13. 6. 2015

Latvija v Rdeči dvorani v Velenju izgubila kar s 17 zadetki razlike

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v zadnji kvalifikacijski tekmi za nastop na EP 2016 na Poljskem premagala Latvijo s 37:20 (18:11) in osvojila končno drugo mesto v skupini 3. Slovenija bo januarja prihodnje leto desetič nastopila na sklepnem turnirju stare celine.

 

 

SLOVENIJA - LATVIJA 37:20 (18:11)

 

 

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 1800, sodnika: Tzaferopoulos in Bethmann (oba Grčija).

 

 

Slovenija: Ferlin, Rezar, Zarabec 4, Cingesar 2, Marguč 5 (1), Natek 1, Dolenec 3, Se. Skube 3, Poteko 2, Miklavčič, L. Žvižej 3 (1), Blagotinšek 1, Gaber 2, Šoštarič 4, St. Skube 4, Mačkovšek 2.

 

 

Latvija: Kuksa, Turkupols, Ivanovs, Jurdžs 10, Lielais, Dude, Kreicbergs 2, Ermanis 1, Borodovskis, Lilienfelds 3 (2), Hovratovics 3, Tuminskis, Trifanovs, Kugis.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Latvija 5 (3).

 

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Latvija 6 minut.

 

 

 

Slovenija je že pred tekmo v velenjski Rdeči dvorani razrešila vse dvome o svoji uvrstitvi na evropsko prvenstvo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu. Za elitno slovensko moško izbrano vrsto bo to že jubilejni deseti nastop na sklepnih turnirjih stare celine, pred tem je nastopila na Portugalskem 1994, v Španija 1996, na Hrvaškem 2000, na Švedskem 2002, v Sloveniji 2004, v Švici 2006, na Norveškem 2008, v Avstrija 2010 in v Srbiji, najboljša pa je bila na domačih tleh 2004, ko je osvojila odličje srebrnega leska.

 

 

Slovenija je v kvalifikacijski skupini 3 osvojila drugo mesto, v šestih tekmah pa je po dvakrat premagala Latvijo in Slovaško, s Švedsko pa je enkrat igrala neodločeno in doživela poraz.

 

 

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović, ki je pred dnevi z zmago debitiral v slovaškem Prešovu, je že pred velenjsko tekmo napovedal določene kadrovske spremembe, v primerjavi z zadnjo tekmo pa so priložnost dobili Klemen Ferlin, Jure Dolenec, Blaž Blagotinšek in Staš Skube. Neambiciozna Latvija - v Šaleško dolino je pripotovala brez prvega zvezdnika Dainisa Krištopansa - je v uvodnih desetih minutah držala korak s favorizirano Slovenijo, predvsem po zaslugi Aivisa Jurdžsa, ki je dosegel uvodne štiri gole, nato pa je na velenjskem parketu zagospodarila domača izbrana vrsta.

 

 

Večja izbira kakovostnejših igralcev, daljša klop, vse to je postopoma vse bolj nagibalo tehtnico na stran domače zasedbe in v 15. minuti je vodila za štiri (8:4). Vujović je v drugi polovici prvega polčasa postopoma v ogenj pošiljal še svoje ostale varovance, še najdlje je vztrajal z bratsko navezo Sebastijan in Staš Skube.

 

 

Domača vrsta je z dokaj enostavno igro zlahka prebijala ne preveč kakovostno baltsko obrambo, bolj ali manj vseskozi imela prednost sedmih golov (14:7, 16:9, 17:10), najvišjo prednost pa si je priigrala tik pred odhodom na veliki odmor, ko je Darko Cingesar z dvema zaporednima goloma povišal na +8 (18:10).

 

 

V slovenski izbrani vrsti se je v prvem polčasu med strelce - na igrišče niso stopili le vratar Ferlin ter David Miklavčič in Miha Zarabec - vpisalo kar enajst igralcev, na drugi strani pa jim je največ preglavic povzročal Jurdžs, ki je dosegel kar osem od skupno enajstih golov za Latvijo.

 

 

V drugem polčasu so bili Latvijci še bolj nebogljeni, slovenski rokometaši pa so imeli vse niti v svojih rokah. S številnimi Vujovićevimi menjavami in šesterkami, ki jih v nadaljevanju njegovega selektorskega mandata slovenski rokometni navdušenci bržkone več ne bodo videli, so si njegovi izbranci v 39. minuti priigrali vodstvo 24:13, deset minut kasneje 31:14. Najvišjo prednost so si priigrali v 58. minuti, ko je bilo 37:19.

 

 

V slovenski reprezentanci je bil strelsko najbolj razpoložen Gašper Marguč s petimi goli, Miha Zarabec, Mario Šoštarič in Staš Skube so dosegli po štiri zadetke.