26. 11. 2010

Pet slovenskih klubov v moški konkurenci bo konec tedna nastopilo v Evropi

V evropskih pokalih bo konec tedna igralo tudi pet slovenskih moških klubov. Poleg Celja Pivovarne Laško (liga prvakov) bodo v tretjem krogu Gorenje (pokal EHF), Maribor Branik (pokal pokalnih zmagovalcev), Cimos in Slovan (oba pokal challenge).

 

 

NEXE NAŠICE – GORENJE VELENJE (sobota, 27. novembra 2010, ob 19.00): V Rdeči dvorani so slovenski podprvaki prvo tekmo tretjega kroga evropskega pokala EHF končali kar z devetimi zadetki prednosti (33:24), kljub temu pa jih v Našicah čaka težka naloga. "Takšne končne razlike seveda nisem pričakoval. Veliko stvari v igri, ki smo se jih dogovorili pred tekmo, se sicer na igrišču ni izteklo, a vse je pokril odlični vratar Ivan Gajić z 20 obrambami. Nič še ni odločenega, a tako moja kot želja igralcev je, da zmagamo tudi v Našicah," kljub nekaterim poškodbam v moštvu (Rok Šimič, Janez Gams, Dino Bajram) napoveduje velenjski trener Branko Tamše. Nexejev trener Kasim Kamenica se je po visokem porazu v Velenju pritoževal nad grobo igro Gorenja in slabima sodnikoma iz Moldavije, istočasno pa je opozoril na zelo slabo predstavo svojega moštva: "Igrali smo pod svojimi zmožnostmi. Prepričan sem, da lahko igramo precej boljše, še posebno na domačem igrišču. A glede na visok zaostanek je vprašanje, ali ga lahko nadoknadimo."

 

 

KARVINA – MARIBOR BRANIK (nedelja, 28. novembra, ob 10.30): Na prvi tekmi tretjega kroga v dvorani Tabor – ta je bila tudi prva v klubski zgodovini v Evropi - so si Mariborčani šele v končnici (po delnem izidu) 6:0 priigrali pomembno razliko pred nedeljskim povratnim srečanjem (28:22). Precejšnja izenačenosti ekip v večjem delu tekme v Mariboru je resno opozorilo za igralce in trenerja dr. Marka Šibilo, prav tako pa tudi nenavadno zgodnji termin povratnega dvoboja v Karvini – v nedeljo ob 10.30. "Čeprav imamo lepo prednost, jo moramo odmisliti. Na Češkem je potrebno igrati tako, kot da gremo z ničle," opozarja krožni napadalec Blaž Kleč, ki je bil tudi strelec prvega (zgodovinskega) zadetka proti Karvini. Čehi so pred nekajkrat že igrali tudi v elitni evropski ligi prvakov, zato Štajerce v nedeljskem dopoldnevu – kljub prednosti šestih zadetkov – čaka zelo težka naloga pri napredovanju v osmino finala.

 

 

LINZ – SLOVAN (sobota, 27. novembra 2010, ob 19.00): Ljubljančani so se na prvi tekmi tretjega kroga pokala challenge na Kodeljevem sicer veselili (zmaga s 27:25) proti trenutno petouvrščenemu klubu avstrijske lige, toda v zadnjih dneh se še naprej stopnjuje tudi težko denarno in igralsko stanje v klubu. Slovana, ki je v prejšnji sezoni igral v polfinalu tega evropskega pokalnega tekmovanja, so že zapustili nekateri igralci: Boris Bečirovič je odšel v Ribnico Riko hiše, Aleš Šmejc v Šmartno Herz Factor banko, na izhodnih vratih sta tudi Peter Božič in Peter Hrvatin... Zato bi bilo napredovanje v osmino finala pokala challenge za moštvo s Kodeljevega še dodaten strošek, čeprav to ni ravno v skladu s športno etiko. Za Slovanovega trenerja Aleša Repino je dobra novica vsaj to, da je po nekaj mesecih vse potrebne dokumente za igranje v slovenski ligi in evropskem pokalu dobil mladi Srb Ilija Arbutović.

 

 

CIMOS KOPER -  SPARTAK VARNA (sobota, 27. novembra 2010, ob 19.00; nedelja, 28. novembra 2010, ob 17.00): Koprčani so se z vodstvom bolgarskega kluba dogovorili, da bosta obe tekmi tretjega kroga v evropskem pokalu challenge v dvorani Bonifika. Bolgari so doslej samo trikrat igrali v evropskih pokalih (vedno v pokalu EHF), vedno pa so izpadli že v prvem krogu (v sezonah 2003/04, 2004/05 in 2005/06). Za Cimosov strokovni štab in igralce sta tako bolgarski rokomet kot Spartak iz Varne popolna neznanka, kljub temu pa Primorci ne bi smeli imeti nobenih težav z uvrstitvijo v nadaljnje tekmovanje. Da bi bilo v Bonifiki kljub neatraktivnemu nasprotniku čim več gledalcev, je domači klub zanje pripravil ugoden aranžma: za ogled evropskih tekem veljajo letne vstopnice, za ostale bo vstopnica za posamezno tekmo stala pet evrov, paket za obe vstopnici (sobota in nedelja) pa z 20-odsotnim popustom le osem evrov.

Gorenje povsem nadigralo goste iz NašicSlovan z majhno prednostjo v AvstrijoMariborčani premagali Čehe s šestimi zadetki razlikeSlovenska šesterica konec tedna v Evropi