12. 4. 2010

Slovenski rokometaši v kvalifikacijah za Euro 2012 s Poljsko, Ukrajino in Portugalsko

V Beogradu so izžrebali kvalifikacijske skupine za nastop na evropskem prvenstvu leta 2012, ki ga bo gostila Srbija. Moška članska reprezentanca Slovenije se bo v kvalifikacijah za Euro 2012 pomerila s Poljsko, Ukrajino in Portugalsko.

 

V vsaki izmed sedmih kvalifikacijskih skupin so po štiri reprezentance, na zaključno tekmovanje v Srbijo pa se bosta uvrstili po dve najboljši iz vsake. V Srbiji bo nastopilo 16 reprezentanc: 14 iz kvalifikacij (po dve iz vsake od sedmih kvalifikacijskih skupin) ter Francija in gostiteljica. Za nastop na tekmovanju čez dve leti se je prijavilo 39 nacionalnih zvez, pravico neposrednega nastopa pa imata Srbija (gostitelj) in Francija (aktualni evropski prvak). Evropsko prvenstvo bo od 17. do 29. januarja 2012, gostila pa ga bodo štiri srbska mesta: Beograd, Niš, Novi Sad in Vršac.

 

Že pred žrebanjem je evropska zveza EHF preostalih 37 reprezentanc – na osnovi jakostne lestvice – razdelila v štiri kakovostne bobne, pri čemer se izbrane vrste iz istega bobna ne morejo medsebojno pomeriti v kvalifikacijah. V prvem kakovostnem bobnu (nosilci skupin) so bili Hrvaška, Danska, Poljska, Nemčija, Norveška, Švedska in Madžarska, v drugem Slovenija, Španija, Islandija, Češka, Rusija, Slovaška in Makedonija, v tretjem bobnu Avstrija, črna Gora, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Ukrajina, Romunija in Nizozemska, v zadnjem pa Portugalska, Švica, Grčija, Litva in zmagovalci treh predkvalifikacijskih turnirjev.

 

Žrebanje v Beogradu sta vodila Michael Wiederer, generalni sekretar EHF, in Leopold Kalin, član tekmovalne komisije EHF in sekretar RZS. Kroglice sta iz steklenih posod vlekla nekdanji odlični rokometaš, jugoslovanski reprezentant in zdajšnji selektor reprezentance Srbije Veselin Vuković ter Momir Ilić, zdajšnji srbski reprezentant in igralec nemškega Kiela, ki je pred odhodom v Nemčijo nosil tudi dres Gorenja iz Velenja. V treh skupinah od sedmih še niso znani zmagovalci treh predkvalifikacijskih turnirjev (na sporedu bodo junija letos), ki bodo popolnili tri kvalifikacijske skupine za Euro 2012. Na predkvalifikacijskem turnirju v Veliki Britaniji (turnir A) bodo poleg gostiteljev nastopile še reprezentance Estonije, Cipra in Bolgarije, v Gruziji (turnir B) poleg domačinov še Latvija, Italija in Finska, v Luksemburgu (turnir C) pa poleg domače reprezentance še Izrael, Belgija in Turčija.

 

 

Spored kvalifikacijskih tekem:

 

1. krog: 27./28. oktober 2010
2. krog: 30./31. oktober 2010
3. krog: 9./10. marec 2011
4. krog: 12./13. marec 2011
5. krog: 8./9. junij 2011
6. krog: 11./12. junij 2011

 

 

Zvonimir Serdarušić, selektor Slovenije: "Na vsakem žrebanju bi lahko bilo boljše ali slabše. V naši skupini so glavni favoriti Poljaki, za našo reprezentanco pa sta Ukrajina in Portugalska premagljivi tako na domačem igrišču kot na gostovanju. Seveda je naš osnovni cilj, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo v Srbiji leta 2012."

 

Uroš Zorman, kapetan reprezentance Slovenije: "Za našo reprezentanco se je žrebanje v Beogradu ugodno razpletlo. Številka ena v skupini so seveda Poljaki, s katerimi bi se morali enakovredno potegovati tudi za prvo mesto. Tako Ukrajina kot Portugalska sta na papirju slabši, vendar bomo morali tako mi kot Poljaki svojo večjo kakovost potrditi tudi na igrišču. V vsakem primeru pa objektivno slabši reprezentanci ne smemo podcenjevati, kar bi se nam to lahko hitro maščevalo."

 

Roman Pungartnik, direktor moških reprezentanc Slovenije: "Žreb nam je namenil odlične Poljake, o katerih ne gre izgubljati besed, saj so rokometna velesila in magnet za gledalce. Toda tudi Ukrajina in Portugalska sta lahko zelo nevarni, predvsem na domačem igrišču. Seveda sta premagljivi, a le ob maksimalno resnem pristopu in odgovorni igri. V tem primeru se nam ne more ponoviti leto 2009, ko se po neuspehu proti Slovaški nismo uvrstili na SP na Hrvaškem."

KVALIFIKACIJSKE SKUPINE ZA EURO 2012:

Skupina 1 Skupina 2 Skupina 3 Skupina 4 Skupina 5 Skupina 6 Skupina 7
Madžarska Hrvaška Poljska Švedska Nemčija Norveška Danska
Makedonija Španija Slovenija Slovaška Islandija Češka Rusija
BiH Romunija Ukrajina Črna gora Avstrija Nizozemska Belorusija
kvalifikant A Litva Portugalska kvalifikant C kvalifikant B Grčija Švica