15. 3. 2013

Bonova stavi na drzne, igrive in dinamične

Slovenska ženska rokometna reprezentanca bo bližnji teden evropske rokometne zveze (EHF) preživela delovno, po krajših pripravah v Ljubljani pa bo med 21. in 24. marcem odpotovala v turški turistični biser Antalyjo in igrala dve prijateljski tekmi z domačo izbrano vrsto in Ukrajino.

Za izbranke slovenske selektorice Marte Bon bo to prva preizkušnja po lanskih decembrskih kvalifikacijah na Nizozemskem za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Srbiji. Slovenija je tedaj v Apeldoornu premagala Izrael in Avstrijo, zavoljo tesnega poraza z Nizozemsko pa ostala brez možnosti, da se v dodatnih kvalifikacijah izborijo za nastop na letošnjem decembrskem mundialu.

Bonova je na krajše priprave v okviru tedna EHF povabila bolj ali manj stalne reprezentantke, manjkali bosta Ana Gros (poškodba) in Alja Janković (študijske obveznosti), prvič pa bosta priložnost za dokazovanje dobili Lara Hrnčič (Veplas Velenje) in Maxim Eva Pelikan (Celjske mesnine). V Antalyjo bo odpotovalo 16 od 18 igralk, ki bodo od začetka prihodnjega tedna na pripravah v Ljubljani.

"Na turnirju v Turčiji bomo imeli nekaj etapnih ciljev. Eden od teh bo, da preizkusimo dve novinki Hrnčičevo in Pelikanovo ter vidimo, ali sta dovolj zreli za vrhunski šport, ki se močno razlikuje od slovenske lige. Po poškodbi se vrača tudi Maja Šon. Hkrati želim dobiti odgovor, katere igralke najbolje delujejo v stresnih oziroma polstresnih situacijah, saj bomo nastopili na dokaj kakovostnem turnirju," je na današnji novinarski konferenci v prostorih Rokometne zveze Slovenije uvodoma dejala Bonova in dodala: "Predvsem pa želim pri igralkah gojiti lakoto po dokazovanju in videti, ali lahko sledijo igri, za katero verjamem, da je primerna za nas. Potrebujem motorično sposobne in taktično zrele igralke, hkrati pa morajo biti drzne, igrive in dinamične."

"Ukrajinske in turške igralke so pravšnje tekmice za začetek novega ciklusa pod vodstvom Marte Bon. Gre za kakovostne tekmice, kar so dokazale na minulih kvalifikacijskih ciklusih in zaključnih turnirjih, mi pa potrebujemo nekoliko močnejše tekme. Te akcije se zelo veselim in so za nas velik izziv," je dejala Neli Irman.

Na seznamu Marte Bon so naslednje igralke: Teja Ferfolja, Mirjana Gojkovič, Neli Irman, Neža Mitruševka (vse Zagorje GEN-I), Sanja Gregorc, Alja Janković, Barbara Lazović, Tamara Mavsar, Maja Zrnec, Sergeja Stefanišin (vse Krim Mercator), Branka Zec, Lara Hrnčič (obe Veplas Velenje), Nina Jeriček (Nimes), Alja Koren (Erdi), Maxim Eva Pelikan (Celje Celjske mesnine), Ana Petrinja (Gdynia), Maja Šon (Podravka) in Katja Čerenjak (Krka).