11. 2. 2009

V Romuniji v nedeljo popravni izpit za rokometašice Krima Mercatorja

Po porazu na domačem igrišču proti Györu (31:35) v prvem krogu drugega dela evropske lige prvakinj čaka rokometašice Krima Mercatorja popravni izpit v Romuniji. V nedeljo ob 17.45 bodo dekleta z Galjevice v drugem krogu skupine B gostovala pri ekipi Oltchim Valcea.

 

Krimova delegacija bo proti Romuniji odpotovala v soboto dopoldan s čarterskim letalom, na tribunah dvorane Traian pa bo slovenske prvakinje spodbujalo tudi okoli 100 navijačev iz domovine. Ekipa bo verjetno kar do konca sezone ostala brez madžarske vratarke Agnes Triffa, ki ima po močnem strelu v obraz huje poškodovano oko (odstopila naj bi ji mrežnica). Romunke (v prvem krogu so gostovale v Podgorici in proti Budućnosti presenetljivo izgubile z 22:23) vodi hrvaški trener Ivica Rimanić, v ekipi pa sta tudi dve nekdanji Krimovi rokometašici. To sta vratarka Luminita Dinu (v Ljubljani je bila od leta 2000 do 2007 in dvakrat osvojila tudi naslov evropske prvakinje) in Steluta Luca (bolj znana pod dekliškim priimkom Lazar, ki je bila na Galjevici v sezoni 1996/97, a za klub ni odigrala nobene uradne tekme). Oltchim je v prvem delu lige prvakinj osvojil prvo mesto v skupini s Podravko Vegeto (Hrvaška), Larvikom (Norveška) in Lado Toljati (Rusija), na šestih tekmah pa je štirikrat zmagal in dvakrat izgubil.

 

Trenutno vodilna ekipa romunskega prvenstva, ki je bila doslej že 14-krat najboljša v ligi in 13-krat v domačem pokalu, ima v svojih vrstah kopico vrhunskih igralk, poleg Dinujeve in Luce pa izstopata še leva zunanja Georgeta Narcisa Lecusanu (s 35 zadetki tudi najboljša Oltchimova strelka v letošnji ligi prvakinj) in krožna napadalka Oana Andrea Manea (32). V klub, ki je leta 2007 osvojil tudi evropski pokal pokalnih zmagovalk, sta pred nekaj tedni prišli tudi zveneči okrepitvi, ukrajinski reprezentantki Anastasija Pidpalova in Regina Šimkute.

 

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Oltchim je zelo kakovostna ekipa z vrhunskimi posameznicami. Poleg odlične vratarke Dinujeve, ki natančno podaja v protinapade, ima izjemno dobro in učinkovito zunanjo linijo, zelo hitra krila in vrhunsko krožno napadalko Maneo. Lahko bi rekla, da romunska ekipa enostavno nima šibkih točk v svoji igri. Pričakujem, da bodo gostiteljice proti nam uporabile enako taktiko, kot jo je Györ - "zapreti" šestmetrsko črto in "odrezati" Bodnjevo."

 

Sergeja Stefanišin, vratarka Krima Mercatorja: "V naši igri imamo še precej rezerve, predvsem v obrambi. Upam, da se bosta že v Romuniji ujeli obe zadevi - odlični vratarki in odlična obramba. Samo eno ali drugo je premalo za uspeh. Romunska ekipa je sicer vrhunska in jo spoštujemo, vendar se je nikakor ne bojimo. Na vseh igralnih položajih ima odlične rokometašice, tako da bo nevarnost grozila z vseh strani."