20. 2. 2009

V Zlatorog prihajajo južni sosedi

Po zmagi na prvenstvenem derbiju proti Cimosu v Kopru (27:26) rokometaši Celja Pivovarne Laško nadaljujejo z nastopi v evropski ligi prvakov. V drugem krogu drugega dela v soboto ob 17.35 v domači dvorani Zlatorog gostijo Zagrebčane.

 

Preden se je trener Tone Tiselj posvetil Zagrebčanom, se je na novinarski konferenci ozrl še na sredin dvoboj v Kopru in tekmovalni ritem sobota - sreda - sobota. "Mislim, da takšen ritem ne sme predstavljati težav za naše moštvo, kajti kot profesionalci morajo fantje igrati maksimalno. tekma v Kopru se ni odvijala tako, kot bi si želeli, oziroma tako, kot smo pričakovali po zelo visokem vodstvu v prvem polčasu. Izgubili smo neprimerno več energije, da smo na koncu tekmo vendarle dobili, saj bi jo morali izpeljati precej bolj rutinirano.Tako bi izgubili manj energije, kar bi bilo občutno boljše izhodišče pred tekmo z Zagrebom. Kar se tiče tekme v Kopru, bi rad pohvalil tudi naše navijače. Prvič, odkar sem trener v Celju, so nas na gostovanju spremljali v tako velikem številu, nas bučno podpirali in nam s tem veliko pomagali. Prav podpora je tisto, kar igralci v tem trenutku najbolj potrebujejo," pojasnjuje Tone Tiselj. Klubski direktor Mijo Zorko se je po derbiju v Bonifiki obregnil tudi na sodnika Romiha in Nikoliča iz Krškega: "Proti koncu tekme nismo bili najbolj zadovoljni z dogodki na igrišču, saj sta sodnika sprejela nekaj izredno sumljivih odločitev. Lažje bomo o tem govorili šele po opravljeni analizi tekme. Ob tem ne želimo krivde preložiti na druge - tega nismo storili na primer po tekmi proti Slovanu, ki smo jo izgubili, a smo bili za poraz krivi sami. V Kopru pa ni bilo tako in mislim, da se takšne stvari na derbijih in nasploh v rokometu ne bi smele dogajati."

 

Tone Tiselj, trener Celja Pivovarne Laško: "Zagrebčani so imeli pretekli teden proti Chamberyju pred polno domačo  dvorano rezultat v svojih rokah, a so na koncu izgubili. To pomeni, da se takšne stvari lahko dogajajo vsakomur. Dejstvo je, da je Zagreb v sedanjo ekipo vložil verjetno največ v klubski zgodovini, kajti za samo enega igralca je namenil več kot milijon evrov. Zato je verjetno tudi za Zgrebčane poraz veliko presenečenje in postavlja se vprašanje, zakaj je do tega prišlo. Morda so sedaj lahko tudi vsi ostali ocenili, da je Chambery kakovostnejši, kot pa smo vsi skupaj mislili. Še posebej, ker na Hrvaškem nista igrala dva od naših "krvinkov" v predtekmovanju, levi zunanji in desno krilo. Ocenjujem, da je Zagreb edini, ki se lahko po kakovosti kosa s španskimi in nemškimi klubi. Gre za vrhunske posameznike in vrhunsko moštvo, ki imata odlično pokrite vse položaje."

 

Edvard Kokšarov, kapetan Celja Pivovarne Laško: "Ne smemo se ubadati preveč s tem, ali lahko presenetimo Zagrebčane, ampakse moramo posvetiti predvsem svoji igri. Zavedamo se, da je hrvaško moštvo zelo kakovostno, toda kljub temu se seveda ne predajamo vnaprej. Tekmo bomo začeli z željo in voljo po zmagi, dogodki na igrišču pa bodo pokazali, kdo je boljši."

 

Mirsad Terzić, igralec Celja Pivovarne Laško in nekdanji rokometaš Zagreba: "Hrvati so pred gostovanjem v Celju pod pritiskom javnosti zaradi slabših rezultatov in klubskih težav. Toda po drugi strani gre za kakovostno in zelo izkušeno moštvo, ki pa ima seveda tudi svoje vzpone in padce. Zaradi domačega poraza proti Chamberyju bodo v Zlatorogu še toliko bolj nevarni. Prav Francozi morajo biti naš zgled, saj so se kljub visokemu zaostanku v prvem polčasu borili vseh šestdeset minut in bili na koncu nagrajeni s pomembno zmago."

Predstavitev Zagreba

Celjani in Zagrebčani so se v evropskih tekmah doselj pomerili desetkrat: petkrat so zmagali "pivovarji", ena tekma se je končala z neodločenim izidom, štirikrat pa so slavili Hrvati.

 

Sezona 1992/1993 (trener Josip Šojat): Celje Pivovarna Laško - Zagreb Loto 18:17 (6:9), Zagreb Loto - Celje Pivovarna Laško 26:17 (13:7).

Sezona 1995/1996 (trener Zdravko Zovko): Celje Pivovarna Laško - Croatia banka Zagreb 25:21 (11:9), Croatia banka Zagreb - Celje Pivovarna Laško 25:20 (14:11).

Sezona 1997/1998 (trener Zdravko Zovko): Celje Pivovarna Laško - Badel 1862 Zagreb 26:21 (13:8), Badel 1862 Zagreb - Celje Pivovarna Laško 26:22 (14:10), Badel 1862 Zagreb - Celje Pivovarna Laško 27:20 (14:10), Celje Pivovarna Laško - Badel 1862 Zagreb 25:24 (10:10).

Sezona 2000/2001 (trener Josip Šojat): Celje Pivovarna Laško - Zagreb 29:26 (12:12), Zagreb - Celje Pivovarna Laško 22:22 (12:11).

 

 

V letošnji ligi prvakov je Zagreb v predtekmovanju igral v skupini H, v kateri so bili še nemški Rhein-Neckar Löwen, poljska Wisla Plock in madžarski Pick Szeged. Na šestih tekmah so Hrvati štirikrat zmagali (po dvakrat s Poljaki in Madžari) in dvakrat remizirali (obakrat z Nemci), z desetimi točkami, kolikor jih je zbral tudi Rhein-Neckar Löwen, pa so zaradi manjšega števila doseženih zadetkov v gosteh osvojili drugo mesto. V drugi del so preneseli dve točki (dva neodločena izida z nemškim klubom), na prvi tekmi v tem delu pa so doma nepričakovano izgubili proti francoskemu Chamberyju (30:32). V domačem prvenstvu moštvo, ki ga od ponedeljka namesto dotedanjega trenerja Lina Červarja, vodi njegov pomočnik Senjanin Maglajlija, je Zagreb po petnajstih krogih na vrhu z maksimalnim izkupičkom točk (30), drugouvrščeni Metković pa zaostaja že za sedem točk.