26. 3. 2010

Celjske rokometaše v soboto v Flensburgu čaka prva tekma četrtfinala pokala EHF

Po zmagah nad ukrajinskim Zaporožjem in slovaškim Tatranom rokometaše Celja Pivovarne Laško v četrtfinalu pokala EHF čaka obračun z dobro znanim nasprotnikom iz Nemčije. V soboto ob 17. uri bo ekipa trenerja Zvonimirja Serdarušića gostovala v Flensburgu, povratna tekma pa bo teden dni kasneje v Zlatorogu.

 

Gre za starega znanca Celjanov, saj sta se ekipi pomerili že šestkrat. Najpomembnejši je bil seveda obračun v finalu lige prvakov v sezoni 2003/04, ki so ga dobili "pivovarji" (takrat so tudi postali klubski prvaki Evrope), ki so v medsebojnih dvobojih za odtenek uspešnejši, saj so slavili trikrat, dvakrat so bili boljši Nemci, enkrat pa sta se ekipi razšli z neodločenim rezultatom. Nazadnje sta si ekipi stali nasproti v sezoni 2006/07 v osmini finala lige prvakov, ko Celjani niso ubranili desetih zadetkov prednosti s prve tekme in so izpadli iz nadaljnjega tekmovanja.

 

Flensburg je ekipa, ki zadnja leta ves čas kroji vrh nemškega prvenstva, prav tako pa ima odmevne rezultate v evropskih pokalih. V močni nemški ligi je klub trenutno na četrtem mestu (Hamburg 47 točk, Kiel 42, Göppingen 37, Flensburg 36), pri čemer je odigral tekmo manj od tretjega Göppingena. V torek je na vnaprej odigrani tekmi Flensburg na domačem igrišču izgubil proti vodilnemu Hamburgu s 25:29. Poleg finala lige prvakov leta 2004 je Flensburg v tem tekmovanju igral v finalu še s Kielom, leta 1997 je osvojil evropski pokal EHF, štiri leta pozneje pa pokal pokalnih zmagovalcev.

 

V letošnjem pokalu EHF je nemški klub v tretjem krogu izočili izraelski Hapoel v četrtem pa francoski Istres in se uvrstil med najboljših osem klubov v tem tekmovanju. Zvezdnikov v ekipi Flensburga ne manjka: švedski vratar Dan Beutler, prav tako švedski reprezentant Oscar Carlen, legendarni Danec Lars Christiansen (slednja sta tudi najboljša strelca kluba v tej sezoni), Norvežan Johnny Jensen, še en Šved Tobias Karlsson, Danec Michael Knudsen in drugi. V ekipi sta le dva Nemca, pet je Švedov, šest Dancev ter po en Norvežan, Islandec, Črnogorec in Srb. Trener Per Carlen ima na razpolago moštvo, katerega povprečna starost je 28 let in pol, povprečna višina pa več kot 190 centimetrov.

V taboru Celja se zavedajo, da je Flensburg zelo močan nasprotnik, v tem trenutku celo močnejši od slovenskega predstavnika, predvsem zaradi daljše klopi. Kljub temu se trener in igralci nadejajo preboja v polfinale tega evropskega tekmovanja.

 

Prva tekma bo v soboto, 27. marca, ob 17. uri v Flensburgu (sodnika bosta Španca Antonio Martin Franco in Jose Ignacio Monroy Rodriguez), povratna pa v soboto, 3. aprila, ob 20. uri v dvorani Zlatorog v Celju (sodila jo bosta Madžara Peter Horvath in Balasz Marton).

 

 

Zvonimir Serdarušić, trener Celja Pivovarne Laško: "Glavna razlika med njimi in nami je, da imajo oni štirinajst enakovrednih igralcev in da se jim menjave v igri sploh ne poznajo, kar pomeni, da lahko ves čas igrajo v enakem ritmu. Igrajo veliko hitrejši rokomet od nas in čvrsto obrambo 6-0. Naša težava je tudi v tem, da je kriterij sojenja v Evropi drugačen od tega v domačem prvenstvu. Tam se dopušča veliko agresivnejša igra, to pa bomo mi tako na hitro težko preklopili.  Ne moremo veliko filozofirati, kako odigrati proti njim. Na desnem zunanjem imamo samo Renata Vugrinca, ki ga moram menjati celo s krilnimi igralci, kar je proti ekipi, kot je Flensburg, nemogoče. Na levi strani imamo Aleša Pajoviča, ki igra tako v obrambi kot v napadu in nima enakovredne zamenjave. Na sredini je Uroš Zorman, ki ga prav tako praktično ne moremo menjati, Alem Toskić pa je edini krožni napadalec. Zato vemo, da nam bo težko. Zavedamo se, da je Flensburg močnejša ekipa od nas. Vendar nikoli se ne ve, kako bo. Narediti je potrebno vse, da pridemo do dobrega rezultata, s katerim bi lahko potem na drugi tekmi napadali preboj v polfinale."

 

Dragan Gajič, igralec Celja Pivovarne Laško: "Proti Trimu smo poizkušali nekaj alternativ in taktičnih zamisli v igri za tekmo s Flensburgom. To nam ni najbolje uspevalo, saj sta nam brata Skube povzročala veliko težav. Flensburg bo ob takšni igri vse naše napake seveda izkoristil. Veliko bolj  si bomo morali pomagati med sabo, če želimo priti do ugodnega rezultata. Narediti moramo analizo naše igre in popraviti bomo morali še veliko stvari, da se bomo lahko zoperstavili Nemcem. Sam se niti ne bi toliko oziral na njihovo igro, temveč predvsem na našo. Če bomo odpravili napake oziroma jih delali čim manj, potem lahko upamo na dober rezultat, v nasprotnem primeru pa bo Flensburg kaznoval vse naše slabe minute. Toda na koncu je vse odvisno le od nas."

 

Uroš Zorman, igralec Celja Pivovarne Laško: "Mislim, da bo ta tekma v Nemčiji za nas najlažja v letošnji sezoni. Zakaj? V to tekmo lahko gremo povsem neobremenjeni, Nemci so favoriti glede na trenutno stanje, ki je v obeh ekipah. Mi imamo majhno število igralcev in ta ritem tekem je za nas zelo utrujajoč. Kljub temu se seveda ne predajamo vnaprej. V Flensburg gremo po zmago in na koncu bomo poizkušali iz tega dvoboja priti kot zmagovalci in polfinalisti. Ne smemo pozabiti, da nas potem čaka še povratna tekma doma. Seveda upam, da bo dvorana polna in da nas bo čudovita publika ponesla do rezultata in tega, kar si vsi želimo - polfinala. Vemo, da bo zelo težko, a s psihološkega vidika bi nam to morala biti najlažja tekma, zato verjamem, da bomo igrali veliko bolje in lepše kot na zadnjih domačih tekmah."



Evropski pokali, sezona 2009/10