27. 3. 2014

Slovenske rokometašice v kvalifikacijah za EP 2014 na gostovanju premagale Švico (24:22)

V tretjem krogu kvalifikacij za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Madžarskem in Hrvaškem je ženska članska reprezentanca Slovenije dosegla drugo zmago. Slovenke so v skupini gostovale v Švici in tam zmagale s 24:22 (14:13).

 

 

ŠVICA - SLOVENIJA 22:24 (13:14)

 

 

Stäfa - Športna dvorana, gledalcev: 750, sodnika: D. in R. Martins (oba Portugalska).

 

 

Švica: Brütsch, Kündig 2, L. Frey, Furrer 1, Mustafoska 1, Weigelt 9 (4), Dinkel 4 (2), Scherer, Haag 2, N. Frey 2, Kashani 1, Egli, Moser, Aegerter.

 

 

Slovenija: Zec, Stefanišin, Marinček, Ferfolja, Zrnec 1, Krhlikar 2, Gros 5 (1), Jeriček 2, Hrnčič, Pelikan, Mavsar 4 (3), Irman 2, Koren 5, Gregorc 1, Petrinja 2, Šon.

 

 

Sedemmetrovke: Švica 7 (6), Slovenija 7 (4).

 

 

Izključitve: Švica 6 minut, Slovenija 12 minut.

 

 

 

Slovenske rokometašice so na gostovanju proti Švici zabeležile zmago, najbrž nujno, če so hotele zadržati možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Nekoliko oslabljene so imele proti borbenim in nepopustljivim Švicarkam kar precej težav. Res je, da so praktično vodile od začetka do konca, največjo razliko so imele v 47. minuti, ko so vodile s petimi goli razlike (21:16).

 

 

Toda gostiteljice, ki prav tako niso bile v popolni postavi, so jih ves čas lovile, jim ves čas dihale za ovratnik. Da niso še bolj zagrozile, sta najbolj zaslužni Alja Koren, ki ob Ani Gros ni bila le najboljša strelka v slovenski vrsti, ampak je prispevala gole, ko je bilo to najbolj potrebno, in vratarka Miša Marinček, ki je zbrala kar 20 obramb.

 

 

V prvem delu so Švicarke le enkrat vodile, gostje pa so imele največjo prednost v 15. minuti, ko so vodile s 7:4. V prvem delu se je v napadu s štirimi zadetki izkazala Grosova, njeni goli pa so bili premalo, da bi Slovenke prišle še do večje razlike. Prav nasprotno, gostiteljice so v 23. minuti spet izenačile (9:9), rezultat pa je bil negotov vse do zadnjega zvoka sirene.

 

 

Na začetku drugega dela sta obe ekipi naredili veliko napak - Slovenke so zgrešile dve sedemmetrovki (Gros, Koren, v prvem pa je eno zgrešila tudi Neli Irman), gostje pa so v 49. minuti z golom Neli Irman prišle do vodstva z 21:16, kazalo je, da je zmagovalec odločen. A Švicarke se niso dale.

 

 

Rezultat so najprej znižale na 18:21, z uspešno izvedeno sedemmetrovko Nicole Dinkel pa dve minuti in pol pred koncem tekme tudi na 21:23. Ob tem je bila za dve minuti izključena še Teja Ferfolja. Obetala se je razburljiva končnica, da do nje ni prišlo, pa je z golom poskrbela Korenova.

 

 

"Do zmage smo prišle težje, kot smo pričakovale, a važno je, da smo izpolnile cilj in osvojile dve točki. Vedeli smo, da so Švicarke nepopustljive, toda da so tako, pa spet nismo pričakovali. Domače igralke so bile izredno motivirane, želele so si osvojiti prve točke, poleg tega pa so se hotele dokazati meni, ki se bila pred časom njihov vodja. Res so igrale dobro, toda mislim, da smo bile vendarle boljše in da smo zasluženo zmagali. Ko je bilo potrebno, smo bile dovolj zbrane, v odločilnih trenutkih pa nas je reševala tudi vratarka Miša Marinček," je po tekmi dejala slovenska selektorica Marta Bon.

 

 

Slovenija in Švica se bosta znova pomerili tudi v četrtem krogu skupine 5, tekma pa bo v nedeljo, 30. marca 2014, ob 17.30 v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani.

 

 

V skupini 5 sta se na drugi tekmi srečali reprezentanci Srbije in Švedske. Tekma se je končala z neodločenim izidom 25:25 (14:14). Vrstni red: Švedska 5 točk, Slovenija 4, Srbija 3, Švica 0.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2014 - ŽENSKE