22. 5. 2015

Spočiti Celjani v finalu za prvaka čakajo utrujene Velenjčane

Prva tekma finala končnice za prvaka v 1. NLB Leasing ligi med Celjem Pivovarno Laško in Gorenjem bo na sporedu v soboto, 23. maja, ob 16. uri v Zlatorogu. Naslov državnega prvaka, ki ga branijo Celjani, bo osvojila ekipa, ki bo v finalu prva dosegla tri zmage.

 

 

Celjani, ki so osvojili prvo mesto po rednem delu lige, v polfinalu pa z 2:0 v zmagah izločili Trimo iz Trebnjega, so favoriti tega dvoboja. Poleg tega, da še niso izgubili tekme v tej sezoni v domačih tekmovanjih, veliko bolj spočiti (ker so zadnjo tekmo odigrali 13. maja proti Trimu) in brez večjih poškodb pričakujejo tekmece iz Šaleške doline, ki so v zadnjem času odigrali številne zahtevne tekme na mednarodnem in domačem prizorišču.

 

 

Velenjčani so konec minulega tedna nastopili na sklepnem turnirju evropskega pokala EHF, kjer so izgubili proti nemškemu Füchseju iz Berlina in danskemu Skjernu ter zasedli zadnje mesto. Ob tem so proti Mariborčanom odigrali tri zahtevne polfinalne tekme v končnici državnega prvenstva, že dolgo časa pa se ukvarjajo tudi s poškodbami igralcev na čelu z ideologom igre Stašem Skubetom, ki ima poškodovano mečno mišico.

 

 

Celjani naskakujejo že 19. naslov prvaka Slovenije, Velenjčani pa četrtega. Pred začetkom finalne serije celjski trener Branko Tamše pravi: "Statistika in izidi v tej sezoni sezone so zgolj lep spomin, zdaj ne štejejo nič več. Pred nami je finale, igra se na tri zmage in to je edini cilj, ki ga imamo. Uporabili bomo vsa naša 'orožja' na igrišču, premoremo 'bojevnike', ki bodo naredili vse, da spet, tako kot v lanski sezoni, osvojimo naslov slovenskega prvaka."

 

 

"Gorenje zagotovo razmišlja na povsem enak način kot mi. Velenjčani so v zadnjem času odigrali kar nekaj tekem, mnogi jih želijo vreči iz tira. Če se izrazim malce v žargonu, so kot ranjena žival, napadajo jo z več strani, a se vsakokrat reši. Gre za večni derbi, dvoboj med Celjem in Velenjem je za obe ekipi nekaj posebnega, ko pozabiš na težave, poškodbe, manjkajoče igralce in igraš na polno, ob tem pa se vse začenja z ničle. Možnosti so 50:50," dodaja trener Tamše.

 

 

Kapetan Luka Žvižej upa, da bo tudi letos dvignil pokal, namenjen državnemu prvaku Slovenije. "Pričakovanja kluba, ekipe in vsakega posameznika v njej so jasni, to smo povedali že na začetku sezone - da želimo osvojiti državno prvenstvo. Sedaj ni nič drugače. Med sezono smo prikazovali zelo dobre predstave, statistika kaže na dobre rezultate, neporaženost, visoke razlike, a ti podatki so se z zaključkom rednega dela prvenstva zbrisali in od takrat dalje ne pomenijo ničesar, če tega ne potrdimo na igrišču," pravi Luka Žvižej.

 

 

"Igra se zgolj in samo na zmage. Čaka nas boj za tri in verjamem, da smo sposobni igrati še naprej v takšnem ritmu in načinu, kot smo ga prikazovali do sedaj ter da smo sposobni uresničiti cilj, ki smo si ga zadali. Ne glede na to, da je Velenje trenutno bolj navajeno zgoščenega tekmovalnega ritma, pa ne morem reči, da je to prednost zanje ali pa za nas. Gre za finale, vse se začne z ničle. Velenje je zelo močna ekipa, vredna vsega spoštovanja. Če ji pustiš. da razvije svoj sistem igre, zna biti zelo neugodna. Vemo, da imajo v finalni seriji enak cilj kot mi," je še povedal kapetan Žvižej.

 

 

Gorenje se je v polfinalu precej namučilo z Mariborčani in napredovalo v finale šele po rezultatu 2:1 v zmagah. "Utrujeni smo, a zdaj ni časa za jamranje. Treba je iztisniti iz sebe še zadnje atome moči za tekme s Celjani. Zdaj smo v finalu in to je najbolj pomembno. Med nami in Celjani ni nobenih skrivnosti in zelo dobro se poznamo. Mislim, da v finalu ne bo prednosti domačega igrišča, odločale pa bodo malenkosti v igri," napoveduje Gorenjev krožni napadalec Senjamin Burić.

 

 

Mario Šoštarič je s 134 goli prvi strelec Gorenja v letošnji 1. NLB Leasing ligi. "Seveda smo že precej utrujeni in načeti, a vemo, kaj nam finale prinaša. V finale smo prišli po težkih tekmah z Mariborom, v njem pa imamo seveda svoje računice in želje. Največja prednost Celjanov je, da so spočiti, saj so že nekaj časa brez tekem, mi pa smo v napornem ritmu. Toda na utrujenost in bolečine bo v finalu potrebno pozabiti in zaigrati na polno," pravi odlični desnokrilni igralec Mario Šoštarič.

 

 

Po sobotni prvi tekmi bo druga tekma v torek, 26. maja, v Velenju, tretja pa dva dni (28. maja) kasneje v Celju. Morebitna četrta tekma bo v soboto, 30. maja, v Velenju, morebitna peta pa v sredo 3. junija, v celjskem Zlatorogu.

 

 

Nekoliko v senci boja za prvaka bo minil obračun med Mariborom Branikom in Trimom iz Trebnjega za končno tretje mesto. Ekipi bosta igrali na dve zmagi: prva tekma bo v soboto, 23. maja, ob 19. uri v Mariboru, druga v sredo, 27. maja, v Trebnjem, morebitna tretja pa v soboto, 30. maja, spet v Mariboru.

 

 

 

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

 

 

 

1. NLB LEASING LIGA ZA MOŠKE - SEZONA 2014/15