25. 1. 2015

SP: Slovenci v pričakovanju nedeljske tekme osmine finala proti Makedoniji

Slovenska reprezentanca si je pred prihodom na SP v Doho postavila le en cilj - uvrstitev v četrtfinale. Preboj med osem bi ji prinesel nastop v dodatnih kvalifikacijah za OI v Rio de Janeiru leta 2016, na nedeljski tekmi pa zastavljen cilj lahko uresniči, a mora premagati zahtevno makedonsko oviro.

 

 

Nekdanja "bratska" republika iz skupne Jugoslavije je Sloveniji že zagrenila olimpijske sanje. Na evropskem prvenstvu pred tremi leti v Srbiji jo je ukanila v tekmi za končno peto mesto, ki je še vodilo v dodatne kvalifikacije za London.

 

 

Trenutne predstave izbrancev Borisa Deniča ne vlivajo prevelikega optimizma: v skupinskem delu tekmovanja so izgubili obe veliki tekmi proti Špancem in Katarcem, odpor Brazilcev so strli v končnici tekme. Še najboljšo predstavo pa so prikazali proti Belorusom, ki pa so na katarskem turnirju povsem pogoreli in se uvrstili v tolažilni predsedniški pokal.

 

 

Slovenski rokometaši so na dosedanjih petih tekmah pokazali zelo malo iz svojega bogatega repertoarja, Denič najbolj pogreša "kemijo" znotraj ekipe, ki ji je pred dvema letoma v Španiji navrgla uvrstitev v polfinale in na koncu tudi končno četrto mesto.

 

 

A Denič v Katarju pogreša še veliko drugih reči, med drugim tudi zunanjega igralca "bombarderja", ki bi bil v njegovem sistemu igre dodana vrednost. V Doho je v noči na četrtek prispel Klemen Cehte, njegova poškodba mečne mišice je sanirana in bo prvo tekmo na SP v Katarju odigral prav proti Makedoniji.

 

 

"Razplet tekme bo odvisen od nas samih in ne od Makedoncev. Če se bomo postavili tako, kot znamo, potem bomo premagali Makedonce," je uvodoma dejal selektor Boris Denič in dodal: "Makedonija je dobra ekipa, v zadnjih letih se vseskozi suka med petim in desetim mestom na svetovnih ali evropskih prvenstvih. Imajo kakovostne, izkušene in srčne igralce. Za njih je to prelomna tekma, tako kot za nas, oboji si želimo nastopiti v Rio de Janeiru. Tekma bo odprta od prve do zadnje minute, odločala bo dnevna forma igralcev, navdih vratarjev, pred to pomembno tekmo ni velikih zgodb."

 

 

"Pred tekmo z Makedonijo se moramo predvsem poglobiti vase in pri sebi razčistiti določene zadeve glede naših pričakovanj. Mi se moramo spraviti na želeno raven," je pred najbolj pomembno tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu dejal Dragan Gajić in dodal: "Zmožnosti makedonske izbrane vrste so nam znane. Na EP v Srbiji so nas premagali v malce bizarni tekmi, pred nami pa je težka in zahtevna ter zelo čustvena preizkušnja. Prepričan sem, da bo na nedeljskem dvoboju zmagala ekipa, ki bo pokazala več čustev in želje po napredovanju v četrtfinale."

 

 

Makedonci, ki jih vodi nekdanji trener velenjskega Gorenja Ivica Obrvan, zanje pa nastopa nekdanji slovenski reprezentant Renato Vugrinec, so osvojili drugo mesto v skupini B, potem ko so premagali Tunizijce s 33:25, Irance s 33:31, Bošnjake s 25:22 in Avstrijce s 36:31, proti Hrvatom pa so izgubili s 26:29.

 

 

Prvi zvezdnik makedonske ekipe je desni zunanji ostrostrelec Kiril Lazarov, v ekipi pa so še številni kakovostni igralci, kot so denimo vratar Borko Ristovski ali Dejan Manaskov, Filip Mirkulovski in mnogi drugi.

 

 

Slovensko-makedonski obračun se bo v dvorani Al Sadd v Dohi v nedeljo, 25. januarja, pričel ob 16.30 po slovenskem času. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015