16. 1. 2015

Predsednik Pahor v Katarju: Tako v politiki kot športu je treba trdo delati

"Do velikih uspehov ne vodi nobena kraljevska pot. Ne v športu, ne v politiki in ne v poslu," je ob odprtju projekta Slovensko središče v Katarju - I feel Slovenia, ki ga ob robu SP organizira Rokometna zveza Slovenije, poudaril predsednik republike Borut Pahor in slovenskim športnikom zaželel uspeh.

 

 

Pahor se na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Kalifa al Tanija mudi na delovnem obisku v Katarju. Po odprtju središča si bo predsednik v kratkem ogledal prvo tekmo slovenske reprezentance proti Čilu, kasneje pa ima na programu še slovesno večerjo, ki jo gosti emir.

 

 

Že pred tem se je sestal s predsednikom Makedonije Gjorgom Ivanovom, s katerim sta izmenjala poglede na razmere na Zahodnem Balkanu ter poudarila pomen regionalnega sodelovanja, predvsem v okviru procesa Brdo, so sporočili iz urada predsednika.

 

 

Pahor je sicer častni pokrovitelj projekta Slovensko središče - I feel Slovenia. To bo odprto od danes do ponedeljka in je namenjeno promociji Slovenije in slovenskega gospodarstva ter iskanju možnosti poslovnega sodelovanja z gostitelji prvenstva in ostalimi zainteresiranimi državami.

 

 

Slovenskim rokometašem je Pahor v današnjem nagovoru zaželel, da jim na prvenstvu uspe, in se pošalil, da sta se z emirjem tako ali tako že dogovorila, da bo temu tako. "Večkrat smo imeli priložnost videti talent, znoj in športno inteligenco slovenske rokometne reprezentance, v tujini in doma," je spomnil Borut Pahor in izrazil vero, da bo tudi danes v tekmi proti Čilu tako.

 

 

"Do velikih uspehov ne vodi nobena kraljevska pot. Ne v športu, ne v politiki in ne v poslu. Za vse so potrebni čas, delo, tudi takrat, ko ga javnost mogoče ne vidi, odrekanje, seveda talent in vizija. In jaz mislim, da vsega tega vsi nekaj premoremo," je sicer danes poudaril predsednik.

 

 

Katar po njegovih besedah morda ni največja in najpomembnejša zalivska sila, a ima svojo vlogo in dobro je, "če nas ta del sveta vidi kot njim prijazen del sveta". "Za to pa se je treba potruditi. Ne zadošča le en sestanek, eno prijazno protokolarno pismo. Potrebno je vztrajno, trdo delo tudi v politiki, tako kot v športu, da se dosežejo rezultati, ki jih želimo videti."

 

 

Svoj obisk v Katarju je ocenil kot uspešen in izpostavil, da se je z novim emirjem v četrtek že dvakrat sestal in obakrat je bil ta dobro razpoložen. Kot je spomnil, je v Katarju prišlo do spremembe na vrhu oblasti. Njegov predhodnik Danilo Türk je imel s prejšnjim emirjem "zelo pristne in iskrene" odnose in Pahor verjame, da s tem velja nadaljevati. "V Katarju nič ne gre čez noč, nič ne pride samo od sebe, treba je vzdrževati kontinuirane stike," je opozoril.

 

 

Gospodarstvenikom, ki se mudijo v Katarju, je zagotovil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bodo v prihodnje uspešneje kot doslej izkoristili poslovne priložnosti, ki jih vidijo v Katarju, in obratno, da bodo Katarci izkoristili priložnosti, ki jih vidijo v Sloveniji.

 

 

V svoj nagovor pa je Pahor vključil tudi "človeško, intimno" pripombo, pozno novoletno željo, kot se je izrazil. "Rad bi, da bi šlo Sloveniji v prihodnje tako dobro, da bi se Slovenci tudi doma, ne samo na tujem, tako radi srečali," je dejal in dodal, da smo Slovenci v tujini vedno veseli drug drugega in ponosni na svojo domovino, doma pa temu ni ravno tako.

 

 

"Športniki imajo tu posebno mesto," je še izpostavil in nadaljeval, da je posebej v neprijaznih časih krize prav slovenski šport tisti, ki "navdihuje ves slovenski narod in vse naše ljudi" z upanjem, da je mogoče s talentom, pridnostjo, odrekanjem, tudi premagovanjem porazov na koncu priti do velikih uspehov, in mu daje občutek samozavesti." (sta)

 

 

Foto: STA