24. 7. 2012

Slovenske rokometašice v predkvalifikacijah za SP 2013 z Avstrijo, Nizozemsko in Izraelom

Na žrebanju na Dunaju je ženska članska reprezentanca Slovenije dobila nasprotnice v predkvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Srbiji. Slovenke bodo igrale v skupini 2 z Avstrijo, Nizozemsko in Izraelom.

 

 

Slovenske rokometašice na poti do svetovnega prvenstva v Srbiji čaka zelo zahtevna naloga, saj jim je žreb predkvalifikacijskih skupin za tekmice namenil Nizozemke, Avstrije in Izraelke. Predkvalifikacije se bodo igrale oktobra in novembra letos po ligaškem ali turnirskem sistemu.

 

 

Države udeleženke kvalifikacij se namreč lahko dogovorijo za sistem igranja, v vsakem primeru pa v dodatne kvalifikacije napreduje le zmagovalec, oziroma prvouvrščena reprezentanca iz vsake skupine. Dodatne kvalifikacije se bodo igrale 1. ali 2. junija 2013 ter 8. ali 9. junija prihodnje leto, svetovno prvenstvo v Srbiji pa bo od 7. do 22. decembra 2013.

 

 

Slovenija je bila pred žrebom v drugem bobnu, varovanke selektorja Toneta Tislja bodo tako spet igrale z Avstrijkami, ki so bile podobno kot Nizozemke v prvem bobnu. Zanimiv je podatek, da bo v tekmovanju za SP igralo le 28 reprezentanc od 50 članic evropske rokometne zveze.

 

 

Norveška ima kot aktualni svetovni prvak zagotovljen nastop na SP 2013, Srbija pa kot organizator tekmovanja. V dodatne kvalifikacije so že uvrščene reprezentance, ki bodo nastopale na letošnjem EP, ki bo po odpovedi Nizozemske prav tako v Srbiji: Hrvaška, Češka, Danska, Španija, Francija, Nemčija, Madžarska, Islandija, Makedonija, Črna gora, Romunija, Rusija, Švedska in Ukrajina.

 

 

Tone Tiselj, selektor reprezentance Slovenije: "Imamo kar težko skupino. Po rokometnem rejtingu je najmočnejša Nizozemska, ki je le za malce ostala brez nastopa na olimpijskih igrah v Londonu. Za njo sta Avstrija in Slovenija približno enakovredni, s tem, da imajo Avstrijke nekaj izkušenih tujih igralk. Toda tudi naše igralke vedno bolj zorijo in smo nekako konkurenčni. Kar zadeva Izraelke, jih ne poznamo dobro, ampak mislim, da so one v naši skupini najslabše."

 

 

 

PREDKVALIFIKACIJSKE SKUPINE ZA SP 2013 ZA ŽENSKE:

 

 

Skupina 1: Slovaška, Švica, Grčija, Finska

 

Skupina 2: Avstrija, Nizozemska, Slovenija, Izrael

 

Skupina 3: Belorusija, Poljska, Litva, Italija

 

Skupina 4: Turčija, Portugalska, Azerbajdžan.