10. 6. 2015

Slovenci po zmagi na Slovaškem že uvrščeni na EP 2016 na Poljskem

V petem krogu skupine 3 v kvalifikacijah za nastop na EP 2016 na Poljskem so slovenski rokometaši gostovali na Slovaškem in v Prešovu zmagali s 26:20 (13:10). Ker je na drugi tekmi Švedska premagala Latvijo, se je Slovenija že pred zadnjim krogom uvrstila na EP.

 

 

Potem ko je Švedska na gostovanju v Latviji zmagala s 33:14 (16:8), je vrstni red v skupini 3 naslednji: 1. Švedska 9 točk, 2. Slovenija 7 točk, 3. Latvija 4 točke, 4. Slovaška 0 točk. To pomeni, da sta se na EP 2016 na Poljskem neposredno uvrstili Švedska in Slovenija. V zadnjem krogu se bodo Slovenci v soboto, 13. junija, ob 18.30 v Rdeči dvorani v Velenju srečali z Latvijo.

 

 

SLOVAŠKA – SLOVENIJA 20:26 (10:13)

 

 

Prešov - Tatran Arena, gledalcev: 1000, sodnika: Stark in Stefan (oba Romunija).

 

 

Slovaška: Paul, Žernovič, Rabek 7, Slaninka, Kopčo 1, Volentics 1, Petro 1, Duriš 1, T. Urban 5 (3), Pekar, L. Urban 2, Stranovsky, Briatka, Antl 2 (2), Putera.

 

 

Slovenija: Skok, Rezar, Zarabec 2, Cingesar 1, Marguč 2, Kavtičnik 1, Natek 4, Skube 2, Poteko, Miklavčič 2, M. Žvižej 1, L. Žvižej 3 (1), Gaber 1, Šoštarič 4, Bombač, Mačkovšek 3.

 

 

Sedemmetrovke: Slovaška 4 (4), Slovenija 1 (1).

 

 

Izključitve: Slovaška 6 minut, Slovenija 8 minut.

 

 

 

Slovenija je dosegla tretjo zmago v kvalifikacijskem ciklusu in si odprla vrata do svojega jubilejnega desetega nastopa na evropskem prvenstvu, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu.

 

 

Novi selektor Veselin Vujović v svoji premierni tekmi na slovenski klopi ni mogel računati na Uroša Zormana, Dragana Gajića, Marka Bezjaka, Primoža Prošta, Gorazda Škofa, Jureta Dolenca in Klemena Cehteta, v odsotnosti sedmih nosilcev igre pa je na Slovaško pripeljal igralce, ki so telesno najbolje pripravljeni ob koncu naporne sezone.

 

 

Njegov "slovaški kader" - v uvodno je uvrstil vratarja Matevža Skoka, na krilnih položajih Gašperja Marguča in Luko Žvižeja, krožnega napadalca Miho Žvižeja ter Davida Miklavčiča, Deana Bombača in Boruta Mačkovška na zunanjih položajih - je gostiteljem "gentlemensko" prepustil le uvodno vodstvo, vse drugo je bilo v znamenju slovenskih rokometašev.

 

 

Začetna obramba 6-0 - v njej je Bombača menjal Vid Poteko - je bila v uvodu prezahtevna ovira za Slovake, v prvih petnajstih minutah je prejela le tri gole, prav vse pa je prispeval domači orjak Oliver Rabek. Slovenija je v napadu prikazala preudarno igro, nevarna je bila iz vseh položajev, po pičlih enajstih minutah si je priigrala štiri gole prednosti (6:2).

 

 

Hitro vodstvo jo je kar malce uspavalo, obramba ni bila več tako trdna, igra v napadu manj pretočna, vse te slovenske hibe pa so Slovaki izkoristili in se - ob izključitvi Mihe Žvižeja - v 19. minuti približali na gol zaostanka (8:9). A Slovencev - v prvem polčasu sta na klopi obtičala le Aljoša Rezar in Miha Zarabec, v drugem sta oba dobila priložnost - ni zajela panika, navkljub številnim nihanjem v svoji igri so v 24. minuti znova povedli z 11:7, na odmor pa odšli s prednostjo treh golov (13:10).

 

 

Slovenija je imela v drugi polovici tekme vse niti igre v svojih rokah, gostitelju ni prepustila niti najmanjših možnosti za preobrat. Slovaška je v uvodu še nekako kljubovala Sloveniji in skušala tekmo narediti bolj negotovo, a bolj se je tekma bližala koncu, manj ji je bila konkurenčna.

 

 

Selektor Vujović je dokaj enakovredno porazdelil minutažo med svojimi izbranci, ti pa so si v 44. minuti priigrali prednost petih golov (21:16). V zadnji četrtini tekme so jo neprestano postopoma plemenitili, največ pa so vodili za sedem golov.

 

 

Slovenija je tako v dosedanjih devetih medsebojnih dvobojih dosegla šesto zmago, v svoji statistiki pa ima še neodločen izid in dva poraza proti Slovaški. Na današnji tekmi sta bila najbolj učinkovita Mario Šoštarič in Jure Natek, oba sta dosegla po štiri gole.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP ZA MOŠKE - POLJSKA 2016