17. 1. 2015

V drugem krogu SP druga zmaga Slovenije, tokrat je padla Belorusija

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na SP v Katarju dosegla drugo zaporedno zmago. Po uspehu proti Čilu (36:23) je v drugem krogu skupine A premagala še Belorusijo s 34:29 (17:8).

 

 

SLOVENIJA - BELORUSIJA 34:29 (17:8)

 

 

Doha - Dvorana Lusail, gledalcev: 2000, sodnika: Krichen in Makhlouf (oba Tunizija).

 

 

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik 1, Natek 2, Dolenec 3, Špiler 2, Skube 4, M. Žvižej 1, L. Žvižej 2, Blagotinšek, Gaber 1, Zorman 1, Bezjak 2, Kozlina, Gajić 15 (6), Bombač.

 

 

Belorusija: Mackevič, Čarapenka, Brouka, Babičev 5, Kamišik, Puhovski 4, Knazev 1, S. Rutenka 4 (1), D. Rutenka 6, Nikulenka 1, Šilovič 2, Niažura, Čistabajev, Šumak 2, Baranov 2, Citov 2.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (6), Belorusija 2 (1).

 

 

Izključitve: Slovenija 16 minut, Belorusija 10 minut.

 

 

Rdeč karton: M. Žvižej (56. minuta).

 

 

 

Elitna slovenska izbrana vrsta je v prekrasni, a zelo osamljeni "lepotici" sredi puščave v Lusailu na svoj račun vpisala drugi par točk na letošnjem sklepnem turnirju. Po rutinsko opravljeni uvodni nalogi proti Čilu se je danes predstavila v zelo resni podobi, na las podobni tisti s svetovnega prvenstva pred dvema letoma v Španiji.

 

 

Od Čila rokometno veliko bolj spodobni in zanjo tradicionalno neugodni Belorusiji je v prvem polčasu odčitala pravo učno uro, z novo zmago pa naredila odločen korak proti dobremu izhodiščnemu položaju v osmini finala. Slovenija se bo po dnevu premora v ponedeljek, 19. januarja, pomerila s Katarjem.

 

 

"Za nas se prvenstvo začne na tekmi z Belorusi, to bo pravi preizkus za moje fante," je že pred odhodom v Katar večkrat povedal selektor slovenske izbrane vrste Boris Denič, ki na petkovi uvodni tekmi proti Čilu tudi zavoljo slabe predstave njegovih varovancev v prvem polčasu ni kazal pretiranih znakov živčnosti, zavoljo prevelike kakovostne razlike pa tudi ni mogel "piliti" določenih taktičnih detajlov za veliko bolj zahteven današnji obračun z Belorusijo.

 

 

V uvodnih minutah je sicer kazalo, da se bo na igrišču dvorane v Lusailu odvijal trd in izenačen boj. Denič je v primerjavi z uvodno tekmo nekoliko premešal uvodno postavo, nova člana sta postala krožni napadalec Miha Žvižej in Sebastian Skube, slednjega pa je v obrambi menjal Miladin Kozlina. Ti so se - skupaj z vratarjem Gorazdom Škofom, Miho Žvižejem in Draganom Gajićem na krilnih položajih ter Juretom Dolencem in Urošem Zormanom na zunanjih položajih - v uvodnih desetih minutah z Belorusi borili za vsak košček igrišča, razlike med njimi so bile zares neznatne.

 

 

Nadaljevanje polčasa pa je minilo v absolutnem znamenju slovenske ekipe. Njena obramba 6-0 je bila brezhibna, med 15. in 26. minuto denimo sploh ni prejela gola, eden največjih zvezdnikov Sergej Rutenka pa je bil povsem pod njenim nadzorom, saj je prvi zadetek dosegel šele ob koncu 27. minute. Ob tem je bil na visoki ravni tudi Škof, ki je nanizal nekaj bravuroznih obramb.

 

 

V napadu je dokaj nizka slovenska zunanja vrsta s hitrim kroženjem žoge na enostaven način prebijala beloruski obrambni blok, vse to pa je Slovenija s pridom izkoristila in predvsem po zaslugi enega največjih junakov današnjega dvoboja Gajića, ki je v prvem polčasu dosegel devet od skupno 17 golov, na veliki odmor odšla z naravnost sanjskim vodstvom 17:8.

 

 

Slovenija je slabo odprla drugo polovico tekme, po 0:3 je Denić že v tretji minuti nadaljevanja zahteval minuto odmora. Po njej se je slovenska igra vrnila na stare tirnice, vseskozi je imela Belorusijo na varni razdalji, druge zmage na katarskem mundialu v nobenem trenutku ni postavila pod vprašaj, čeprav so se Belorusi v 58. minuti približali samo na tri gole zaostanka (29:32), na koncu je zanesljivo slavila s 34:29.

 

 

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić s 15 goli, Sebastian Skube je dosegel štiri, Jure Dolenec pa tri gole. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar