24. 3. 2009

Slovenske rokometašice za EP 2010 v skupini z Nemkami, Belorusinjami in Italijankami

Na sedežu EHF na Dunaju so izžrebali kvalifikacijske skupine za nastop na evropskem prvenstvu za ženske leta 2010, ki ga bosta gostili Danska in Norveška. Slovenske rokometašice bodo v kvalifikacijah, ki se začenjajo oktobra letos, igrale v skupini z Nemčijo, Belorusijo in Italijo.



Skupina 1: Romunija, Ukrajina, Portugalska, Švica

Skupina 2: Madžarska, Švedska, Češka, Azerbajdžan

Skupina 3: Francija, Avstrija, Islandija, Finska/Velika Britanija

Skupina 4: Nemčija, Belorusija, Slovenija, Italija

Skupina 5: Španija, Srbija, Turčija, Grčija

Skupina 6: Rusija, Poljska, Slovaška, Črna gora

Skupina 7: Hrvaška, Makedonija, Nizozemska, Litva



Primož Pori, selektor reprezentance Slovenije: "Priznam, da sem z razpletom žrebanja zelo zadovoljen. Še posebno, ker je bila v drugem kakovostnem bobnu kopica reprezentanc, ki so brez dvoma boljše od Belorusije. Prepričan sem, da sta razen Nemčije premagljivi obe drugi reprezentanci, tako Belorusija kot Italija. Čeprav nam je prav Belorusija v dodatnih kvalifikacijah preprečila nastop na lanskem evropskem prvenstvu v Makedoniji in z njo torej nimamo dobrih izkušenj, mislim, da je reprezentanca Slovenije zdaj drugačna. Predvsem bolj zrela, zato lahko gre v boj z nasprotniki popolnoma enakovredno. Italijanke igrajo agresiven rokomet, vendar so premagljive, kar je pokazal tudi nedavni predkvalifikacijski turnir v Črni gori za nastop  na letošnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem. Nemke so seveda absolutne favoritinje v naši skupini, saj so že dolga leta v evropskem in svetovnem vrhu."


Na EP 2010 bo nastopilo 16 reprezentanc: neposredno uvrstitev na tekmovanje sta si kot soorganizatorici zagotovili Danska in Norveška, ostalih 14 pa jih bo prišlo skozi kvalifikacije. Iz vsake izmed sedmih kvalifikacijskih skupin se bosta na zaključno tekmovanje uvrstili po dve najboljši reprezentanci. Pred žrebanjem je bilo 29 reprezentanc na osnovi posebnega reprezentančnega točkovanja EHF razdeljenih v štiri kakovostne bobne. V prvem so bile Rusija, Nemčija, Španija, Madžarska, Francija, Hrvaška in Romunija, v drugem Švedska, Makedonija, Poljska, Ukrajina, Avstrija, Srbija in Belorusija, v tretjem poleg Slovenije še Nizozemska, Portugalska, Turčija, Slovaška, Češka in Islandija, v zadnjem pa Litva, Italija, Črna gora, Švica, Azerbajdžan, Grčija in Finska/Velika Britanija (zmagovalec predkvalifikacij). Reprezentance iz istega kakovostnega bobna niso mogle biti izžrebane v isto kvalifikacijsko skupino.


Termini kvalifikacijskih tekem:

1. in 2. krog: od 14. do 18. oktobra 2009

3. in 4. krog:
od 31. marca do 4. aprila 2010

5. in 6. krog:
od 26. do 30. maja 2010.