6. 12. 2010

Intervju z Vesno Puš, kapetanko reprezentance Slovenije

V rubriki "INTERVJU" tokrat gostuje Vesna Puš, igralka Olimpije in kapetanka ženske članske reprezentance Slovenije. Puševa, ima bogate izkušnje z velikih tekmovanjih (evropska in svetovna prvenstva), je pred začetkom EP na Norveškem in Danskem ocenila nasprotnice in možnosti Slovenije v skupini D v Lillehammerju, opozorila na prednosti in slabosti sedanje slovenske izbrane vrste, pojasnila svoja pričakovanja in želje... Vabljeni k zanimivemu branju!

 

 

Na žrebanju skupin Sloveniji sreča ni bila naklonjena, saj je padla v najtežjo možno skupino – z Norveško, Madžarsko in Francijo. Kaj je sploh mogoče storiti v konkurenci s tako kakovostnimi in slovitimi nasprotniki?

 

Jasno je, da nam je sreča povsem obrnila hrbet, toda na žrebanje pač nihče ne more vplivati. Toda vnaprej se ne bomo predajale, čeprav so proti naši reprezentanci vsaj na papirju vsi trije nasprotniki v vlogi absolutnih favoritov. Seveda pa bodo morale Madžarke, Norvežanke in Francozinje tudi na igrišču potrditi vlogo favoritinj, naša reprezentanca pa bo skušala čim dražje prodati svojo kožo. Moja želja in prav tako želja mojih soigralk je, da na evropskem prvenstvu pokažemo najboljše predstave, ki smo jih sposobne v tem trenutku. Naš tihi cilj je, da bi osvojile tretje mesto v skupini D in se uvrstile v drugi krog evropskega prvenstva. Upam, da se nam bo želja vendarle izpolnila.

 

 

Za napredovanje med dvanajst najboljših reprezentanc v Evropi bo potrebno v skupinskem delu premagati vsaj enega nasprotnika. Proti kateremu ima Slovenija največ možnosti?

 

Po mojem mnenju so med vsemi tremi reprezentancami v Lillehammerju najbolj premagljive Madžarke. Prepričana sem, da nam tudi glede igre najbolj "ležijo". In prav proti Madžarkam bomo iskale priložnost za napredovanje v drugi krog evropskega prvenstva. A če proti Madžarkam ne bo šlo, bomo skušale spraviti na kolena Francozinje, medtem ko proti Norvežankam realno nimamo nobenih možnosti za morebitno presenečenje.

Z izjemo vas in vratarke Sergeje Stefanišin, ki že imata bogate izkušnje z velikih tekmovanj, bo za vse ostale slovenske reprezentantke to premieren nastop na veliki mednarodni reprezentančni sceni.

 

Drži. Od šestnajstih igralk imava le midve s Sergejo za sabo nastope na velikih tekmovanjih, medtem ko je ostalih štirinajst novink na tem področju. Kljub temu upam, da naše mlade reprezentantke ne bodo podlegle pritiskom, ki jih prinaša tako veliko tekmovanje, kot je evropsko prvenstvo. Nadejam se, da se bo tako zanje kot za našo celotno reprezentanco vse dobro razpletlo in končalo.

 

 

Katere so še morebitne druge slabosti sedanje reprezentance Slovenije?

 

Najpomembneje je, da tudi na evropskem prvenstvu v Skandinaviji odigramo po načelu "vse za eno, ena za vse". Če ne bomo stopile vse skupaj in če bomo začele zadeve na igrišču reševati z individualnimi potezami, potem bomo seveda imele velike težave. Na nekaterih tekmah v pripravljalnem obdobju se je jasno pokazalo naslednje: če se ne držimo dogovorov in konceptov igre, namesto kolektivne igre pa pride v ospredje individualna, je to zelo slabo. Mogoče bi utegnila biti naša velika težava v primerjavi z nasprotnicami pomanjkanje vrhunskih igralk na zunanjih položajih, vendar bomo to skušale nadoknaditi z drugačnim sistemom igre. Ena izmed slabosti naše izbrane vrste je tudi ta, da nimamo velike izbire igralk, kar bi lahko bilo v napornem ritmu tekmovanja, kakršno je na evropskem prvenstvu, seveda velik hendikep. Zaradi zgoščenega tekmovalnega programa - v štirih dneh bomo odigrale tri zelo težke dvoboje - bo zelo malo časa tudi za temeljito regeneracijo, zaradi česar je manjši igralski kader lahko še precej večja težava.

 

 

Kaj pa morebitne prednosti?

 

Predvsem mladost in neobremenjenost večine igralk. Upam, da bomo oba aduta znali uspešno izkoristiti. Naše najmočnejše orožje bi morala biti igra v obrambi, ki bi bila tudi osnova za hitre (pol)protinapade. Toda če želimo doseči kakšen rezultat na evropskem prvenstvu, bomo morale še dodatno dvigniti raven igre v obrambi, predvsem pa povečati agresivnost, željo in borbenost.