23. 12. 2010

V Celju Pivovarni Laško začasno in pogojno znižali pogodbe, Zormanu odvzeli kapetanski trak

Rokometni klub Celje Pivovarna Laško je v sporočilu za javnost pojasnil sklepe in odločitve sestanka upravnega odbora. Med njimi sta pomembni predvsem točki o začasnem in pogojnem znižanju pogodb ter o odvzemu kapetanskega traku Urošu Zormanu.

 

Celjski klub je na današnji novinarski konferenci tudi uradno predstavil stališča upravnega odbora. Sporočilo za javnost RK Celje Pivovarna Laško objavljamo v celoti in brez pravopisnih popravkov:

 

Vodstvo RK Celje Pivovarna Laško se zaveda, da obstaja možnost, da vsi cilji, ki so bili zastavljeni pred začetkom sezone, ne bi bili doseženi, vendar še vedno verjame, da je to možno. Zaveda se tudi svoje odgovornosti in naloge, ki ga čaka. Na včerajšnjem upravnem odboru se je odločilo, da se bo obrnilo v prihodnost in v skladu z novimi okoliščinami, možnostmi in finančnimi sredstvi, postavilo trdne temelje. Ne le za to sezono, ampak za dolgoročno prihodnost kluba.

 

Hitre in ostre ukrepe zahtevajo tudi sponzorji, ki niso zadovoljni z rezultati in odnosi v klubu ter posledično slabšim obiskom tekem v Celju. Pred upravo kluba je bila naloga, da do konca leta predstavi strategijo, kako izboljšati strokovno delo in posledično rezultate. Vodstvo kluba si je zato na včerajšnjem upravnem odboru (v nadaljevanju UO) zastavilo več ciljev, s katerimi želi doseči, da Rokometni klub Celje Pivovarna Laško resnično postane Klub s ponosom. Najpomembnejši cilji so, da ekipa dosega dobre rezultate na slovenskem in evropskem nivoju, da igralci prikažejo borbenost in dobre igre na parketu, da vlada pozitivno vzdušje in da se gledalci vrnejo v dvorano Zlatorog.

 

Doseči te cilje ne bo lahka naloga, a klub se je dela lotil brez oklevanja. UO, ki se je v začetku zahvalil Mestni občini Celje, županu in svetnikom, ki so podprli sprejetje sklepa o Oprostitvi plačila uporabnine za uporabo občinskih športnih objektov za programe športnih društev kot nadomestilo za promocijo mesta Celja oziroma Mestne občine Celje,  je tako že včeraj sprejel več sklepov s katerimi se bo ta usmeritev začela nemudoma udejanjati:

 

1. Začasno in pogojno znižanje pogodb – direktorju kluba ter vsem igralcem prve ekipe je UO, v skladu s Statutom kluba in Pravilnikom o nagrajevanju in sankcioniranju, soglasno izdal sklep o začasnem znižanju pogodbenih obveznosti za 50 odstotkov. Gre za zadržanje in ne odvzem, saj bo vsem, v primeru, da se dosežejo vsi zastavljeni cilji, to je osvojitev naslova državnih prvakov, naslova pokalnih zmagovalcev in uvrstitve v naslednji krog EHF Lige prvakov, po osvojitvi teh ciljev razliko izplačal za nazaj. Trem igralcem (Zorman, Pajovič in Vugrinec), ki jim glede na njihova pogodbena določila, ni mogoče znižati pogodbenih obveznosti, se v podpis ponudi sporazum (aneks k pogodbi), po katerem se z omenjenim znižanjem strinjajo.

 

2. Okrepitev celjske rokometne šole – celjski klub je bil v preteklosti znan kot valilnica rokometnih talentov iz Slovenije in s področja Balkana, oziroma iz Vzhodne Evrope. Z igranjem v Celju so se uveljavili nekateri najboljši rokometaši na svetu in vodstvo kluba želi ponovno okrepiti to vlogo. Kot eden najbolje organiziranih športnih klubov v regiji lahko privabi številne odlične mlade rokometaše iz Slovenije in tudi širše regije, jim ponudi kvalitetno sredino za igranje in dokazovanje ter morebiti odskočno desko za nadaljnjo kariero v tujini. Zato igralcem, ki bodo v prihodnje želeli oditi v tujino, vodstvo tega ne bo skušalo preprečiti in bodo ob dogovoru to lahko storili brez težav. Kot v preteklosti bodo med mladimi talenti zagotovo tudi taki, ki bodo v Celju ostali in tvorili prihodnje uspehe kluba.

 

3. Možno zmanjševanje proračuna – gospodarska kriza je pustila posledice tudi v športu in tako seveda tudi pri nas. Zaradi slabih rezultatov ekipe so nekateri sponzorji že najavili, da bodo, v primeru nedoseganja zastavljenih ciljev in v trenutni gospodarski situaciji, v prihodnje klubu namenili manj sredstev. V tem primeru se bo potrebno novim okoliščinam prilagoditi in v prihodnje še v večji meri opreti na mlade in domače igralce, posledica pa je in bo tudi že prej omenjeno zmanjševanje pogodb igralcev.

 

4. Transparentnost pri pogodbah igralcev in korektnost v odnosih – po zgledu dela v dobro organiziranih klubih v tujini se je klub že pred časom odločil, da bo igralcem, ki jim pogodba poteče po koncu sezone, že v tem obdobju povedal, ali še računa nanje v naslednji sezoni in kakšne pogoje jim ponuja. V takšnih primerih bodo imeli vsi več kot dovolj časa za svojo odločitev o tem, ali pogoje sprejmejo. S to potezo vodstvo vztraja pri korektnem odnosu do vseh, ki so povezani s klubom, predvsem z igralci. Kljub napovedi o takšnem ravnanju, klub v tem trenutku, zaradi nastalih razmer tega še ni in ne more storiti. Namreč celjski klub, zaradi nedavne odpovedi trenerja, v tem trenutku še nima trenerja za prihodnjo sezono, ki bi lahko povedal na koga računa in na koga ne. Vodstvo kluba ne želi sestavljati ekipe za naprej brez sodelovanja le tega, zato si bo prizadevalo nastalo situacijo rešiti v najkrajšem možnem času.

 

5. UO je odvzel kapetanski trak Urošu Zormanu – na zahtevo članov UO, so pod točko razno včeraj sprejeli tudi sklep, da se Urošu Zormanu odvzame kapetanski trak. Člani UO so izrazili veliko nezadovoljstvo z obnašanjem omenjenega igralca na igrišču, ki bi moral biti kot kapetan in eden glavnih zvezdnikov ekipe vzor mlajšim ter vsem ostalim akterjem na igrišču in izven njega. UO od kapetana ekipe pričakuje, da bo z obnašanjem, komunikacijo in igrami vzor vsem igralcem in članom kluba in bo tako pozitivno predstavljal RK Celje Pivovarna Laško in posledično sponzorje, navijače in podpornike kluba.

 

S temi sklepi je UO postavil prve smernice za prihodnjo usmeritev kluba. Vodstvo kluba je z omenjenimi sklepi včeraj zvečer seznanilo vse igralce pred katerimi je sedaj odločitev ali te pogoje sprejmejo, oziroma ali verjamejo v uresničitev zastavljenih ciljev. Nadaljnje ukrepe in odločitve bo klub sprejel potem, ko bo opravljen pogovor z igralci in bo znana njihova odločitev.