17. 2. 2018

Reprezentanca prejela Bloudkovo nagrado

Na Brdu pri Kranju je v petek potekala 53. podelitev Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih priznaj za šport, za leto 2017.  Nagrado za dosežke v minulem letu je prejela tudi slovenska moška rokometna reprezentanca.

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je do zdaj kar trikrat zastopala Slovenijo na OI, osemkrat na svetovnih in desetkrat na evropskih prvenstvih. Največja uspeha sta srebrno odličje z evropskega prvenstva leta 2004 in osvojitev tretjega mesta na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017. Reprezentanca pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića in v zasedbi Tilen Kodrin, Darko Cingesar, Borut Mačkovšek, Jan Grebenc, Nik Henigman, Marko Bezjak, Miha Zarabec, Jure Dolenec, David Miklavčič, Vid Kavtičnik, Blaž Janc, Gašper Marguč, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber, Vid Poteko, Matevž Skok, Urban Lesjak, Urh Kastelic je s tem priigrala prvo člansko kolajno v kolektivnih športih v zgodovini Slovenije na tekmovanjih najvišjega ranga, tj. svetovno prvenstvo. Ta generacija je med drugim osvojila šesto mesto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kar je še vedno najboljši dosežek v zgodovini nastopov slovenskih reprezentanc v kolektivnih športih, ko gre za nastop na olimpijskih igrah.

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:
"Bloudkova nagrada je veliko priznanje za slovenski rokomet in nagrada, ne le tej generaciji rokometašev, selektorju in strokovnemu štabu, ampak tudi prejšnjim generacijam in vsem nekdanjim selektorjem in delavcem, ki so tlakovali pot do največjega uspeha v zgodovini slovenskega rokometa. Zagotovo najbolj zanimivo pa je, da je bilo leto 2017 resnično leto slovenskega športa, mi smo bili januarja z bronom le tisti, ki so začeli trend, ki se je nadaljeval skozi leto, piko na i pa so dodali košarkarji z naslovom evropskega prvaka. Ponosni smo lahko na slovenski rokomet."