21. 12. 2014

Slovenke v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015 proti Franciji

V Budimpešti so izžrebali pare dodatnih kvalifikacij za nastop na SP 2015 na Danskem za ženske. Slovenske rokometašice se bodo junija 2015 na dveh tekmah pomerile z reprezentanco Francije.

Prve tekme dodatnih kvalifikacij bodo na sporedu 6. ali 7. junija 2015, povratne pa 13. ali 14. junija 2015. Svetovno prvenstvo bo od 5. do 20. decembra prihodnje leto na Danskem.

Marta Bon, selektorica reprezentance Slovenije: "Vedeli smo, da šibkih reprezentanc na žrebu ne bo. Po eni strani se veselim obračuna s kakovostnimi Francozinjami, po drugi strani pa si želim, da bi se razpletla v našo korist. Francija je na jakostni lestvici močnejša od Slovenije, tudi bolj izkušena in navajena težkih ter zahtevnih preizkušenj. Naša želja je, da se uvrstimo na veliko tekmovanje, pa tudi favoriti vedno ne zmagujejo."

Na SP na Danskem, ki ga bodo gostila štiri mesta (Herning, Kolding, Frederikshaven, Naestved), bo nastopilo 11 reprezentanc iz Evrope. Danska ima zagotovljen direkten nastop kot organizator tekmovanja, prav tako tudi zmagovalec današnjega finala EP med Norveško in Španijo, ostalih devet mest pa bodo zasedli zmagovalci devetih parov dodatnih kvalifikacij.

Pred žrebom je bilo 18 reprezentanc razdeljenih v dva bobna s po devetimi reprezentancami, Slovenija pa je bila v drugem. V prvem so bili kot nosilci (reprezentance, ki so na letošnjem EP osvojile mesta od 2 do 11 - z izjemo Danske) Norveška ali Španija, Švedska, Črna gora, Francija, Madžarska, Nizozemska, Romunija, Nemčija in Poljska, torej reprezentance, ki so na letošnjem EP osvojile mesta od 2 do 11 (z izjemo Danske, ki bo gostila SP 2015).

V drugem bobnu so bile Slovaška, Hrvaška, Rusija, Srbija in Ukrajina (na letošnjem EP uvrščene od 12. do 16. mesta) ter štiri reprezentance, ki so zmagale na kvalifikacijskih turnirjih v prvi fazi kvalifikacij: Slovenija, Avstrija, Češka in Islandija.

PARI DODATNIH KVALIFIKACIJ ZA SP 2015 ZA ŽENSKE:

Francija - Slovenija

Nemčija - Rusija