne bi bila iz Veszprema. Eden izmed napadalcev je 27-letnega Romuna zabodel v srce, zato je ta na licu mesta izkrvavel. Soigralcu sta skušala priskočiti na pomoč Hrvat in Srb, vendar so tudi njiju napadli. Pešića so zabodli v trebuh in ledvico, Šešum pa je poleg vbodnih ran dobil tudi hude poškodbe lobanje, povzročene s trdim predmetom. Oba so takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so ju operirali (Pešiću so odstranili ledvico), trenutno pa sta kljub hudim poškodbam menda izven življenjske nevarnosti.

 

Ivan Pešić je bil za nedavno svetovno prvenstvo na Hrvaškem na širšem seznamu 28 igralcev selektorja Lina Červarja, branil pa je tudi na prijateljski tekmi med Hrvaško in Slovenijo, ki je bila 9. januarja v Splitu. Pred letošnjo sezono je Pešić, doma iz Senja, k Veszpremu prestopil iz vrst reškega Zameta. Tako Marian Cozma kot Žarko Šešum sta prejšnji mesec nastopila na SP pri naših južnih sosedih. Cozma je za reprezentanco Romunije igral na osmih tekmah in dosegel 18 zadetkov, Šešum pa je za Srbijo igral na vseh devetih in dosegel še zadetek več kot Romun.

 

Za rokometni klub Veszprem igrata tudi Dejan Perić, nekdanji vratar Celja Pivovarne Laško, in občasni slovenski reprezentant David Koražija. Perić se zabave ni udeležil, ker je moral v soboto zvečer zaradi zasebnih obveznosti (nakup stanovanja) v Celje, Koražija pa je iz diskoteke odšel le nekaj minut pred tragedijo.

 

Fotografija: AP