20. 3. 2010

Krimovke so se od letošnje evropske lige prvakinj poslovile s porazom na Norveškem

V zadnjem krogu drugega dela evropske lige prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja gostovale pri Larviku. Norvežanke so prepričljivo slavile s 30:23 (14:8) in potrdile prvo mesto v skupini 1, slovenske prvakinje pa so se s to tekmo za letošnjo sezono poslovile od Evrope.

Larvik – Krim Mercator 30:23 (14:8)

Larvik - Arena Larvik, gledalcev: 1500, sodnika: Stolarovs in Licis (oba Latvija).

Larvik: Rantala (17 obramb), Sando (5 obramb), Larsen, Heieraas 1, Loke 4, Kristiansen 2, Johansen 1, Breivang, Mörk 2 (1), Tervel 1, Narvesen, Iversen 1, Sulland 13 (4), Stange 5.

Krim Mercator: Grubišić (17 obramb), Stefanišin (5 obramb), Zacsik 3 (1), Gros 7 (2), Vergeljuk 3 (1), Mavsar 5, Vidic, Bodnjeva, Koren 2, Janković, Cvijić 2, Zrnec 1, De Sousa.

Sedemmetrovke: Larvik 7 (5), Krim Mercator 7 (4).

Izključitve: Larvik 6 minut, Krim Mercator 4 minute.

Medtem ko je bila tekma za Krim Mercator zgolj prestižnega pomena, je norveška ekipa za potrditev prvega mesta v skupini potrebovala zmago. Prvi zadetek na tekmi v dvorani Larvik Arena so dosegle slovenske prvakinje (Tamara Mavsar v prvi minuti), nato pa so pobudo hitro prevzele gostiteljice. Po dveh zaporednih izenačenjih (1:1, 2:2) so si Norvežanke v petnajsti minuti prvič priigrale tri zadetke prednosti (6:3), dve minuti pozneje je bila razlika še vedno enaka (7:4), nato pa je Krim Mercator – seveda brez poškodovane organizatorke igre Andree Lekić - poskrbel za prvi veliki preobrat. V dobrih treh minutah je ekipa trenerka Marte Bon namreč naredila delni izid 4:0 in povedla z 8:7: med dveminutno izključitvijo na strani gostiteljic sta v polno zadeli Dragana Cvijić in Tamara Mavsar, pri enakovrednem razmerju moči na igrišču pa je bila dvakrat zapored uspešna še Ana Gros.

Toda Larvikova vratarka, skoraj 42-letna Danka Lene Rantala, je nato povsem »zaklenila« vrata (že v prvem polčasu je zbrala kar enajst obramb), Ljubljančanke pa so padale iz napake v napako. Čeprav je imela Krimova vratarka Jelena Grubišić v prvih tridesetih minutah povsem enak izkupiček kot Rantala (enajst obramb, od tega tudi dve sedemmetrovki), so Norvežanke v zadnjem delu prvega polčasa povsem »povozile« gostje iz Slovenije. V zadnjih osmih minutah Krim Mercator ni dosegel niti enega zadetka, na nasprotni strani pa je Larvik v tem obdobju dosegel neverjeten delni izid 7:0 in prvi del tekme se je končal z visokim vodstvom gostiteljic s 14:8.

Tudi začetek drugega polčasa je minil v popolni premoči Larvika. Domače rokometašice so namreč poskrbele za delni izid 5:0 in po šestih minutah nadaljevanja je bilo na semaforju že neverjetnih 19:8! V isti minuti je za Krim Mercator vendarle zadela Marina Vergeljuk in tako prekinila kar 14 minut dolgo obdobje, v katerem dekleta z Galjevice niso dosegla niti enega zadetka. Pri izidu 20:9 je Larvik še drugič izenačil najvišjo razliko v svojo korist na tekmi, nato pa je dal domači trener priložnost tudi igralkam z rezervne klopi. Poleg tega je odlično Rantalo (do 42. minute je zbrala kar 17 obramb; z enakim izkupičkom je tekmo končala tudi Grubišićeva) po udarcu žoge v obraz zamenjal z rezervno vratarko Sandojevo, oboje pa je bila seveda voda na Krimov mlin.

V 52. minuti so med izključitvijo na strani domačega kluba rokometašice Krima Mercatorja dosegle tri zadetke zapored in se po dolgem času spet približale na šest zadetkov zaostanka (19:25). Da se slovenske prvakinje ne bi še bolj približale, pa je pridno skrbela levoroka Sullandova. Medtem ko se je na prvi tekmi na Kodeljevem, ki jo je Larvik dobil s 34:30, devetkrat vpisala med strelke, je na povratnem dvoboju dosegla kar trinajst zadetkov in je bila prepričljivo najučinkovitejša igralka.

Z zmago proti Krimu Mercatorju je Larvik potrdil prvo mesto v skupini 1, ekipa trenerke Bonove pa je v letošnji ligi prvakinj osvojila neuradno peto mesto. Že pred zadnjim krogom je bilo jasno, da so se v polfinale letošnje lige prvakinj uvrstili Larvik (Norveška), Györi (Madžarska), Oltchim Valcea (Romunija) in Viborg (Danska).

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Zadovoljna sem s tem, da so se pokazale določene stvari, ki jih je potrebno v igri popraviti, tako na ravni ekipne taktike, še bolj pa individualnem znanju igralk. Nekatere igralke niso še toliko taktično zrele, nenazadnje pa se je pokazalo, da ko iz igre potegnem Ljudmilo Bodnjevo in Marino Vergeljuk, imamo težave. Res pa je, da tudi Andree Lekić ne moremo kar tako nadomestiti in to se je zdaj spet videlo. Proti Györiju smo to še lahko skrivale, bile mogoče še posebej borbene, tokrat pa ni šlo. Proti Larviku tako ne moreš zmagati."
Liga prvakinj - sezona 2009/10Larvik zmagal na prvi tekmi na Kodeljevem