19. 4. 2013

Slovenski mladinci na SP v skupini z BiH, Kongom, Argentino, Južno Korejo in Madžarsko

V Sarajevu so izžrebali skupine za letošnje svetovno prvenstvo za mladince, ki ga bo gostila Bosna in Hercegovina. Slovenska moška mladinska reprezentanca bo nastopila v skupini C v Sarajevu skupaj z gostitelji, Kongom, Argentino, Južno Korejo in Madžarsko.

Navidezno gre za lahko skupino, ki omogoča uvrstitev med 16 najboljših reprezentanc na svetu. Toda pred našimi mladinci in strokovnim vodstvom ne bo lahka naloga. Kongo, ena petih afriških reprezentanc, prihaja namreč v skupino C iz najvišje rangirane prve skupine, kar pa ni presenečenje, saj so igralci Konga afriški podprvaki.

Boljša od njih je le Tunizija, medtem ko so na afriškem prvenstvu premagali tudi Egipt. Kot vemo, je slednji na zadnjem svetovnem prvenstvu v Grčiji v četrtfinalu zlahka odpravil našo ekipo. Tudi Bosna in Hercegovina, ki si je skupino C na sinočnjem žrebu v Sarajevu kot domačin lahko izbrala sama, je v vzponu. Koreja je v rangu Katarja, ki so ga naši v Grčiji premagali šele v izjemno infarktni končnici, Argentina in Madžarska pa sta reprezentanci, ki lahko presenetita.

V primeru uvrstitve med 16 najboljših se bodo Slovenci v osmini finala skoraj zagotovo srečali z eno od štirih velikih reprezentanc, ki so pogosto  osvajale kolajne: Španijo, Švedsko, Brazilijo ali Egiptom, s katerimi se križajo v skupini D. Pomembna bo torej čim višja uvrstitev v uvodnem delu tekmovanja, če hoče Slovenija računati na uspeh v osmini in se uvrstiti med osem najboljših.

"V uvodnem delu smo se izognili najmočnejšim evropskim ekipam. Imamo realne možnosti za osmino finala, kar je naša osnovna želja," je povedal selektor mladinske reprezentance Slavko Ivezič, ki je tudi zadovoljen, da bo Slovenija igrala v Sarajevu. Ta namreč nudi najboljše pogoje za slovenske turiste in privržence rokometa, ki jih v Bosni in Hercegovini zagotovo ne bo malo.

Skupine na SP 2013:

Skupina A (Banja Luka): Tunizija, Francija, Rusija, Danska, Angola, Srbija

Skupina B (Ljubuški): Nemčija, Hrvaška, Švica, Katar, Nizozemska, Alžirija

Skupina C (Sarajevo): Bosna in Hercegovina, Kongo, Slovenija, Argentina, Južna Koreja, Madžarska

Skupina D (Zenica): Španija, Švedska, Brazilija, Egipt, Čile, Kuvajt.

(rp)