2. 11. 2019

Celjani v goste k Pick Szegedu

Pred rokometaši Celja Pivovarne Laško je naslednja tekma Velux EHF Lige prvakov, ko bodo v nedeljo, v 6. krogu gostovali na Madžarskem pri Pick Szegedu.

S to ekipo so se nazadnje merili v prejšnji sezoni, ko so na obeh tekmah slavili Madžari. Ti v skupnem vodijo 5:2, ena tekma pa se je končala neodločeno. Madžarska zasedba ima v svojih vrstah tudi štiri slovenske igralce, po prvih petih krogih pa zasedajo četrto mesto v skupini, ko so sezono začeli nekoliko slabše kot prejšnjo.

A problem Pick Szegeda lani je bila zgolj ena tekma, to je tista v Skopju, ko so si v izločilnih bojih priigrali velik zaostanek, ki ga nato doma niso uspeli izničiti in so predčasno, mnogi so jih namreč videli kot enega favoritov za zmago, končali evropsko sezono. Letos so v sezono štartali nekoliko slabše kot prejšnjo ter do šestega kroga doživeli en poraz (PSG) in en neodločen rezultat (Flensburg). A doma so premagali Barcelono, v gosteh Aalborg in Zagreb ter z okrepljeno ekipo, v primerjavi s tisto lani, korakajo proti cilju, ki je znova povezan z zaključnim turnirjem v Kolnu. V madžarskem prvenstvu še ne poznajo poraza (8 zmag), pred srečanjem s Celjem pa niso imeli obveznosti in ves teden namenjajo obračunu s slovenskimi prvaki.

Gre torej za ekipo, ki ima zelo visoke ambicije, pred to sezono pa so se še okrepili. Na drugi strani Celjani v Szeged potujejo neobremenjeni in s popotnico zmage v domačem derbiju v Ribnici. Imajo sicer nekaj težav s poškodbami in boleznijo (Makuc, Ferlin, Grošelj), a kljub tem težavam se celjski rokometaši na Madžarsko ne odpravljajo zgolj na izlet. Domači so sicer veliki favoriti dvoboja, če pa bodo ponudili možnost, jo bodo Celjani poizkušali zagrabiti, predvsem pa prikazati svojo najboljšo predstavo. Zmaga bi sicer bila veliko presenečenje, a kot poudarja trener Ocvirk, potrebno je verjeti v svoje spodobnosti in na igrišču pokazati maksimum, ekipa namreč iz tekme v tekmo dokazuje, da njena forma raste: "Szeged je močna, še okrepljena ekipa glede na prejšnjo sezono, ko smo se merili z njimi. Predvsem na tisti tekmi v Celju smo pokazali, da lahko igramo z njimi, a je potrebne veliko agresivnosti, da onemogočaš njihovo igro. Nevarnosti pretijo z vseh strani, tistim od kjer preti največ zadetkov se je letos priključil še Radivojević na krilu, zunaj je to levi zunanji Bodo in na desni Maqueda ter Stepančić, ki je prišel iz Pariza, na črti pa je izjemen krožni igralec Banhidi. Igra v veliki meri sloni na podajah na krožnega napadalca, ki ima kar 207 cm in 126 kg, kar pomeni, da ga je zelo težko zaustaviti. Če ti to uspe so tu prej omenjeni igralci, veliko zadevajo tudi iz nasprotnih napadov, saj imajo v vratih izjemnega Miklerja. Imajo širino, ki jim omogoča raznoliko igro, kreacija igre se vrti okoli Bombača, ki veliko vodi žogo, spreminja igralna mesta in išče različne rešitve. Letos na začetku ne blestijo tako, kot so v pretekli sezoni, a občutek je, da stopnjujejo formo, ob tem pa za prvim mestom zaostajajo zgolj točko. Vsekakor bomo na tem gostovanju iskali svoje priložnosti, predvsem moramo zaupati v svoje sposobnosti, ki jih naša ekipa ima, to dokazuje iz tekme v tekmo in zakaj ne bi tudi v Szegedu."

Vid Poteko po vrnitvi iz Belorusije dokazuje, da je okrepitev celjske ekipe, ko skupaj s soigralci izjemno deluje v obrambi. Prav ta pa bo po besedah trenerja Celja izjemno pomembna v dvoboju z Madžari: "Pred nami je zelo težka tekma. Szeged ima zelo kakovostno zasedbo, ki je iz leta v leto močnejša. Pred to sezono so se okrepili še z Miklerjem, Stepančićem in Radivojevićem ter še bolj pokrili vse igralne pozicije.  Zame najbolj nevarni so na položaju krožnega, kjer je izjemni Banhidi, s pomočjo katerega si ustvarjajo priložnosti tudi na drugih položajih. Tu je tudi kar nekaj Slovencev, kjer igro odlično povezuje Bombač. Poleg njega so tu še Šoštarič, Gaber in Heningman in čaka nas težka preizkušnja, kjer bomo morali v obrambi igrati na najvišjem nivoju. Videli bomo kaj nam to prinese, vsekakor pa se tekme s tako močnim tekmecem zelo veselimo, iz treninga v trening smo boljši in verjamem, da bomo tudi najboljšim ekipam čedalje bližje."

6. krog rednega dela VELUX EHF Lige prvakov med MOL-Pick Szegedom in RK Celje Pivovarna Laško bo na sporedu v nedeljo, 3. novembra ob 17.00, tekmo si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu na Šport TV (Š1). Po tej tekmi sledi domača liga z Ormožem (sreda, 6. november ob 18h), nato pa težko pričakovani balkanski "El classico", ko v Zlatorog prihaja Zagreb s slovenskim selektorjem na čelu (nedelja, 10. november ob 17h). Zanimanje za ta obračun je precejšnje, zato si pravočasno zagotovite svojo vstopnico, te so namreč v predprodaji veliko cenejše kot pa na dan tekme.