20. 9. 2019

Celjani na gostovanje v Barcelono

Verjetno ni malce starejšega celjskega navijača, ki se ne bi spominjal vseh tradicionalnih dvobojev z Barcelono. Danes je ta Barҫa drugačna ekipa, moderna, a zato prav tako močna in z željo osvojiti sam evropski vrh.

Gre torej za ekipo proti kateri ima celjski klub dolgo tradicijo dvobojev, v katerih pa so v skupnem uspešnejši Španci (8:4), nazadnje sta se ekipi srečali v sezoni 2010/11, ko sta obe tekmi pripadli Barceloni, ki je dobila zadnje štiri obračune, prej pa sta se ekipi v zmagah izmenjevali. Danes so izhodišča seveda še dodatno spremenjena, a tudi ekipa športnega giganta kaže znake ranljivosti, kot npr. v prvem krogu na gostovanju v Szegedu, ki so ga dobili Madžari, sicer tesno, a so ob polčasu visoko vodili. Ta poraz seveda ni voda na mlin zasedbi Tomaža Ocvirka, saj si Barcelona ne bo želela dovoliti tako slabega starta v sezono in bo naredila vse, da tekmo v soboto dobi.   

A kot poudarja Tomaž Ocvirk, sobotna tekma ni najpomembnejša za Celjane, ki se zavedajo, da je Barҫa veliki favorit, vseeno pa so odločeni nuditi močan odpor in če se pojavi priložnost, to zagrabiti z obema rokama: "Naše misli šele danes usmerjamo proti Barceloni. Do včeraj je bila naša glavna naloga tekma z Loko in pomembni točki v domačem tekmovanju, šele po njej, smo lahko začeli razmišljati o naslednjem nasprotniku. O njem ne velja izgubljati besed, vseeno pa v Španijo ne potujemo na izlet. Želimo prikazati odlično igro, moramo biti zbrani, potrpežljivi skozi vso srečanje. Ne smemo si dovoliti veliko izgubljenih žog, saj Barcelona igra izjemno hitro in učinkovito ter kaznujejo napake. Pomembno bo hitro vračanje, še večja agresivnost kot na tekmi s Flensburgom bo potrebna, saj imajo še močnejše strelce z razdalje. Na tem gostovanju nimamo kaj izgubiti, gremo sproščeno v srečanje, na katerem bomo porazdelili minutažo. Namreč ta tekma za nas ni ključnega pomena, veliko pomembnejša je nato takoj naslednja z Aalborgom doma, na kateri bomo potrebovali veliko moči." Tudi Ocvirk se seveda spominja vseh tistih dvobojev Celja in Barcelone, a vzporednic med tedanjimi zasedbami ne more vleči: "Zelo težko bi primerjali te ekipe, saj se je igra toliko spremenila, da so seveda tudi ekipe drugačne. Igralci so sedaj veliko hitrejši, višji, spretni, in na tem sloni njihova igra. Barcelona želi nekako gojiti ta prototip igre, igra moderno, hitro. Ima pa težave, če znaš umiriti to njihovo hitrost, njihovi igralci pa tudi zelo hitro zaključujejo napade, tudi če niso izdelani ali če jim ne gre. To se jim proti kvalitetnim ekipam maščuje, kar smo lahko videli tudi v Szegedu. Morda lahko tu iščemo kakšno priložnost, a kot rečeno čaka nas izjemno zahtevna tekma in nasprotnik."

Vid Poteko je poleg Davida Razgorja edini član ekipe, ki je pred osmimi leti s Celjem že igral proti Barceloni. Tudi sam se zaveda, da tokrat odhajajo v goste k izjemni ekipi: "O kvaliteti današnje Barcelone ni potrebno izgubljati besed, podobno je bilo seveda tudi takrat, ko sem nazadnje v dresu Celja igral z njimi. Gre za giganta, ki vedno stremi na sam vrh. Redno so na zaključnih turnirjih, v svojih vrstah imajo zveneča rokometna imena in na nas je, da se jim poizkušamo čim bolj zoperstaviti ter poizkušati igrati naš sistem. Na igrišču pa bomo potem videli za kaj bo to dovolj. Barcelona je danes precej mlajša, kot je bila nekdaj, rokomet se je spremenil in Barca sledi trendu, oziroma ga narekuje. Verjamem pa, da smo dovolj kakovostni in da se s trudom lahko zoperstavimo vsakemu nasprotniku, torej tudi Barceloni. V Szegedu smo videli, da so premagljivi, a seveda ob zelo dobri igri izjemnega Szegeda, poraz pa prav gotovo ni voda na naš mlin, saj Barcelona dveh tekem zaporedoma ne izgublja skozi leta, ne samo v eni sezoni. A kot rečeno, v kolikor si bomo priigrali priložnost, jo bomo tudi proti njim poizkušali izkoristiti."

Tekma z Barҫo, kamor so celjski rokometaši odpotovali danes zjutraj, bo torej v soboto, 21. septembra, ob 20h, z neposrednim prenosom na Šport TV. Naslednji teden pa se rokomet ponovno seli v Zlatorog, najprej v sredo proti Krki (18h) in nato v nedeljo še z Aalborgom v ligi prvakov (17h), to pa bo tudi srečanje, kjer bodo Celjani potrebovali glasno podporo navijačev! Vstopnice so že na voljo s klikom na reklamo spodaj.