18. 12. 2020

Koper znova presenetil, gostovanja v Dobovi trn v peti Ormožanov

Na sobotnih tekmah zadnjega rednega kroga Lige NLB v letu 2020 smo videli dve presenečenji. Koper je po zmagi proti Slovenj Gradcu v domači dvorani odščipnil še točko trimu Trebnjemu (26:26), Dobova pa je presenetila Jeruzalem Ormož (29:26), ki tako nadaljuje trend neuspešnih gostovanj v Posavju.

Tudi preostale sobotne tekme so postregle s tesnimi borbami. Celje Pivovarno Laško je pred negotovo končnico rešil izjemen niz 10:0, po katerem je LL Grosista Slovana premagalo s 30:21. Riko Ribnica je prišla do zmage v Škofji Loki (29:27), z istim rezultatom, le da tokrat v korist domače ekipe, pa se je končal obračun na Koroškem med Slovenj Gradcem 2011 in Krko.

Tekma med Mariborom Branikom in Butanom plinom Izolo je prestavljena.

LIGA NLB, 14. KROG:

Sobota, 19. decembra:
RD LL GROSIST SLOVAN : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 21:30 (15:17)
Kotar (1) in Topolovec po 3; Kodrin (1) in Šarac po 6.

STATISTIKA

Igralec tekme: Filip Ivić (RK Celje Pivovarna Laško)

Serijski prvaki iz Celja so imeli v Ljubljani težko delo. Kot je pred tekmo povedal strateg pivovarjev Tomaž Ocvirk, Ljubljančani ne bodo ničesar podarili in napoved se je na tekmi uresničila.
V prvem delu so bili Celjani sicer v večjem delu v prednosti. Gostitelji so v uvodu z golom Roberta Sankoviča sicer povedli in še izenačili na 4:4, v rahli rezultatski prednosti pa so bili favorizirani udeleženci lige prvakov. Vse je sicer kazalo, da si bodo gostje ustvarili razliko za mirno nadaljevanje, a se borbeni Ljubljančani niso dali in se priključili na 12:12, tik pred polčasom pa so zaostajali le za gol (15:16).
Tudi vodstvo gostov z 19:15 v začetku drugega dela ni bilo dovolj za sproščeno nadaljevanje, saj so rokometaši Slovana vedno znova našli pot do celjskega gola in prišli na -1. Šele v zadnji četrtini tekme pa so Štajerci pohodili plin. Razigrala sta se Josip Šarac ter Tilen Kodrin in gostje so razliko dvignili na 10. Na koncu pa so gostje dosegli celo višjo zmago, kot je to kazalo razmerje moči na igrišču.
Ljubljančane po današnji tekmi čaka božični premor. Celjane pa že v sredo naslednji nov velik izziv. V Ligi prvakov bodo gostili tradicionalne tekmece iz Zagreba.

IZJAVI PO TEKMI:

Aleš Repina, trener LL Grosista Slovana:
"Definitivno sem zadovoljen s predstavo v prvem polčasu, bili smo konkurenčni. V drugem polčasu so Celjani stisnili v obrambi, razbranil se je Ivić. Imeli smo težave z doseganjem zadetkov kar so Celjani izkoristili. Rezultat je realen, čestitam gostom za zmago. Mi čakamo na spomladanski del, v katerem upam, da bomo točkovno bolj uspešni."

Tomaž Ocvirk, trener Celja Pivovarne Laško:
"Glede na to, da smo imeli v sredo težko tekmo, smo tudi tokrat pričakovali nekaj podobnega. Vedeli smo, da je LL Grosist Slovan resno namučili ekipi Gorenja Velenja in Trima Trebnjega. Nismo smeli gledati tistega prvega srečanja, ki smo ga v prvem krogu visoko dobili. V tekmo nismo šli tako kot smo si želeli. Bili smo premalo gibljivi v obrambi, mislili smo da bo rezultat prišel sam od sebe. V prvem polčasu smo se resno namučili. Imeli smo kar precej težav z realizacijo. V nadaljevanju smo strnili vrste, igrali bolj pametno v obrambi, se več pogovarjali, čeprav smo imeli na začetku kar nekaj težav z realizacijo v napadu. Na koncu smo imeli več moči, ki jo je Slovanu zmanjkalo. Razlika sicer ni realna. Glede na to, da se bližajo prazniki, je kar težko igrati do konca tako zbrano."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : MRK KRKA 29:27 (16:14)
Šol 5, Milenković in Levc po 4; Klemenčič 9, Kukman 7 (3).


