20. 1. 2015

Boris Denič: Za nas je lahko vsak tekmec bav-bav

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na SP prikazala različne obraze. Proti Čilu in Belorusiji je z 20-minutnim dobrim obdobjem osvojila načrtovane točke, brez njih pa ostala proti Katarju. Gostitelj je razkril vse slabosti naše ekipe, ki jo v sredo, 21. januarja, ob 15. uri čaka nova zahtevna naloga proti Braziliji.

 

 

Slovenske ekipe poraz proti Katarju, ki je z naturalizacijo rokometašev iz vseh vetrov sestavil kakovostno zasedbo, ni preveč prizadel, še vedno ima možnosti doseči načrtovani cilj - nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Rio de Janeiru.

 

 

Po porazu z gostiteljico si je resda nekoliko zmanjšala možnosti za čim boljše izhodišče v skupinskem delu tekmovanja, slabša uvrstitev ji namreč prinaša zahtevnejšega tekmeca v osmini finala iz skupine B, kjer sta si Hrvaška in Makedonija že zagotovili napredovanje, za preostali dve mesti pa kandidirajo BiH, Avstrija in Tunizija.

 

 

V slovenski skupini A sta Katar in Španija zbrali po šest točk, Slovenija ima štiri, Brazilija dve, Belorusija in Čile pa sta brez njih. Slovenija se teoretično lahko zavihti do prvega mesta, lahko pa konča na najmanj želenem četrtem mestu, po črnem scenariju celo na petem mestu, ki ji nato prinaša nastop v "tolažilnem" predsedniškem pokalu.

 

 

Veliko bolj jasna slika v skupini bo po sredini tekmi proti Braziliji, ki je po dveh uvodnih porazih proti Katarju (23:28) in Španiji (27:29) dokaj zanesljivo premagala Belorusijo (34:29). Slovenski rokometaši na letošnjem svetovnem prvenstvu nastopajo po sistemu toplo-hladno, bolj ali manj pa je jasno, da bodo na sredinem obračunu proti Južnoameričanom, ki se vneto pripravljajo za olimpijske igre na domačih tleh, morali prikazati popolno predstavo.

 

 

Obramba bo morala biti na najvišji ravni, čeravno tudi na njihovi zadnji tekmi proti Katarcem ni bila slaba, predvsem pa bodo morali vidno izboljšati igro v napadu. Proti Katarcem jim v tem elementu igre ni steklo, visok tekmečev obrambni blok je razkril vse slabosti nizke in premalo živahne slovenske zunanje vrste, izostali so tudi tradicionalni nasprotni (pol)protinapadi.

 

 

"Tekmo proti Katarju smo izgubili, a smo šele sredi svetovnega prvenstva in ni nobenega razloga za jezo. Na naslednjih dveh tekmah v skupinskem delu moramo dati glave skupaj, poskušati premagati Brazilijo in proti Španiji pokazati vse, kar znamo. Španija ni noben bav-bav, čeprav vidim, da je za nas lahko vsak bav-bav," je v svojem slogu dejal slovenski selektor Boris Denič.

 

 

Uroš Zorman je prepričan, da poraz s Katarjem ne bo imel posebnega vpliva. "Brazilijo moramo premagati in se izogniti četrtemu mestu v skupini, v primeru zmage se lahko proti Španiji še vedno borimo za morebitno prvo mesto v skupini," je pred dvobojem z Brazilijo dejal Uroš Zorman.

 

 

"Slovenija je odlična ekipa, v njej mrgoli odličnih posameznikov, kot so Gajić, Kavtičnik, Dolenec in mnogi drugi. Obe ekipi si želita nastopa v osmini finala, manevrskega prostora je še veliko, saj sta še dva kroga v skupinskem delu. Pred nami je zahtevna naloga, a potrudili se bomo po najboljših močeh," pa pravi pred dvobojem brazilski rokometaš Diogo Hubner. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015