6. 12. 2016

VIDEO: Spektakularna zmaga deklet proti močno favorizirani Švedski

Slovenke rokometašice so priredile prvovrstno presenečenje na evropskem prvenstvu. V 2. kolu so s 25:23 premagale gostiteljice turnirja Švedinje, ki so na zadnjih dveh tekmovanjih stare celine osvojile 2. in 3. mesto.

Za razliko od uvodne tekme s Srbkinjami so Slovenke prikazale veliko boljšo igro v obrambi, inačica 6-0 z globokimi izpadanji na tekmečeve zunanje igralke pa je Švedinjam povzročila kar nekaj težav. V napadu so igrale dokaj preudarno, tehnične napake pa niso bile usodne, saj gostiteljicam na celotnem dvoboju zaradi dokaj preudarne slovenske igre niso stekli bliskoviti nasprotni napadi.

Izbranke Uroša Bregarja so uspešno odbile tudi vse švedske "jurišne poskuse", dvakratni zaostanek dveh golov v začetku tekme so zanesljivo in hitro nevtralizirale, na visoki ravni pa je bila tudi vratarka Miša Marinček.

V 18. minuti je Ana Gros svoje soigralke popeljala do prvega vodstva na tekmi (9:8), le minuto kasneje pa je Barbara Lazović podvojila prednost (10:8). V končnici prvega polčasa je slovenskim rokometašicam padla zbranost, več kot sedemminutni slovenski strelski post pa so Švedinje izkoristile in jih v 28. minuti pahnile v zaostanek (11:12), tekmice pa se na polčas podale z nedoločenim izidom (13:13).

Začetek drugega polčasa je minil v obojestransko zmedeni igri, Slovenke so naredile precej napak, a tudi Švedinje niso bile nič boljše. Slovenke so svoje probleme v napadu nevtralizirale z granitno obrambo, gostiteljice pa nikakor niso našle recepta za agresivno postavitev Slovenk. Po hudem boju za vsak košček igrišča so v 38. minuti po zadetku Tamare Mavsar povedle s 16:15, po izključitvi Sabine Jacobsen pa je Grosova dve minuti kasneje povišale na 17:15.

Švedinje so jih na krilih svojih privržencev v 48. minuti ujele in izenačile na 19:19. V izjemno dramatični in izenačeni končnici so Slovenke, ki si za svojo predstavo zaslužijo najvišjo možno oceno, uigrale zbrano in preudarno. Po pravi "šahovski partiji" so v 58. minuti po golu Mavsarjeve povišale na 24:23, ključna za zmago pa je bila poteza Marinčkove, ki je z bravurozno obrambo zaustavila poskus Jamine Roberts iz nasprotnega napada. Po zadetku Lazovićeve, ki je povišala na 25:23, je bilo jasno, da bo dve točki osvojila Slovenija, ki je na EP zmagala prvič po letu 2004.

V slovenski reprezentanci, v kateri zaradi poškodbe nista zaigrali Polona Barič in Katja Čerenjak, je bila najbolj učinkovita Mavsarjeva s šestimi goli, Grosova je prispevala pet zadetkov.

Slovenke navkljub odmevni zmagi še nimajo zagotovljenega mesta v drugem delu tekmovanja. Odločilno tekmo bodo igrale v četrtek, 8. decembra, ko se bodo v Areni Hovet ob 18.30 pomerile s Špankami, ki so na uvodnih dveh tekmah klonile proti Švedinjam in Srbkinjam, Slovenkam pa za napredovanje zadostuje že neodločen izid.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Zelo sem ponosen na svoja dekleta, ki so tekmo odigrala zelo dobro. Želel sem si, da dvignemo našo obrambo na višjo raven in to nam je tudi uspelo, saj so se punce dobro gibale in sodelovale, za njimi pa je stala odlična Miša Marinček, ki je ustavila veliko strelov. V napadu smo igrali pametno in nismo divjali, oziroma smo po domače povedano bolj varovali žogo ter zelo dobro zaključevali. Naš cilj je bil vsaj ena zmaga v prvem delu, kar nam je uspelo, zdaj pa bomo videli kaj nam bo to prineslo. Na Španke se bomo zelo dobro pripravili in iztisnili zadnje atome moči."

Neli Irman:

"Po porazu proti Srbiji smo bile zelo razočarane in smo začele razmišljati le o tem kako se dvigniti. Atmosfera na Švedskem je super, selektor nam je ves čas govoril, da je publika odlična in, da lahko igramo dobro, zato smo šli na vse ali nič. Dogovorili smo se, da moramo igrati veliko bolj agresivno ter, da si pomagamo v obrambi. To nam je danes prineslo zmago."

ČLANICE, EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA A, STOCKHOLM

2. kolo, torek, 6. decembra:
SLOVENIJA : ŠVEDSKA 25:23 (13:13)
Slovenija: Stefanišin, Marinček, Ferfolja 1, Gros 5, Rebolj 1, Krajnc, Jeriček, Stanko 1, Čerenjak, Panger, Mavsar 6, Lazović 3, Zulić, Irman 4, Krhlikar 2, Užmah 2.
Švedska: Bundsen, Idehn, Mellegard, Ekenman Fernis, Stromberg, Blohm, Roberts 3, Sand 4, Westberg 2, Lagerquist, Gullden 10, Blomstrad, Hagman 2, Jacobsen, Oden 1, Alm 1.


ŠPANIJA : SRBIJA 23:25

Veselje deklet po veliki zmagi proti Švedski:

LESTVICA
1 Srbija 2 2 0 0 61:57 4 4
2 Švedska 2 1 0 1 48:44 4 2
3 SLOVENIJA 2 1 0 1 59:59 0 2
4 Španija 2 0 0 2 42:50 -8 0
3. kolo, četrtek, 8. decembra, ob 18.30:
ŠPANIJA : SLOVENIJA

Ob 20.45:
ŠVEDSKA : SRBIJA