20. 6. 2010

Slovenski rokometaši izgubili povratno tekmo v Veszpremu proti Madžarski s 25:28 in ostali brez nastopa na SP 2011 na Švedskem

Moška članska reprezentanca Slovenije je ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu na Švedskem, ki ga bo naslednje leto gostila Švedska. Po zmagi na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij proti Madžarski v Ljubljani (27:25) je četa selektorja Zvonimirja Serdarušića izgubila povratni dvoboj v Veszpremu s 25:28 (14:13) in se drugič zapored ni uvrstila na SP.

 

 

Madžarska - Slovenija 28:25 (13:14)

 

Veszprem - Dvorana Arena Veszprem, gledalcev: 5000, sodnika: R. Methe in B. Methe (oba Nemčija).

 

Madžarska: Fazekas (14 obramb), Liszkai, Ilyes 2, Csaszar, Mocsai 1, Gal 1, G. Ivancsik 10 (6), T. Ivancsik 3, Perez 2, Laluska, K. Nagy 3, Gulyas 1, Eklemović 4, Schuch 1.

 

Slovenija: Skok, Škof (18 obramb), Vugrinec, Dobelšek 2, Pucelj, Kavtičnik 11 (6), Miklavčič 2, Skube, Špiler 4, Pajovič, Gajič, M. Žvižej 2, L. Žvižej 1, Zorman 3.

 

Sedemmetrovke: Madžarska 7 (6), Slovenija 6 (6).

 

Izključitve: Madžarska 8 minut, Slovenija 10 minut.

 

 

V razprodani dvorani v Veszpremu ob Blatnem jezeru je moška članska reprezentanca Slovenije še drugič zapored ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Potem ko je pred dvema letoma v dodatnih kvalifikacijah klonila proti Slovaški in se ni uvrstila na SP 2009 na Hrvaškem (selektor je bil Miro Požun), ji ni uspelo niti v dodatnih kvalifikacijah za SP 2011 na Švedskem. Tokrat so bili od moštva selektorja Zvonimirja Serdarušića uspešnejši Madžari, ki so po porazu v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani s 25:27 na domačem igrišču izničili zaostanek in se po zmagi z 28:25 šestič uvrstili na SP.

 

Glede na prvo tekmo se je selektor Serdarušić odločil samo za eno zamenjavo v 14-članskem igralskem kadru. Namesto levega zunanjega igralca Klemna Cehteta je priložnost namreč dobil krilni rokometaš Jure Dobelšek. Že v prvem polčasu so priložnost dobili prav vsi slovenski reprezentanti, ki so tako v obrambi kot v napadu prikazali precej boljšo igro kot na Kodeljevem. O neverjetni izenačenosti obeh reprezentanc največ pove podatek, da je bil izid v prvih tridesetih minutah kar trinajstkrat izenačen! Nobena reprezentanca si v tem delu igre ni uspela priigrati več kot zadetka prednosti, na odmor pa je z minimalno prednostjo (14:13) odšla Slovenija.

 

Začetek drugega polčasa je potekal v izraziti premoči Slovencev, ki so v manj kot štirih minutah naredili delni izid 4:0. Tako je bilo v 36. minuti na semaforju že 19:14 in slovenski rokometaši so imeli v skupnem seštevku še sedem zadetkov prednosti. Za to je bil najzaslužnejši vratar Gorazd Škof, ki je že v prvem polčasu zbral deset obramb, s fantastično predstavo pa je nadaljeval tudi v drugem. Madžarski selektor Lajos Mocsai je bil zaradi visokega zaostanka prisiljen vzeti minuto odmora, po kateri je njegova reprezentanca počasi, vendar zanesljivo začela zmanjševati zaostanek za gosti.

 

Gostitelji so najprej poskrbeli za delni izid 3:0 in zmanjšanje zaostanka na 17:19 (za dve minuti je bil izključen Luka Žvižej), nato pa so se trikrat zapored približali le na gol zaostanka (19:20, 20:21, 21:22). Med izključitvijo Carlosa Pereza je slovenska izbrana vrsta  v 46. minuti povedla s 24:21, toda tri minute pozneje so Madžari po treh zaporednih zadetkih izenačili na 24:24. Deset minut pred koncem je David Miklavčič zadel za novo vodstvo Slovenije, ki pa je bilo tudi zadnje na tekmi v Veszpremu, kajti naši rokometaši do konca niso dosegli več nobenega zadetka!

 

Na nasprotni strani so gostitelji kljub fantastičnim obrambam Škofa tehtnico počasi in uspešno nagibali na svojo stran. Sedem minut pred koncem je Gergo Ivancsik (z dvanajstimi zadetki najučinkovitejši igralec povratne tekme) s sedmih metrov izenačil na 25:25, za prvo vodstvo Madžarov po izidu 13:12 pa je v 56. minuti poskrbel Kornel Nagy. Po razveljavljenem zadetku Luke Žvižeja je bil Gergo Ivancsik spet uspešen pri izvajanju sedemmetrovke, na enak način pa je na začetku predzadnje minute poskrbel za vodstvo svoje reprezentance z 28:25.

 

Manj kot minuto pred zadnjim znakom sirene je Uroš Zorman zgrešil "zicer" s šestmetrske črte, nato je Škof  znova vrhunsko posredoval, dvajset sekund pred zadnjim znakom sirene pa je Madžarska po prekršku Gulyasa nad Zormanom ostala z igralcem manj. Dobrih deset sekund pred zadnjim žvižgom nemških sodnikov je selektor Serdarušić namesto vratarja poslal v igro sedmega igralca, vendar na žalost tudi to ni pomagalo. Kljub dvema igralcema več slovenski rokometaši niso uspeli sestaviti pravega napada z zaključnim strelom in izid se ni spremenil. Z zmago z 28:25 so se Madžari uvrstili na SP 2011 na Švedskem, reprezentanca Slovenije pa je že drugič zapored ostala brez tekmovanja najboljših reprezentanc sveta.

Izjave po tekmi Madžarska - SlovenijaDodatne kvalifikacije za SP 2011Vratar Škof: Imamo več rezerv v igri kot MadžariSelektor Mocsai: SP nam ne bo ušloIzjave po tekmi Slovenija - MadžarskaPoročilo s tekme Slovenija - Madžarska