16. 1. 2015

Slovenija po nekaj uvodnih težavah zlahka do prvih točk

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva v Dohi premagala Čile s 36:23 (16:14). V drugem krogu bodo slovenski rokometaši v soboto, 17. januarja, ob 15. uri igrali proti Belorusiji.

 

 

SLOVENIJA - BELORUSIJA 36:23 (16:14)

 

 

Doha - Dvorana Al Sadd, gledalcev: 400, sodnika: Rashed in El Sayed (oba Egipt).

 

 

Slovenija: Škof (6 obramb), Prošt (6 obramb), Kavtičnik 2, Natek 2, Dolenec 5 (1), Špiler 5, Skube 2, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4, Gaber 1, Zorman 2, Bezjak 2, Kozlina, Gajić 9 (2), Bombač 1.

 

 

Čile: Barrientos (1 obramba), Oliva (7 obramb), Ceballos, Frelijj 5, Jofre 2, Diaz 1, Reyes 2 (1), Caniu 2, Callejas, Moll Ramirez, E. Salinas 1, Araya, Del Rio, R. Salinas 10, Salazar, Oneto.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Čile 2 (1).

 

 

Izključitve: Slovenija 16 minut, Čile 10 minut.

 

 

 

Slovenska izbrana vrsta je vpisala prvi par točk na letošnjem sklepnem turnirju v Dohi. Njeno zmago si je ogledal tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki se na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Kalifa mudi na tridnevnem delovnem obisku v Katarju, danes pa se je udeležil tudi odprtja projekta Slovensko središče - I feel Slovenia, ki ga Rokometna zveza Slovenije organizira v sodelovanju s slovenskimi ministrstvom za zunanje zadeve, Gospodarsko zbornico Slovenije, agencijo Spirit in vladnim uradom za komuniciranje.

 

 

Južnoameriški in v mednarodnem merilu ne preveč uveljavljen predstavnik iz Čila je na današnji tekmi v dvorani Al Sadd Sloveniji v prvem polčasu povzročil kar hude glavobole. Veliko bolj uveljavljenemu tekmecu ni bil zgolj enakovreden, v prvem polčasu ga je občasno celo zasenčil, v drugem polčasu pa se je vendarle "zlomil" po veliko bolj bojeviti in disciplinirani slovenski predstavi.

 

 

Našo elitno izbrano vrsto po obračunu s Čilom že dan pozneje čaka veliko bolj zahtevna naloga, saj bo na nasprotni strani igrišča stala veliko bolj spodobna Belorusija, na čelu z enim najbolj vznemirljivih rokometašev v zadnjem desetletju, nekdanjim slovenskim reprezentantom in članom celjske ekipe Sergejem Rutenko. Tekma se bo v osrednji dvorani Lusail pričela ob 15. uri.

 

 

Člani uvodne postave - v vratih Gorazd Škof, na krilnih položajih Luka Žvižej in Dragan Gajić, na mestu krožnega Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube, slednjega je v obrambi menjal Miladin Kozlina - so sprva imeli nekaj preglavic s Čilenci, v 13. minuti so celo zaostali s 7:9, potem ko so naredili kopico osnovnošolskih napak. Do konca prvega polčasa so se kar mučili, šele v 24. minuti so znova povedli z 12:11, na velik odmor pa odšli s prednostjo dveh golov (16:14).

 

 

Izbranci Borisa Deniča so v drugem polčasu močno povečali frekvenco svojih obratov, predvsem v uvodnih desetih minutah, ko niso prejeli nobenega zadetka, s hitro in enostavno igro v napadu ter granitno obrambo pa v 39. minuti povišali vodstvo na 24:14. Denič pa je v nadaljevanju lahko nekoliko spočil svoje glavne adute pred veliko pomembnejšim obračunom z Belorusijo.

 

 

Na današnji tekmi je bil v slovenski izbrani vrsti najbolj učinkovit Dragan Gajić z devetimi, David Špiler in Jure Dolenec sta dosegla po pet golov. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar