18. 1. 2015

Čilenci in Belorusi v arhivu, na vrsti so gostitelji Katarci

Slovenska moška rokometna reprezentanca je suvereno opravila z uvodnima nastopoma na SP. Po visoki zmagi nad Čilom s 36:23 je zanesljivo ugnala še Belorusijo s 34:29, v ponedeljek, 19. januarja, pa se bo v osrednji dvorani v predmestju Dohe ob 17. uri pomerila s Katarjem.

 

 

"Na vsaki tekmi želimo zmagati, nič drugače ne bo proti Katarju," pravi vselej pragmatični slovenski selektor Boris Denič, ki se ne boji rokometne moči, prav tako ne morebitne naklonjenosti Katarja s strani predstavnikov Mednarodne rokometne zveze (IHF).

 

 

"Za obe ekipi je igrišče enakih dimenzij, torej 40 x 20 m. Na Katarce se bomo temeljito pripravili, tako kot na vsakega drugega tekmeca. Na tekmah proti Čilu in Belorusiji smo dobro delovali po trideset minut, na naslednjih tekmah želimo to obdobje še podaljšati," pravi slovenski selektor.

 

 

Deniča je na obračunu z Belorusijo najbolj zadovoljila igra v obrambi, nekoliko manj je bil s prehodi iz obrambe v napad. Ob tem ga veseli, da njegovih varovancev na zahtevni in zelo pomembni tekmi proti Belorusom niso ponesla čustva, svoje delo so opravili zelo korektno in na poklicen način.

 

 

"Katarska reprezentanca je precej drugačna od beloruske, zelo je agresivna v obrambi, kar bi nam moralo ustrezati glede na naše telesne zmožnosti. Na uvodnih tekmah smo zelo nihali, predvsem poučna je bila naša zadnja z Belorusijo, kjer smo po zanesljivi predstavi v prvem polčasu v drugem polčasu prejeli preveč lahkih zadetkov. Če odpravimo to težavo, potem bi morali Katar premagati navkljub določeni pomoči, ki jo bo deležen na tej tekmi," pravi Denič.

 

 

Gostiteljica sklepnega turnirja je prav tako na svoj račun vknjižila štiri točke, po uvodi zmagi nad Brazilijo z 28:23 je ukanila tudi Čile s 27:20. Španski strateg na klopi Katarja Valero Rivera je pred ponedeljkovim obračunom vlogo favorita namenil Sloveniji.

 

 

"Morate vedeti, da si bosta na nasprotni strani igrišča stali četrta in 20. reprezentanca z zadnjega svetovnega prvenstva v Španiji. Zgolj zavoljo tega so na tem dvoboju v prednosti slovenski rokometaši, ki jih krasi izjemno hitra igra," pravi pred ponedeljkovo tekmo izkušeni in nadvse realni 61-letni španski trener Valero Rivera, ki je v devetdesetih letih minulega stoletja vodil nepremagljivo Barcelono, pred dvema letoma pa je Španijo popeljal do prvega mesta na domačem svetovnem prvenstvu.

 

 

Prvi zvezdnik katarske izbrane vrste je v Bosni in Hercegovini rojeni vratar Danijel Šarić, brez njega bi bila podoba gostiteljice sklepnega turnirja veliko bolj skromna. Z radodarno naturalizacijo številnih evropskih igralcev za letošnji sklepni turnir je resda naredila kakovosten korak naprej, njen skrajni domet pa je nastop v osmini finala.

 

 

Država z Arabskega polotoka je na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Španiji osvojila 20. mesto, na domačem turnirju pa želi poleteti v višave. Svoji dosedanji nalogi je opravila z odliko, dobila je obe uvodni tekmi proti neposrednima tekmecema za izločilne boje iz Brazilije in Čila, pred njo pa so najbolj zahtevne naloge v skupinskem delu, saj se bo pomerila z najbolj kakovostnimi zasedbami v skupini A - Slovenijo, Španijo in Belorusijo.

 

 

"Na papirju je Katar reprezentanca, ki ne sodi v sam vrh mednarodnega rokometa, a zavedamo se, da gre za gostitelja svetovnega prvenstva. Katar bo imel dobro podporo s tribun, zavoljo tega bo tudi pritisk na sodnike nekoliko večji. Prepričan sem, da je pred nami ena najtežjih nalog, zagotovo težja kot na naši zadnji tekmi, ne glede na to, da je Katar slabši od Belorusije," je pred tekmo dejal David Špiler.

 

 

Podobno razmišlja tudi Jure Natek, desni zunanji igralec nemškega Magdeburga je pred tekmo v Lusailu dejal: "Vemo, da bo težko, težje kot na naših dveh uvodnih tekmah. Smo kakovostnejša zasedba, a to moramo dokazati na igrišču. Če bo v naši ekipi dovolj zbranosti, potem bo morali osvojiti obe točki. Katar ima nekaj zelo dobrih igralcev, a posamezniki ne zmagujejo." (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar