13. 6. 2010

Slovenski rokometaši odhajajo v Veszprem z dvema zadetkoma prednosti s Kodeljevega

Na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 2011 je moška članska reprezentanca Slovenije gostila Madžarsko in zmagala s 27:25 (12:12). Povratna tekma, po kateri bo znan tudi potnik za SP, bo v nedeljo, 20. junija, ob 18. uri v Veszpremu.

 

 

Slovenija – Madžarska 27:25 (12:12)

 

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 1600, sodnika: Stolarovs in Licis (oba Latvija).

 

Slovenija: Skok (2 obrambi), Škof (9 obramb), Vugrinec 4, Pucelj 1, Kavtičnik 3 (2), Miklavčič 2, Skube 1, Špiler 1, Pajovič 5, Gajič 1, Cehte, M. Žvižej 1, L. Žvižej 2 (1), Zorman 6.

 

Madžarska: Fazekas (13 obramb), Mikler, Ilyes, Moscai 2, Gal 3, G. Ivanscik 10 (5), T. Ivanscik 1, Perez 4, Laluska 2, Gulyas, Herbert, Eklemović 2, Schuch 1, Lekai.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Madžarska 5 (5).

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Madžarska 8 minut.

 

Rdeči karton: L. Žvižej (60. minuta).

 

 

Med 19 slovenskimi reprezentanti, ki so bili na pripravah v Podčetrtku in Ljubljani, se je moral selektor Zvonimir Serdarušić proti Madžarski odreči petim, kajti pravico nastopa v dodatnih kvalifikacijah za SP 2011 ima na vsaki tekmi le 14 igralcev. Selektor Serdarušić se je odločil, da bodo tokrat med gledalci Jure Vran (Slovan), Rok Žuran (Jeruzalem Ormož), Rok Rapotec, Jure Dobelšek (oba Cimos Koper) in Jure Dolenec (Merkur). Začetek tekme v soparni dvorani na Kodeljevem je pripadel gostiteljem, kljub temu pa so si Madžari po zadetku Gerga Ivancsika v enajsti minuti priigrali prvo vodstvo (4:3). Pri minimalnem zaostanku s 4:5 so slovenski rokometaši zapravili kar tri "kontre" zapored (Miha Žvižej, Vid Kavtičnik in Luka Žvižej), kazen pa je kmalu sledila, kajti izbranci selektorja Lajosa Mocsaija so si po zadetku Balasza Laluske v 17. minuti prvič priigrali dva zadetka prednosti (6:4). V gostujočih vratih je kraljeval reprezentant Nandor Fazekas, ki je že v prvem polčasu zbral devet obramb.

 

Na nasprotni strani je blestel organizator igre Uroš Zorman, ki je v prvih tridesetih minutah kar petkrat zadel madžarsko mrežo. Enega izmed njih celo takrat, ko je imela Slovenija po dveh zaporednih izključitvah v razmaku desetih sekund (Miha Žvižej, Aleš Pajovič) in ko je zmanjšal zaostanek na 8:9. Madžari so v prvem polčasu nazadnje vodili z dvema zadetkoma razlike pri 10:8 v 25. minuti, toda po dveh zaporednih zadetkih je Slovenija dobro minuto kasneje izenačila na 10:10. V zadnji minuti tega dela igre je moral kapetan Zorman zaradi predolgega jezika za dve minuti na klop, kljub igralcu manj pa je Miha Žvižej izsilil sedemmetrovko. Prvo najstrožjo kazen za našo reprezentanco na tekmi je v zadetek spremenil njegov brat Luka in reprezentanci sta odšli na odmor brez zmagovalca (12:12).

 

Z dvema zaporednima zadetkoma Renata Vugrinca na začetku drugega polčasa si je slovenska izbrana vrsta po skoraj pol ure končno spet priigrala sicer minimalno vodstvo (14:13), nato pa sta se reprezentanci izmenjavali v vodstvu. Sprva si nobena ni uspela priigrati več kot zadetka prednosti, prvim pa je to uspelo Madžarom v 44. minuti – na semaforju je bilo 19:17 zanje. Toda nato je sledila slovenska protiofenziva, kajti moštvo selektorja Zvonimirja Serdarušića je naredilo delni izid 4:0 in v slabih petih minutah zaostanek dveh zadetkov spremenilo v vodstvo z dvema (21:19). Gostje so zatem dvakrat zadeli v polno (Balasz Laluska in Gergo Ivancsik) in izenačili na 21:21, Slovenija pa si je novo minimalno vodstvo priigrala z zadetkom Vida Kavtičnika (to je bil njegov prvi gol iz igre), čeprav je imela zaradi izključitve Davida Miklavčiča igralca manj na igrišču. Rezultatski stik s slovensko reprezentanco je v naslednjih minutah vzdrževal predvsem 39-letni veteran Carlos Perez, Kubanec z madžarskim potnim listom, ki je bil tudi najzaslužnejši za zadnje izenačenje na tekmi na Kodeljevem (23:23 v 54. minuti).

 

Krožni napadalec Peter Pucelj je s svojim prvim zadetkom poskrbel za vodstvo s 24:23, istočasno pa izsilil tudi dveminutno izključitev Balasza Laluske. Čeprav je Pucelj v naslednjem napadu zgrešil "zicer" s šestmetrske črte, je njegovo napako popravil David Miklavčič in tri minute pred koncem poskrbel za vodstvo s 25:23. Zatem je zadel Gergo Ivancsik, najboljši madžarski strelec na dvoboju na Kodeljevem, toda gostitelji so odgovorili z zadetkoma Aleša Pajoviča (vseh pet je dosegel v drugem polčasu)  in Luke Žvižeja za 27:24, čeprav je slednji v napadu prej zapravil stoodstotno priložnost s krila. Tako so si Slovenci dobro minuto pred koncem prvič priigrali tri zadetke prednosti, Madžari pa so krenili v zadnji napad. Luka Žvižej je v obrambi zaradi namernega udarca z roko v glavo Carlosa Pereza dobil neposredni rdeči karton, pol minute pred zadnjim znakom sirene pa so gostujoči rokometaši izkoristili sedemmetrovko in zmanjšali na 25:27. V zadnjem slovenskem napadu sta latvijska sodnika razveljavila Urošu Zormanu zadetek (zaradi korakov, a je bil nad njim storjen prekršek), selektor Zvonimir Serdarušić pa je nato vzel minuto odmora. Potem je Sloveniji za napad ostalo še devet sekund, a je napad končala brez strela na vrata, kljub temu pa je prvič po letu 1999 in kvalifikacijah za EP 2000 na Hrvaškem premagala Madžarsko.

Izjave po tekmi Slovenija - MadžarskaDodatne kvalifikacije za SP 2011