23. 3. 2009

Nova odkritja v podkupovalni aferi, Nenad Volarević dobil denar, Zvonimirju Serdarušiću grozi doživljenjski suspenz

Šokantna odkritja v podkupovalni aferi, povezani s sodniki in klubi, se vrstijo kot po tekočem traku. Po pisanju medijev naj bi umazana sled vodila tudi do Nenada Volarevića, nekoč dobrega prijatelja in sodelavca Zorana Gobca, alfe in omege RK Zagreb.

 

"To so neumnosti," zavrača Volarević namige, da naj bi sodeloval v podkupovanju poljskih sodnikov Bauma in Goralczyka na sporni povratni finalni tekmi lige prvakov leta 2007 med Kielom in Flensburgom. Toda Volarević, ki je tesen prijatelj nekdanjega Kielovega trenerja Zvonimirja Serdarušića, je aprila 2007 na svoj bančni račun najprej dobil nakazilo v višini 56.000 evrov, nekaj mesecev kasneje pa še 36.000 evrov. To je potrdilo tudi nemško državno tožilstvo, zato mediji ocenjujejo, da je bil Volarević glavni posrednik pri podkupovanju sodnikov. Volarević se brani z nič kaj prepričljivim podatkom, da je del denarja dobil za svetovalne storitve pri prestopu Igroja Anića, Francoza s hrvaškim poreklom, iz Montpellierja v Kiel, drugi del pa za nadaljnjo pomoč pri prestopih igralcev v nemški klub. A na laž ga je takoj postavil Anićev menedžer Bhakti Ong, ki trdi, da razen njega samega nihče ni sodeloval pri Anićevem odhodu iz Francije v Nemčijo.

 

Poleg tega je zanimivo, da je Kiel v zadnjih letih pred nekaterimi pomembnimi evropskimi tekmami (s svojega računa dvigoval večje denarne zneske, kar na celotno zgodbo meče še dodatno senco suma. Iz virov blizu Evropske rokometne zveze (EHF) pa je medtem prišla neuradna informacija, da Serdarušiću grozi celo doživljenjski suspenz iz rokometa, povrh vsega pa naj bi bil s strani nemškega tožilstva osumljen (prav tako tudi menedžer Uwe Schwenker) tudi zaradi lažnega pričanja. Piko na i celotni zadevi je dodala izjava Gerda Butzecka, generalnega menedžerja G14, ki je bil pred dvema letoma na Mallorci na sestanku s Kielovim menedžerjem Schwenkerjem in Hamburgerjevim predsednikom Andreasom Rudolphom. V neuradnem delu sestanka naj Schwenker ne bi govoril, da sta bila poljska sodnika podkupljena, toda nekateri nemški mediji pišejo, da je izjavil prav to.

 

Nemško državno tožilstvo je že napovedalo, da bo zahtevalo sodelovanje Poljske in Hrvaške pri razčiščevanju ozadja afere. Evropska zveza je sporočila, da bo natančno pregledala vse Kielove tekme v Evropi po letu 2000, v celotni aferi pa naj bi se pod drobnogledom znašlo kar 4.000 (!) rokometnih tekem. Z Dunaja so na naslove 300 sodnikov in 150 delegatov že poslali vprašalnike, povezane s podkupovalnimi aferami in podobnimi zadevami.