2. 6. 2010

Madžari dokončno ostali brez zvezdnika Nagyja

Na kvalifikacijskih tekmah za SP 2011 na Švedskem proti Sloveniji bo reprezentanca Madžarske igrala brez levorokega zvezdnika Laszla Nagyja. Igralec Barcelone je sodelovanje odpovedal zaradi domnevne poškodbe hrbtenice, selektorju Lajosu Mocsaiju pa je udeležbo potrdil veteran Carlos Perez.

 

Takšen razplet z Nagyjem je bilo tudi pričakovati, kajti 208 centimetrov visokega desnega zunanjega igralca katalonskega kluba želijo videti v reprezentanci Španije. Nagy je – zaradi čakanja na španski potni list in nato igranja na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 - izpustil že letošnje evropsko prvenstvo v Avstriji, zato je bilo bolj ali manj jasno, da se ne bo vrnil v izbrano vrsto Madžarske. V zadnjih dneh in tednih je selektor Mocsai na različne načine (s pismi, sporočili SMS, elektronsko pošto in telefonskimi klici) skušal prepričati Nagyja, da pomaga svojim rojakom na pomembnih tekmah proti Sloveniji, toda Barcelonin rokometaš je bil neomajen. Zanimivo je, da se na selektorjeva dejanja sploh ni odzival, ampak je sporočil le, da bo njegova dokončna odločitev jasna po zaključnem turnirju najboljše četverice v evropski ligi prvakov v Kölnu.

 

Nagy je še v nedeljo igral v Kölnu na finalni tekmi proti Kielu in dosegel samo en zadetek (Barcelona je izgubila in osvojila naslov podprvaka Evrope), po vrnitvi v klub pa naj bi – tako pravi uradna različica – obiskal tamkajšnjo zdravniško službo. Ta naj bi mu zaradi težav s hrbtenico prižgala rdečo luč za nadaljnje igranje za nedoločen čas, kar pomeni, da ga ne bo na kvalifikacijskih tekmah proti Sloveniji, ki bosta 13. (Ljubljana) in 20. junija (Veszprem).

 

Čeprav je madžarskemu selektorju udeležbo potrdil 39-letni Carlos Perez, Kubanec z madžarskim potnim listom, se naši vzhodni sosedi ubadajo z velikimi igralskimi težavami. Na seznamu poškodovanih so namreč Barna Putics, Balasz Laluska (oba zdaj že nekdanja igralca koprskega Cimosa), Gabor Katzirz, Milorad Krivokapić (nova okrepitev Cimosa).... Poleg tega Madžari na pripravah (tako kot Slovenci) niso v popolni zasedbi. Zaradi klubskih obveznosti v nemškem Lemgu bosta šele v nedeljo ali ponedeljek prispela Ferenc Ilyes in Tamas Mocsai, enako pa velja za Gyola Gala (Zagreb) in Gaborja Csazsarja (Chambery), ki ju čakajo obveznosti v hrvaškem oziroma francoskem pokalu. Madžarska reprezentanca je priprave na tekmi s Slovenijo začela v ponedeljek v Veszpremu, v soboto (5. junija) pa bodo odigrali tudi pripravljalno tekmo s Srbijo.