22. 3. 2009

Krimovke so se od Evrope poslovile s porazom

Rokometašice Krima Mercatorja so zadnjo tekmo v letošnji ligi prvakinj igrale proti Budućnosti v Podgorici. Ljubljančanke so se od evropske elite poslovile s porazom z 32:37 (16:19). Polfinalna para sta Oltchim Valcea - Viborg in Hypo - Györi

 

Budućnost - Krim Mercator 37:32 (19:16)

 

Dvorana Morača v Podgorici, gledalcev 2.000, sodnika: Milošević in Gubica (oba Hrvaška).

 

Budućnost: Knezović (1 obramba), Milenković (4 obrambe), Barjaktarović (5 obramb), Miljanić 5, Radičević 1, Ambroš, Jovanović 7, Dragutinović 1, Kindl 1, Djurović 4, Lazović 2, Bulatović 9, Mehmedović, Knežević 7.

 

Krim Mercator: Stefanišin (6 obramb), Pandžić (15 obramb), Cerar, Golubić 1, Vergeljuk 3, Mavsar 3 (1), Damnjanović 3, Vidic 1, Bodnjeva 5, Varlec, Oder 6 (3), Hrnjić, Lekić 5 (1), Mörtel 5 (2).

 

Sedemmetrovke: Budućnost 1 (1), Krim Mercator 9 (6).

 

Izključitve: Budućnost 2 minuti, Krim Mercator 4 minute.

 

Razvpita dvorana Morača tokrat ni upravičila statusa ene najbolj vročih v ligi prvakinj. A razlog za to je bil preprost: tekma med Budućnostjo in Krimom Mercatorjem je bila le prestižnega pomena (odločala je zgolj o tretjem in četrtem mestu v skupini), zato ni bila niti polovično zasedena. Motivacija je bila bržkone za odtenek večja pri gostiteljicah, ki so se Ljubljančankam želele oddolžiti za poraz na Kodeljevem (28:35), kar jim je na koncu tudi uspelo.

 

Trenerka Krima Marta Bon je na zadnji tekmi sezone v ligi prvakinj začetno sedmerico spet nekoliko premešala. Ob standardnih Sergeji Stefanišin, Andrei Lekić, Marini Vergeljuk in Ljudmili Bodnjevi so tokrat tekmo začele še Urška Vidic, Tamara Mavsar in Sanja Damnjanović. Če so te v polju še držale korak z bolj motiviranimi gostiteljicami, pa so po drugi strani veliko strelov poslale v telo vratarke Budućnosti ali pa mimo vrat. Tako so si Črnogorke (Galjevičanke so svoj prvi gol dosegle šele v šesti minuti) hitro priigrale tri zadetke prednosti, kolikor je znašal naskok Budućnosti večino prvega polčasa. Bonova je že v tem delu igre veliko menjala, preizkusila veliko igralk, igra pa ni stekla v pravo smer. Gostiteljice so to znale izkoristiti za povišanje prednosti, največjo so si priigrale po golu Djurdjice Djurović v 28. minuti (19:14). Kaj lahko bi bil naskok pred odmorom še višji, toda posledice nezbranosti svojih soigralk je z nekaj odličnimi posredovanji omilila vratarka Amra Pandžić.

 

Mlada ljubljanska vratarka je tudi na začetku drugega polčasa nekajkrat rešila napake svojih soigralk, njenih obramb pa Krimu vseeno ni uspelo unovčiti za znižanje zaostanka. Sredi polčasa so gostje le kaznovale slabe minute gostiteljic. Tanja Oder je v 44. minuti znižala na 24:26, Bodnjeva je minuto pozneje zadela za 25:26, Lekićeva pa v 47. minuti izenačila (27:27).
Črnogorke so nato vzele minuto odmora, ki se jim sprva ni obrestovala, saj je Pandžićeva brez težav krotila njihove strele. A namesto da bi Krim to izkoristil, se je zgodilo obratno. Na lahko izgubljene žoge v napadu in preslabi streli so tudi malce zmedenim gostiteljicam tako vedno znova ponudili priložnost za novo vodstvo, kar je Budućnost tudi izkoristila in zmagala.

 

 

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Želele smo si zmagati, ampak po drugi strani smo iskale tudi odgovore glede razvoja naših igralk za prihodnjo sezono. Nekaj stvari sem videla, dobila nekaj odgovorov. Videlo se je, kdo lahko prej, kdo pozneje stopi na pot vrhunskega športnika. Ampak potrebujemo vse igralke. Motivacija je bila prava, smo pa res čustveno in fizično izpraznjene. Amra Pandžić je solidno opravila svojo nalogo, toda pokazalo se je, da bomo za kakšne višje cilje mogoče le potrebovali tudi še kakšno močno vratarsko ime."

 

Tanja Oder, igralka Krima Mercatorja: "Žal mi je, da se nismo poslovile z zmago. Storile smo preveč napak pri podajah. V prvem polčasu obramba ni bila na ravni, na kakršni smo že igrale. V drugem je bila boljša, vendar so se nam po izenačenju znova prikradle napake, ki so jih igralke Budućnosti znale kaznovati. S sezono smo lahko zadovoljne. Cilj je bil preboj med najboljših osem, kar nam je uspelo. Šest tekem v glavnem delu je bilo pomembnih predvsem za mlajše igralke, kar je tudi dobra naložba za prihodnost."

 

 

Izidi 6. kroga:

 

Skupina A: Podravka Vegeta - Ikast 36:26 (18:10), Viborg - Hypo 33:31 (14:14).

 

Končni vrstni red: Viborg 10, Hypo 10, Podravka Vegeta 4, Ikast 0.

 

Skupina B: Györi - Oltchim Valcea 30:28 (15:13), Budućnost - Krim Mercator 37:32 (19:16).

 

Končni vrstni red: Györi 9, Oltchim Valcea 6, Budućnost 5, Krim Mercator 4.

 

Polfinalna para sta Oltchim Valcea - Viborg in Hypo - Györi. Prvi tekmi bosta 11. ali 12. aprila, povratni pa 18. ali 19. aprila.