12. 1. 2015

Selektor Denič bo potnike za SP določil na dan odhoda v Katar

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je pred dvema letoma iz Španije vrnila s četrtim mestom. Dosežek s Pirenejskega polotoka bo na bližnjem svetovnem prvenstvu med 15. januarjem in 1. februarjem v Katarju zelo težko izpolnila, v Dohi pa namerava narediti prvi korak k uvrstitvi na poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru leta 2016.

 

 

Selektor Boris Denič ima pred odhodom na Arabski polotok velike težave, kar nekaj pomembnih členov v njegovi rokometni verigi je poškodovanih, največ negotovosti pa je pri Klemenu Cehtetu, Mateju Gabru in Urošu Bundalu, ki bodo danes in v torek opravili preglede z magnetno resonanco oziroma ultrazvokom, po podrobnih zdravniških pregledih pa bo Denič tudi izbral dokončen seznam 17 potnikov za SP.

 

 

"Imamo zdravstvene težave znotraj ekipe, a ostajam optimist in upam, da bomo v Katar odpotovali z najboljšo zasedbo. Ne bomo jokali, tudi v primeru odsotnosti katerega od omenjenih igralcev naš primaren cilj ostaja nespremenjen, v Dohi si želimo izboriti nastop na kvalifikacijskem turnirju za poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru," je na današnji novinarski konferenci dejal Boris Denič.

 

 

Selektor Denič je nato nadaljeval: "Že pred začetkom priprav sem imel občutek, da bodo poškodbe krojile izbiro potnikov za SP, kar se je tudi zgodilo. Pred Cehtetom, Gabrom in Bundalom so podrobni zdravniški pregledi, v vsakem mojem scenariju pa v Katar mora odpotovati eden od teh 'dinozavrov', kot pravim svojim težkokategornikom, če ne kar dva. Na celotno zadevo ne gledam tako črno, a če bomo v Doho odšli brez njih, potem se obeta zelo zanimivo svetovno prvenstvo."

 

 

Slovenija se bo v skupinskem delu sklepnega turnirja v Dohi pomerila s Čilom (16. januar), Belorusijo (17. januar), Katarjem (19. januar), Brazilijo (21. januar) in Španijo (23. januar), v osmino finala pa se bodo prebile po štiri najboljše izbrane vrste iz skupine A, ki se bodo nato križale s skupino B. V njej so Hrvaška, BiH, Makedonija, Avstrija, Tunizija in Iran.

 

 

Slovenija je v pripravljalnem obdobju odigrala pet tekem, na njih pa je prikazala različne obraze. Na novoletnem turnirju v Celju je zanesljivo ugnala Egipt s 34:20 in Alžirijo s 34:21, na izjemno kakovostnem turnirju na Danskem pa klonila proti domači izbrani s 26:36 in Švedski s 23:29, z Islandijo pa je remizirala 32:32.

 

 

A turnir v Hamletovi deželi ni bil realna slika slovenske izbrane vrste, na njem je zavoljo poškodb in bolezni nastopila močno zdesetkana, selektor je na zadnji tekmi proti Islandiji "z lupo" iskal zdrave igralce.

 

 

Pred odhodom na svetovno prvenstvo pred dvema letoma v Španiji se je za odličnega napovedovalca izkazal Dragan Gajić. "Tokrat bom drzno napovedal četrtfinale," je smeje dejal Dragan Gajić, nato pa resno dodal: "Pred odhodom v Katar nimamo pravega občutka, saj na turnirju na Danskem nismo igrali v polni zasedbi. Dejstvo je, da se moramo držati našega osnovnega načela v reprezentanci, v igri enostavno moramo uživati in se tekmecem posvečati postopoma. Najprej se bomo Čilu, nato drugim tekmecem. Upam, da bo naša pripravljenost iz tekme v tekmo boljša, da bodo igralci sanirali poškodbe, če se prebijemo do četrtfinala, pa je vse mogoče."

 

 

Slovenija je doslej šestkrat nastopila na svetovnih prvenstvih, najboljša pa je bila v Španiji leta 2013, ko se je prebila v polfinale, po porazu proti Španiji pa nato klonila še proti Hrvaški v tekmi za tretje mesto. V Nemčiji leta 2007 je zasedla deseto mesto, na Portugalskem leta 2003 11., v Tuniziji leta 2005 12., v Franciji leta 2001 17. in na Islandiji leta 1995 18. mesto.

 

 

Slovenska izbrana vrsta navzlic težavam ne skriva, da si močno želi - po Sydneyju leta 2000 in Atenah 2004 - še tretjič nastopiti na poletnih olimpijskih igrah čez poldrugo leto v Rio de Janeiru. Nastop v najbolj razvpitem brazilskem mestu si je doslej zagotovila le gostiteljica olimpijskih iger, drugo vozovnico pa si bo zmagovalna izbrana vrsta z letošnjega svetovnega prvenstva v Katarju.

 

 

Zasedbe, ki se bodo na sklepnem turnirju prebile do četrtfinala, bodo - predvidoma v začetku aprila prihodnje leto - nastopile na treh kvalifikacijskih turnirjih za Rio de Janeiro, po tri najboljše reprezentance iz Katarja pa bodo imele tudi prednost pri organizaciji tovrstnih turnirjev.

 

 

Po dve najboljši izbrani vrsti iz treh turnirjev se bodo nato prebile na olimpijske igre, evropskim izbranim vrstam pa neposreden nastop prinaša tudi prvo mesto na EP prihodnje leto na Poljskem. V primeru, da bo v Katarju slavila evropska država, potem bržkone tudi drugouvrščeni reprezentanci z EP 2016. (sta)

 

 

Na seznamu Borisa Deniča so naslednji igralci:

 

- vratarji: Gorazd Škof (Nantes), Primož Prošt (Göppingen) in Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško)

 

 

- krilni igralci: Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško), David Špiler (Meškov Brest), Dragan Gajić in Vid Kavtičnik (oba Montpellier)

 

 

- zunanji igralci: Klemen Cehte (Payd D'Aix), Marko Bezjak, Jure Natek (oba Magdeburg), Miladin Kozlina (Minden), Dean Bombač (Pick Szeged), Uroš Zorman (Vive Targi Kielce), Sebastian Skube (Björringbro-Silkeborg), Jure Dolenec (Montpellier) in David Miklavčič (Celje Pivovarna Laško)

 

 

- krožni napadalci: Miha Žvižej (Toulouse), Matej Gaber (Montpellier), Uroš Bundalo (Tremblay) in Blaž Blagotinšek (Celje Pivovarna Laško).