20. 6. 2010

Bielecki ostal brez očesa in kariere

Poškodba očesa, ki jo je na prijateljski tekmi med Poljsko in Hrvaško staknil domači reprezentant Karol Bielecki, bo imela zelo hude posledice. 28-letni Poljak je namreč ostal brez levega očesa, zato bo prisiljen končati športno kariero.

 

Pred dobrim tednom je na tekmi v Kielcah (zmagali so Poljaki s 25:24) hrvaški rokometaš Josip Valčić s prstom nenamerno zadel v oko Bieleckega, ki je v krvi zapustil igrišče. Le nekaj minut kasneje so ga iz dvorane odpeljali v bolnišnico v Kiecah, kjer so opravili tomografijo. Ta je pokazala resne poškodbe očesa, zato so poljskega reprezentanta z avtomobilom (vožnja s helikopterjem ni bila možna) nemudoma odpeljali v najbolj znano tamkajšnjo oftamološko kliniko v Lublinu. Sledila je operacija, ki je trajala kar do tretje ure zjutraj, igralčev klub, nemški Rhein Neckar Löwen, pa je na Poljsko takoj poslal zasebno letalo.

 

Konec tedna je sledila še ne operacija na svetovno znani kliniki v Tübingenu v Nemčiji, ki pa je na žalost odnesla še zadnje upanje, da bi Karolu Bieleckemu lahko rešili levo oko. "Storili smo prav vse, kar je bilo v naši moči. Toda na žalost moram ugotoviti, da pacient nikoli več ne bo videl na levo oko. Zdaj ga čaka tudi dolgotrajna rehabilitacija," je povedal kirurg Thomas Kathlum, ki je operiral Bieleckega.

 

"Šokiran sem. Enajst let se ukvarjam z vrhunskim rokometom, kljub temu pa v tem času nisem imel hujših poškodb. Zdaj pa se je zgodilo tole! Vseeno se bom še naprej boril in se ne bom predal. Čeprav mnogi dvomijo, da bom še lahko kdaj igral rokomet, bom storil vse, da bi se še kdaj ukvarjal s tem športom. Drži, da sem izgubil oko, vendar nisem izgubil tudi volje," je po odhodu iz bolnišnice dejal Karol Bielecki. Poljak je ob odhodu iz bolnišnice dobil posebna očala za zaščito poškodovanega očesa. Da bi še kdaj igral rokomet na vrhunski ravni, pa je verjetno skorajda nemogoče.