17. 3. 2013

Krimovke kljub porazu v Romuniji prve v skupini, v polfinalu lige prvakinj z norveškim Larvikom

V šestem (zadnjem) krogu v evropski ligi prvakinj so rokometaši Krima Mercatorja gostovale v Romuniji in izgubile proti Oltchimu z 20:23 (12:9). Kljub temu so osvojile prvo mesto v skupini 2, v polfinalu pa bo njihov nasprotnik norveški Larvik, drugouvrščena ekipa iz skupine 1.

 

 

OLTCHIM VALCEA - KRIM MERCATOR 23:20 (9:12)

 

 

Ramnicu Valcea - Dvorana Traian, gledalcev 3000, sodnika: Badura in Ondogrecula (oba Slovaška).

 

Oltchim Valcea: Navarro Gimenez, Ungureanu, Curea, Managarova 5, Nechita, Farcau 7 (4), Meirosa, Manea 4, Bulatović 3, Jovanović 1, Pineau 1, Bradeanu 2, Barbosa Cabral.

 

Krim Mercator: Grubišić, Stefanišin, Kain, Martin 2 (1), Piedade 1, Wörz 4, Mavsar 1, Bodnjeva, Lazović 3, Müller 2, Janković, Gregorc, Penezić 4, Krpež 2, Vergeljuk, Zrnec 1.

 

Sedemmetrovke: Oltchim Valcea 7 (4), Krim Mercator 2 (1).

 

Izključitve: Oltchim Valcea 4 minute, Krim Mercator 12 minut.

 

 

Krimovke so že v soboto izvedele novico, da jim v Romuniji ne bo treba trepetati za uvrstitev v polfinale. Za mirnejše živce je namreč poskrbela kar Zvezda Zvenigorod, ki je z domačo zmago nad Ferencvarošem s 30:27 (12:16) v polfinale poslala oba današnja tekmeca. Ta sta se tako pomerila "zgolj" za prvo mesto v skupini. Prvo medsebojno tekmo je Krim doma dobil z 28:24, torej so bile smernice za obračun znane in jasne.

 

 

Tekma je minila v izmenjaje dobrih obdobjih ene ali druge ekipe, ki sta si obe priigrali tudi po štiri gole prednosti, a na koncu so Ljubljančanke zmogle toliko borbenosti in zbranosti, da se iz Valcee vračajo s porazom z zgolj tremi zadetki. Ta jim v polfinalu prinaša na papirju lažjega tekmeca in povratno tekmo pred domačimi gledalci. Oltchim bo v polfinalu meril moči z močnim Györom. Prvi tekmi polfinala bosta 6. oziroma 7. aprila, povratni pa 13. oziroma 14. aprila.

 

 

Krimov trener Tiselj je tokratno tekmo začel z vratarko Jeleno Grubišić, krilnima igralkama Majo Zrnec in Carmen Martin, krožno napadalko Danielo Piedade ter zunanjimi igralkami Andreo Penezić, Nino Wörz in Barbaro Lazović. Po hitrem Krimovem vodstvu z 2:0, obakrat je zadela Wörzova, so igralke padle v dirjanje po igrišču, v katerem so se bolje znašle Romunke. Te so prvič povedle v 11. minuti, ko je za 4:3 zadela Oana Manea. Prav ta je v teh trenutkih Krimu povzročala največ težav z izsiljevanjem sedemmetrovk in izključitev, ki so jih domače igralke unovčile za vodstvo s 6:3 v 15. minuti.

 

 

 

Tiselj je nato vzel minuto odmora, po kateri so takoj Romunke s sedemmetrovko Ramone Farcau ušle že na 7:3. Nato pa so se gostje le zbrale, v obrambi zaigrale odločneje, v napadu pa tudi po zaslugi nekaterih menjav bolj kombinatorno. Vse to je obrodilo bogate sadove. Tamara Mavsar je v 23. minuti po protinapadu in nizu 4:0 izid izenačila, Susann Müller je nato poskrbela za vodstvo Krima z 8:7, niti v končnici pa slovenske prvakinje niso popustile in po zaslugi Penezićeve na glavni odmor nesle tri gole naskoka.

 

 

V uvodu drugega polčasa so krimovke prednost še povečale na štiri gole in jo brez večjih težav ohranjale do 38. minute. Sledili pa sta izključitvi Mavsarjeve in Penezićeve, kar so domače izkoristile in izid v 40. minuti izenačile na 16:16. S tem so dobile krila in nadaljevale z boljšo obrambo, spremenile so jo v 5-1, v napadu pa še naprej rešetale gostujočo mrežo. V 51. minuti je Allison Pineau tako zadela že za 21:17.

 

 

Ko se je zdelo, da bodo Romunke nadgradile dovolj visoko prednost za prvo mesto v skupini, saj Krimove strelke niso imele najbolj natančnih merilnih naprav, pa so se dvakratne evropske prvakinje še pravočasno prebudile. Z borbeno igro v zadnjih minutah so prednost domačih dovolj otesale, da so se v polfinalu izognile zastrašujočemu Györu. Pri vodstvu s 23:20 so imele Romunke še zadnji napad, a jim je zmanjkalo časa za njegovo izpeljavo in krimovke so osvojile prvo mesto v skupini 2.

 

 

Končni vrstni red - skupina 1: Györi 12 točk, 2. Larvik 8, 3. Budućnost 3, 4. Randers 1.

 

 

Končni vrstni red - skupina 2: 1. Krim Mercator 8 točk, 2. Oltchim Valcea 8, 3. Ferencvaroš 6, 4. Zvezda 2.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2012/13