23. 9. 2020

Slovenski šport, vse najboljše!

Danes, v sredo, 23. septembra, prvič obeležujemo nov slovenski praznik – Dan slovenskega športa. Na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez je ta dan uradno obeležil Državni zbor Republike Slovenije potrdil sredi junija.

 

Slovenski šport si je svoj poseben dan nedvomno zaslužil. Izjemni športni uspehi so ponesli ime naše države v svet, še pomembneje pa je to, da je športna dejavnost osnova zdravega in zadovoljnega življenja. Na Rokometni zvezi Slovenije smo sila ponosni, da izpolnjujemo poslanstvo obojega.

 

Z rokometom se aktivno ukvarja preko sedem tisoč Slovencev in Slovenk. Ponosno lahko izpostavimo, da se za rokometno žogo redno in organizirano podi kar 4000 otrok različnih starosti, številka pa se vsako leto celo povečuje. V našem športu mladih nadobudnežev in nadobudnic ne učimo le zdravega in aktivnega življenja, pač pa tudi samodiscipline in delovnih navad, ki jim koristijo v odraščanju ter kasnejšem odraslem življenju.

 

Rokometna zveza Slovenije vselej strmi k temu, da programe dopolnjuje in nadgrajuje. S 1. septembrom je tako v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport zaživel nov projekt, imenovan Nacionalne panožne športne šole. V okviru slednjega so z novim šolskim letom na kar 12 lokacijah po vsej Sloveniji zaživeli novi dijaški rokometni oddelki. Ti bodo mladim rokometnim upom vsaj nekoliko olajšali usklajevanje šolanja z njim tako ljubim športom. Izobraževalnemu procesu na RZS pač dajemo velik pomen. 

 

Z izvrstnimi dosežki levji delež k prepoznavnosti dežele izpod Alp leto za letom dajejo rokometni asi vseh starostnih kategorij. Moška članska reprezentanca je redna udeleženka največjih tekmovanj, na katerih je dvakrat segla po medalji – srebrni na evropskem prvenstvu leta 2004 in bronasti na svetovnem prvenstvu leta 2017 – , redno pa brez izjem mešala štrene vsem velesilam. Tako je bilo tudi letošnjega januarja, ko se je izbrancem selektorja Ljubomirja Vranješa novo odličje za las izmuznilo in je prvenstvo stare celine sklenila na četrtem mestu.

 

Vse bolj nase opozarjajo tudi članice, ki bodo konec leta nastopile na petem zaporednem velikem tekmovanju. Zanemariti ne gre niti mlajših selekcij, ki prav tako skrbijo za izvrstne dosežke in promocije Slovenije. Nazadnje so za velik uspeh poskrbeli mladinci, ki so leta 2018 v Celju pokorili vso evropsko konkurenco.


Slovenski šport, vse najboljše! In še na mnoga leta!