29. 1. 2012

Danska v finalu EP premagala Srbijo (21:19) in preprečila Sloveniji uvrstitev v kvalifikacije za OI

V velikem finalu evropskega prvenstva v Srbiji je Danska premagala gostitelje z 21:19 (9:7) in osvojila zlato kolajno. Zmaga Danske je istočasno Sloveniji preprečila tudi uvrstitev v kvalifikacije za nastop na OI v Londonu.

 

 

Srbija - Danska 19:21 (7:9)

 

Beograd - Dvorana Arena, gledalcev: 20.000, sodnika: Abrahamsen in Kristiansen (oba Norveška).

 

Srbija: Marjanac, Stanić (15 obramb), Vujin 2 (1), Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Ilić 2 (1), Marković, Prodanović 4, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.

 

Danska: Landin (19 obramb), Cleverly, Mogensen, M. Christiansen, Lauge 2, L. Christiansen, Markussen 2, Eggert 3 (1), Spellerberg 1, S. Hansen, Lindberg 2, R. Hansen 1, Soendergaard 1, H. Hansen, M. Hansen 9, Nielsen.

 

Sedemmetrovke: Srbija 3 (2), Danska 1 (1).

 

Izključitve: Srbija 8 minut, Danska 6 minut.

 

Rdeči karton: Manojlović (Srbija, 53. minuta).

 

 

 

Danski rokometaši so po letu 2008 drugič osvojili naslov evropskih prvakov, z današnjim zmagoslavjem nad Srbi pa so na tem turnirju šestouvrščenim Slovencem preprečili, da bi zaigrali na aprilskih kvalifikacijah za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu.

 

 

Izbranci slovitega danskega strokovnjaka Ulrika Wilbeka so postopno lomili odpor domačih rokometašev, ki so se po izjemno uspešnem srbskem dnevu na mednarodnem prizorišču - teniški zvezdnik Novak Đoković je v današnjem velikem finalu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu ugnal Španca Rafaela Nadala, srbski vaterpolisti pa so po zmagi nad Črnogorci slavili na evropskem prvenstvu v Eindhovnu - želeli zapisati med velikane športa v svoji države.

Danci so z dokaj racionalno predstavo razorožili varovance srbskega selektorja Veselina Vukovića. V prvem polčasu jim je nekaj sivih las povzročal le nekdanji vratar koprskega Cimosa in v teh dneh zelo priljubljeni Darko Stanić, ki je zbral enajst obramb, v celoti pa jim domači rokometaši niso bili kos.

 

 

Skandinavci so si v začetku drugega polčasa priigrali štiri gole prednosti (11:7) in vse do konca tekme nadzorovali srbske rokometaše. Gostitelji so se jim v 51. minuti sicer približali na gol zaostanka (15:16) in jim vse do konca tekme dihali za ovratnik, v prelomnih trenutkih dvoboja pa je bilo več hladnokrvnosti in preudarnosti na strani Dancev.

 

 

V danski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Mikkel Hansen z devetimi goli, medtem ko je vratar Niklas Landin zbral 19 obramb. V srbski reprezentanci Rajko Prodanović dosegel štiri gole, vratar Stanić pa je zaustavil 15 strelov.

 

 

 

EP ZA MOŠKE - SRBIJA 2012 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)