20. 11. 2010

Krim Mercator znova izgubil proti Madžarkam in osvojil drugo mesto v skupini D

V šestem (zadnjem) krogu v skupini D evropske lige prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja gostovale pri Györiju in znova izgubile (21:26). Madžarke so tako osvojile prvo mesto v skupini, slovenske prvakinje pa drugo.

 

 

Györi – Krim Mercator 26:21 (11:9)

 

Györ – Dvorana Mihaly Magvassy, gledalcev: 2000, sodnika: Togstad in Kristiansen (oba Norveška).

 

Györi: Haraldsen (9 obramb), Palinger (8 obramb), Verten 6, Mravikova 5, Szegedi, Görbicz 5 (3), Kovacsics, Bradeanu 3, Amorim 3, Orban, Mayer, Hornyak, Gros 3, Spiridon 1.

 

Krim Mercator: Grubišić (4 obrambe), Stefanišin (11 obramb), Guberinič, Vergeljuk 5, Mavsar 5 (2), Varlec 3, Koren 2, Janković, Penezić 3, Čečkova 2, Zrnec 1, Lekić, Gregorc.

 

Sedemmetrovke: Györi 4 (3), Krim Mercator 3 (2).

 

Izključitve: Györi 4 minute, Krim Mercator 2 minuti.

 

 

Na tekmi, ki je odločala o prvem mestu v skupini D in vsaj na papirju lažjim nasprotnicam na torkovem žrebanju na Dunaju, je imela Krimova trenerka Marta Bon na razpolago samo trinajst igralk. Madžarke so nastopile v enaki zasedbi kot na prvi tekmi v Stožicah, ki se je končala z njihov zmago s 34:30 in ki je pomenila tudi edini poraz slovenskih prvakinj v prvih petih krogih letošnje evropske lige prvakinj.

 

Oslabljena dekleta z Galjevice so tekmo pri vzhodnih sosedah zelo slabo začela, kajti Györi je v peti minuti vodil že s 3:0, potem ko je Anita Görbicz izkoristila obe sedemmetrovki, Romunka Aurelia Bradeanu pa je s pravo "bombo" zadela v polno. Nato je Andrea Lekić zgrešila sedemmetrovko, Krim Mercator pa je prvi zadetek dosegel šele v osmi minuti, ko se je med strelke vpisala krilna igralka Olga Čečkova.

 

Predvsem po zaslugi vratarke Sergeje Stefanišin (osem obramb v prvem polčasu) so se slovenske prvakinje v petnajsti minuti približale samo na zadetek zaostanka (4:5) in zapravile še dva napada za izenačenje, zato je domači trener Csaba Konkoly vzel minuto odmora. Po njej je Györi dosegel dva zadetka za povečanje vodstva na 7:4, v 21. minuti pa je prvič imel štiri zadetke prednosti (9:5). Potem ko je norveška vratarka Katrin Lunde Haraldsen do takrat zbrala že devet obramb, do konca prvega polčasa ni ustavila več nobene žoge, kar se je seveda takoj poznalo pri rezultatu.

Da je ekipa trenerke Marte Bon kljub številnim tehničnim napakam in zgrešenim strelom v zadnji minuti prvega dela zaostajala zgolj za zadetek (9:10), je bila najzaslužnejša Marina Vergeljuk, vseeno pa so Madžarke po zadetku Brazilke Eduarde Amorim odšle na odmor z 11:9. V madžarska vrata je na začetku drugega polčasa stopila nekdanja Krimova igralka Katalin Palinger, kar se je kmalu izkazalo za pravo izbiro, saj je v dvajsetih minutah zbrala osem obramb. Čeprav so prvi zadetek v tem delu igre dosegle slovenske prvakinje (Olga Čečkova je zmanjšala na 10:11), so nato rokometašice Györija v osmih minutah naredile delni izid kar 6:0 in v 41. minuti je bilo na semaforju že 17:10.

 

Trenerka Marta Bon je ukrepala z minuto odmora, toda tudi to ni pretirano pomagalo. Njene igralke so sicer zaostanek najprej zmanjšale na pet zadetkov (13:18 v 44. minuti), so gostiteljice med izključitvijo Maje Zrnec (to je bila prva in hkrati zadnja izključitev na strani Krima Mercatorja) po zadetkih Ane Gros in Orsolye Verten deset minut pred koncem tekme v dvorani Mihaly Magvassy znova imele sedem zadetkov naskoka (22:15). V naslednji minuti je Slovakinja Karerina Mravikova poskrbela za rekordno prednost osmih golov (23:15), ki jo je kmalu zatem ponovila tudi Orsolya Verten (24:16), nato pa je domači strateg dal priložnost tudi igralkam z rezervne klopi, ki imajo v Györijevi igri sicer manjšo minutažo.

 

To so igralke Krima Mercatorja spretno izkoristile in v treh minutah dosegle štiri zadetke zapored (brez prejetega gola) in zaostanek osmih zadetkov prepolovile na štiri (20:24). Za še večji preobrat je Ljubljančankam zmanjkalo časa, prav tako pa tudi boljše predstave zunanje linije. Kajti Andrea Penezić in Barbara Varlec sta dosegli samo po tri zadetke, Andrea Lekić pa se ni uspela niti enkrat vpisati med strelke in tako najboljša slovenska ekipa tudi na osmi medsebojni tekmi ni premagala odličnih Madžark.

 

V skupini D je Krim Mercator z osmimi točkami (štiri zmage in dva poraza, oba proti madžarski ekipi) osvojil drugo mesto, prvega pa Györi z desetimi (pet zmag in poraz v prvem krogu proti Zvezdi Zvenigorod v Rusiji). To pomeni, da bodo slovenske prvakinje na torkovem žrebanju na Dunaju dobile – vsaj na papirju – težje nasprotnice: dve zmagovalki skupin (Budućnost, Itxako, Larvik) in eno drugouvrščeno ekipo.

 

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "S tekmo sem pravzaprav zelo zadovoljna, vsaj kar zadeva igro v obrambi. S težavami s poškodbami, ki jih imamo, trenutno nismo sposobne premagati take ekipe kot je Györi. Zadovoljna sem s pristopom igralk, v obrambi so dale največ, kar lahko, v napadu pa nimamo dovolj orožij in dovolj različnih rešitev. Podrla se nam je igra, ker nimamo tipičnih krožnih napadalk, s tem pa so razorožene tudi naše zunanje igralke. Toda pomembno je, da smo v drugem delu lige prvakinj in da se tokrat ni poškodovala nobena izmed igralk."

LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2010/11 (celoten spored - skupine, datumi, ure, pari tekem, izidi in lestvice)