20. 6. 2010

Vratar Gorazd Škof: V primerjavi s prvo tekmo imamo v igri več rezerv kot Madžari

Po sobotnem potovanju na Madžarsko in treningu v Veszpremu čaka moško člansko reprezentanco Slovenije danes ob 18. uri najpomembnejša tekma v letošnji sezoni. Povratni dvoboj v dodatnih kvalifikacijah za nastop na SP 2011 na Švedskem bo četa selektorja Zvonimirja Serdarušića začela z dvema zadetkoma prednosti iz Ljubljane (27:25).

V slovenskem taboru upajo, da se bo ponovila zgodba izpred enajstih let, ko sta se Slovenija in Madžarska pomerili v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Hrvaškem leta 2000. Leto prej je slovenska reprezentanca pod vodstvom takratnega selektorja Leopolda Jerasa najprej zmagala v Kopru z 32:29, nato pa slavila tudi na povratni tekmi v Veszpremu (27:23) in se uvrstila na Euro 2000 pri naših južnih sosedih.

Na Hrvaškem si rokometni kruh (kot član Zagreba) služi tudi reprezentančni vratar Gorazd Škof, ki je prejšnjo nedeljo na Kodeljevem zbral deset obramb. V vrata je stopil po velikih težavah z virozo in uživanju antibiotikov, pred povratnim dvobojem v Veszpremu pa Gorazd Škof pravi: "Madžari so bili s porazom z dvema zadetkoma razlike zadovoljni, po drugi strani pa z majhno zmago tudi mi. Med tekmo nam je občasno kazalo slabše, toda v končnici smo imeli priložnost, da slavimo še z višjo razliko. Toda tudi morebitna precej višja zmaga nam seveda ne bi zagotavljala mirnega potovanja na povratno tekmo."

Škof pravi, da bi na Kodeljevem zagotovo zbral še kakšno obrambo več, če mu viroza in dnevi brez treningov ne bi pobrali nekaj moči in zbranosti. Kljub tesni zmagi v Ljubljani je reprezentančni vratar velik optimist pred obračunom v Veszpremu: "Če bova vratarja zbrala pet, šest ali sedem obramb več kot na Kodeljevem in če bomo izkoristili vsaj polovico "zicerjev", ki smo jih zapravil na Kodeljevem, bi se morali na koncu veseliti. Imamo pa še eno veliko prednost pred Madžari: mi lahko igramo več različnih obrambnih sistemov, oni pa le svojega tradicionalnega 6-0. Sicer pa je škoda, ker je žreb odločil, da se med seboj pomerita dve kakovostni reprezentanci, od katerih se ena ne bo uvrstila na SP. Istočasno pa je v drugih parih dodatnih kvalifikacij nekaj takšnih reprezentanc, ki na Švedskem ne bodo imele niti najmanjših možnosti za dober dosežek."

Na prvi tekmi v Sloveniji je krilni igralec Vid Kavtičnik k zmagi prispeval tri zadetke (enega s črte sedmih metrov), V Veszpremu pa bo eden glavnih adutov moštva selektorja Serdarušića. "Obramba je bila boljši del v naši igri, saj smo prejeli relativno malo zadetkov. V napadu smo preveč grešili, saj smo naredili veliko tehničnih napak in zapravili neverjetno veliko stoodstotnih priložnosti. Toda najpomembneje je, da smo tekmo končali z zmago, čeprav je bilo očitno, da nismo bili pravi. Upam, da bo tokrat drugače in da bomo pokazali vse, kar znamo," se nadeja Vid Kavtičnik, igralec francoskega Montpellierja.

Prednost dveh zadetkov (27:25) s Kodeljevega ni velika, a tudi Kavtičnik se zaveda, da morebitna višja zmaga v Ljubljani ne bi bila zagotovilo za končni uspeh. "Že pred tekmo na Kodeljevem nam je bilo jasno, da bo skupni zmagovalec znan šele po obračunu v Veszpremu. Tudi na Madžarskem gremo seveda na zmago, čeprav se zavedamo, da bo to zelo težka naloga. Vendar pa ne tudi nemogoča, saj smo vsi igralci prepričani, da smo dovolj kakovostni, da v Veszpremu iztržimo ugoden izid in si priigramo vozovnico za svetovno prvenstvo na Švedskem. V sedanji reprezentanci nas je kar precej, ki se še vedno z grenkobo spominjamo dodatnih kvalifikacij za SP 2009 na Hrvaškem in neuspeha proti Slovaški. Niti slučajno si ne želimo, da bi se kaj takšnega spet ponovilo."

Če bo Slovenija danes uspešna na gostovanju ob Blatnem jezeru, se bo že šestič uvrstila na svetovno prvenstvo. Doslej je namreč petkrat sodelovala na tekmovanju najboljših reprezentanc na svetu: na Islandiji leta 1995 (18. mesto), v Franciji 2001 (17. mesto), na Portugalskem 2003 (11. mesto), v Tuniziji 2005 (12. mesto) in Nemčiji 2007 (10. mesto). V boju za nastop na SP 2009 na Hrvaškem jo je v dodatnih kvalifikacijah izločila Slovaška.

Tekmo v Veszpremu (danes ob 18. uri) bosta sodila Nemca Bernd in Reiner Methe, delegat EHF pa bo Norvežan Bjorn Hogsnes.