23. 11. 2019

Slovenkam skalp panameriških prvakinj

Slovenska ženska članska reprezentanca je v drugem krogu mednarodnega pripravljalnega turnirja v Tokiu vpisala prvo zmago. Po četrtkovem neodločenem izidu z gostiteljicami Japonkami (28:28) so v soboto izbranke Uroša Bregarja na kolena spravile Brazilke (33:29).


Slovenska odprava se na Japonskem z veliko vnemo pripravlja za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo ta azijska država gostila od konca tega meseca. Del priprav je tudi turnir v tamkajšnji prestolnici, ki dekletom izpod Alp omogoča predčasno prilagoditev na časovno razliko, obenem pa jim prinaša možnost piljenja detajlov igre pred velikim tekmovanjem. 


Slovenke so proti aktualnim prvakinjam letošnjih panameriških iger - zlata medalja jim je prinesla tudi direktno vozovnico za olimpijske igre 2020 - prikazale odlično predstavo. Že v prvem polčasu so dobro sledile tekmicam, ki so ta del igre dobile s 16:15. Po premoru so nato stopile na plin, pripravile preobrat in se veselile prve zmage na turnirju.


V slovenski vrsti, ki je uspešno izkoristila vse štiri sedemmetrovke, sta bili s po osmimi zadetki najboljši kapetanka Ana Gros ter Tjaša Stanko, pet jih je dodala Nina Zulić. Selektor Bregar je tokrat počitek namenil Poloni Barič in Aneji Beganović.


Zadnji preizkus slovensko izbrano vrsto v Tokiu čaka v nedeljo ob 12. uri po slovenskem času. Tedaj ji bodo nasproti stale Francozinje, sicer aktualne evropske prvakinje. Po koncu turnirja Slovenke čaka selitev v dobrih 1000 kilometrov oddaljeno pokrajino Amakusa. Ta leži v neposredni bližini mesta Kumamoto, v katerem bodo 30. novembra proti Nizozemkam začele nastope na svojem šestem svetovnem prvenstvu.


Maja Vojnović, vratarka slovenske reprezentance:
"Turnir v Tokiu smo začele zelo dobro, sploh glede na dejstvo, da s soigralkami nismo dolgo skupaj. Zmaga proti Brazilkam je zagotovo dobra vzpodbuda pred bližajočim se svetovnim prvenstvom. Upam, da bomo v takšnem ritmu svoje nastope tudi nadaljevale."


Tjaša Stanko, slovenska reprezentantka:
"Zelo sem vesela, da smo uspeli sestaviti tako dobro tekmo in odigrali tudi dobro obrambo. S tem smo pomagali tudi vratarkam, ki so uspele ubraniti kar nekaj strelov. Tudi v napadu smo prikazali dobro taktično igro, ki nam je prinesla strele iz čistih situacij. Kljub kratkem času za pripravo smo obračun odigrali kot prava ekipa, kar je zagotovo velika vzpodbuda za naprej."


PRIPRAVLJALNI TURNIR "JAPAN CUP 2019" (Tokio, Japonska)


2. krog, sobota, 23. novembra:
BRAZILIJA : SLOVENIJA 29:33 (16:15)
Slovenija:
Zec, Klemenčič, Strnad, Gros 8, Žabljek 1, Stanko 8, Abina, Ferfolja 2, Vojnovič, Ljepoja 2, Zulič 5, Pišek 3, Pandžić, Vučko 1, Svetik 3.




3. krog, nedelja, 24. novembra, ob 20.00 (12.00 SLO):

SLOVENIJA : FRANCIJA




Že odigrano, 1. krog, četrtek, 21. novembra:

JAPONSKA : SLOVENIJA 28:28 (14:13)

VEČ O TEKMI


FRANCIJA : BRAZILIJA 33:22