17. 10. 2015

Poškodovani in virozni Celjani v ligi prvakov gostijo pariške zvezdnike

Rokometaši Celja Pivovarne Laško se bodo v petem krogu evropske lige prvakov v Zlatorogu srečali z najbogatejšo in najbolj zvezdniško ekipo na svetu. V nedeljo, 18. oktobra, ob 17. uri bo njihov nasprotnik francoski klub Paris St. Germain.

 

 

Prihod bogatih Katarcev v francosko prestolnico je v minulih letih dodobra popestril športno dogajanje na stari celini, PSG pa je zavoljo številnih nakupov najboljših igralcev na svetu bodisi na nogometnem ali rokometnem področju postal pravi velikan in eden najbolj vznemirljivih športnih kolektivov na evropskih tleh.

 

 

Zgolj na rokometnem področju - na nogometnem ni nič drugače - se je okrepil s številnimi zvezdniki, kot so Danec Mikkel Hansen, Hrvat Igor Vori, Francozi Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Samuel Honrubia in Xavier Barachet. Najbolj udarno in najdražjo potezo je PSG naredil pred začetkom te sezone, ko je v svoje vrste zvabil najboljšega rokometaša na svetu Nikolo Karabatića in njegovega brata Luko ter Danca Henrika Mollgaarda in Ukrajinca Sergeja Onufrijenka.

 

 

A pariškemu moštvo to ni bilo dovolj, na trenersko mesto je postavil starega znanca slovenskih rokometnih igrišč, nekdanjega selektorja slovenske moške reprezentance in Celja Pivovarne Laško, Zvonimirja Serdarušića. Za njegovega pomočnika je bil postavljen selektor švedske izbrane vrste Staffan Olsson.

 

 

PSG je po uvodnem porazu v nemškem Flensburgu nanizal tri zmage nad poljsko Wislo iz Plocka, turškim Bešiktašem in hrvaškim Zagrebom in ima po štirih krogih šest točk. Izkupiček celjske zasedbe v uvodnih štirih tekmah je samo zmaga nad Bešiktašem ter porazi proti Zagrebu, Wisli in Flensburgom.

 

 

Celjska ekipa je v generalki za nedeljski dvoboj slavila v Izoli, v nedeljo pa jo čaka veliko bolj zahtevna naloga. Slovenska zasedba je v težkem položaju, poškodbe in viroze so dodobra zredčile njene vrste, poleg že nekaj časa odsotnega dirigenta igre Mihe Zarabca sta negotova nastopa tudi kapetana Luke Žvižeja (vnetje tetive mišice na nogi) in vratarja Ivana Gajića (povečana telesna temperatura), z virozo pa se ubada tudi Gregor Potočnik.

 

 

"Vsi skupaj lahko vidimo, da je PSG začel jemati zalet in se iz dneva v dan dviguje, kar je glede na njegovo zasedbo in izjemne posameznike povsem normalno. V tej ekipi enostavno mrgoli zvezdnikov. Gre za individualno zelo močne posameznike, ob tem zelo dobro igrajo v obrambi, vsako tekmečevo napako pa kaznujejo z bliskovitimi nasprotnimi napadi," je dejal celjski trener Branko Tamše.

 

 

Tamše pravi, da ne smejo veliko razmišljati o nasprotniku, ampak se morajo osredotočiti nase in na svojo igro. "Na tekmi moramo biti zbrani in pametni v napadu, realizirati lepe priložnosti in se čim hitreje vrniti v obrambo. V nasprotnem primeru lahko doživimo usodo z nedeljske tekme proti Flensburgu, ki je uprizoril nekakšno 'bliskovito vojno'. Ne dvomim v boj svojih fantov, so pa zadeve, ki nam povzročajo določene težave v napadu in jih naši tekmeci znajo kaznovati," dodaja trener Tamše.

 

 

Strateg celjske ekipe upa, da bo dvorana Zlatorog polna. "To bi nam dalo še dodatno energijo in potem bomo lažje zastopali klubske barve na način, kot je edini sprejemljiv za Celje. Kar se tiče zdravstvenih težav, se to vleče že od samega začetka sezone. Čeprav bomo spet igrali v oslabljeni zasedbi, se bo vse skupaj počasi enkrat le obrnilo v pozitivnejšo smer, kajti poškodbe in druge zdravstvene težave nam onemogočajo normalne treninge in uigravanje," opozarja Tamše.

 

 

Med najbolj zaposlenimi na tekmi bo krožni napadalec in eden stebrov celjske obrambe Blaž Blagotinšek, ki ga čaka boj z vrhunskimi in telesno izjemno močnimi silaki, kot so Igor Vori, Luka Karabatić in Robert Gunnarsson. "Nobenega izmed teh treh ne bi posebej izpostavlja. Do sedaj je največ igral Karabatić, a kdorkoli bo na igrišču, bo to težak boj," pravi celjski krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

 

 

Celjskemu orjaku je jasno, da je PSG v Zlatorogu v vlogi favorita. "Pred nami je izjemno težka tekma. Na nasprotni strani igrišča bomo imeli same vrhunske zvezdnike, ki so zelo dobri v vseh smereh rokometne igre. Na tej tekmi bomo vsi igralci seveda dali vse od sebe in skušali uprizoriti prvovrstno presenečenje in presenetiti goste iz Pariza. Ampak bodimo realni, Francozi so favoriti v tem dvoboju, kar pa seveda ne pomeni, da se bomo že vnaprej predali," je še povedal Blagotinšek.

 

 

Podobno razmišlja tudi hrvaški desni zunanji igralec Šime Ivić, ki možnosti vidi predvsem v dobri ekipni predstavi. "PSG je izjemna ekipa, ki jo sestavljajo sama vrhunska rokometna imena. A gotovo se bodo morali za morebitno zmago v Celju zelo potruditi, kajti mi se kljub težavam s poškodbami in podobnimi zadevami ne predajamo vnaprej. Proti Parižanom moramo biti ekipa v pravem pomenu besede in iskati način oziroma pot do zmage," pravi celjski igralec Šime Ivić.

 

 

"Igramo na domačem igrišču in pred svojimi navijači, kar bo naša prednost. Odigrati bomo morali zelo zbrano vseh šestdeset minut in praktično brez napak. Četudi lahko gledamo na nekatere igralce na nasprotni strani kot na vzornike, jih na igrišču ne bomo samo gledali, ampak se bomo proti njim borili po svojih najboljših močeh. Sem optimist, čeprav je jasno, da so Parižani veliki favoriti," je še povedal Šime Ivić.

 

 

Tekma Celje Pivovarna Laško - Paris St. Germain bo v nedeljo, 18. oktobra, ob 17. uri. Sodila jo bosta Portugalca Duarte Santos in Ricardo Fonseca, delegat pa bo Norvežan Björn Högsnes.

 

 

 

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16