19. 3. 2009

Podkupovalna afera dobila novo poglavje

Podkupovalne afere v rokometu so dobile novo poglavje. Po pisanju nemških medijev naj bi se to zgodilo tudi na tekmi Lada Toljati - Slagelse v evropski ligi prvakinj, po nekaj letih pa so prišle na dan nekatere podrobnosti.

Tokratna podkupovalna afera sega v januar 2006, ko sta se v ligi prvakinj pomerila ruska ekipa Lada Toljati in danski Slagelse. Tekmo so dobile Rusinje z 29:28, za nečedno početje pa naj bi se odločila ruska stran. Nemški sodnik Jürgen Rieber je priznal, da so ju skušali s sodniškim partnerjem Holgerjem Fleischem podkupiti kar dvakrat. In to pred tekmo kar v toaletnih prostorih, ko sta nemška sodnika najprej dobila ponudbo za 10.000 dolarjev, nato pa še za dvakrat višjo vsoto. Oba poskusa podkupovanja sta Rieber in Fleisch zavrnila ter o tem še pred začetkom dvoboja obvestila delegata, po končanem dvoboju pa sta o tem napisala tudi obsežnejše poročilo. Kljub temu se ni zgodilo nič, kajti dobila sta "dobronamerno opozorilo", naj na vse skupaj enostavno pozabita, sicer nekaj časa ne bosta sodila na mednarodnem prizorišču. Zdaj naj bi Evropska rokometna zveza (EHF) s precejšnjo zamudo vendarle ukrepala, vseeno pa najnovejši dogodek meče slabo luč tudi nanjo.