Igralec tekme: Žan Šol (RK Slovenj Gradec 2011)

Stanje na lestvici ni odražalo razmer na igrišču. Petouvrščeni Korošci so zaigrali v vlogi favoritov, a dobre forme niso potrdili med tednom, ko so na gostovanju v Kopru izgubili kar za osem golov. Zadnjeuvrščeni Novomeščani pa so v Slovenj Gradec prišli optimistični, potem ko so prejšnji teden odščipnili točko LL Grosistu Slovanu.
V boju za obstanek v družbi najboljših Krka nujno potrebuje točke. V prvem delu so bili večji del v vodstvu gostitelji, a še dve minuti pred polčasom je bil izid poravnan na 13. S tremi goli pred odmorom in dvema po menjavi strani pa so domači napovedali zmago.
Prednost štirih golov je nakazala, da bosta točki ostali na Koroškem, a so se pred zadnjo četrtino gostje spet približali na gol (22:21) ter poskrbeli za zanimivo končnico. Še v 56. minuti so gostje le minimalno zaostajali (27:26), Rok Cvetko in Uroš Štumpfl pa sta poskrbela, da sta načrtovani točki ostali doma.
Pri domačih se je med strelce vpisalo kar 10 rokometašev, s petimi goli pa je izstopal Žan Šol. Pri gostih sta več kot pol golov dosegla Luka Klemenčič (7) in Tilen Kukman (7).
Krko v sredo čaka zaostala tekma 7. kroga lige s Koprom.

IZJAVI PO TEKMI:

Sebastjan Sovič, trener RK Slovenj Gradec 2011:
"Čestitke fantom za zmago. Za nami je prava prvenstvena tekma, moška, z veliko tehničnimi napakami. Na koncu se je srečno izšlo. Lahko rečem, da smo imeli več situacij, ko bi se lahko odlepili in tekmo mirno pripeljali do konca v svojo korist. Žal smo zgrešili neovirane strele, kar se nam ne bi smelo dogajati. Na koncu je bila želja vendarle dovolj velika in nimam nobenemu kaj očitati." 

Mirko Skoko, trener Krke:
"Nisem zadovoljen, ker sem vedel, da imamo v Slovenj Gradcu priložnost za uspeh. Mislil sem, da bomo za domačina neugodni in naredili boljši rezultat. Pri nekaj strelih v končnici so se nam zatresle roke, v drugem polčasu tudi vratarji niso opravili svojega dela. Če bi naredili oboje, bi bili zelo blizu zmage. Vsako tekmo smo blizu, ampak od tega nimamo nič, rabimo točke, rabimo zmage in upam, da bomo to popravili."

RD URBANSCAPE LOKA : RD RIKO RIBNICA 27:29 (14:14)
A. Jesenko 7 (3), Jamnik 5; Strmljan in Miličevič po 7.


Igralec tekme: Tilen Strmljan (RD Riko Ribnica)

Tekma v Škofji Loki ni kazala razmerja s prvenstvene lestvice, kjer se Gorenjci krčevito borijo za obstanek, Ribničani pa so trdno zasidrani v zgornji polovici.
V izenačenem prvem delu si nobeno od moštev ni uspelo priigrati večje prednosti. Po začetnem vodstvu gostov so gostitelji tik pred odmorom izid obrnili v svojo korist, povedli s 13:10, a ob menjavi strani sta bili ekipi vnovič poravnani.
Tesno je bilo tudi v nadaljevanju, vse do izenačenja na 19:19 v 45. minuti. S serijo štirih golov, ki jo je zaključil Uroš Miličević, pa so si gostje ustvarili prednost, ki so jo s preudarno igro obdržali do konca.
Škofjeločani so sicer še enkrat napeli vse sile za preobrat, prišli na 25:27, gostujočega trenerja Gregorja Cvijića prisilili v minuto odmora, gol odrešitve pa je dobro minuto pred koncem dosegel Tilen Strmljan. Že pred tem pa bi bilo lahko še tesneje, če gostitelji ne bi zapravili kar štirih strelov s sedmih metrov.
Najboljši strelec pri domačih je bil Aljaž Jesenko s sedmimi goli, prav toliko jih je na nasprotni strani dosegel Strmljan.
Medtem ko se Ribničani po tekmi že lahko sprostijo za božično-novoletne praznike, ekipo iz Škofje Loke v sredo čaka še gostovanje v Ljubljani na zaostali tekmi 7. kroga.

IZJAVI PO TEKMI:

Grega Jamnik, rokometaš Urbanscapa Loke:
"Precej se je poznalo, da smo igrali samo z sedmimi oziroma osmimi igralci. Riko Ribnica ima 16 enakovrednih igralcev ter tako opcijo zamenjave. Veliko energije smo porabili tako v obrambi kot tudi v napadu, skoraj da ne brez menjave. Dali smo vse od sebe. Kljub velikim številom napak, smo se približali Ribnici na dva gola zaostanka. Vsako tekmo imamo krizne minute. Ali se to zgodi v prvem ali drugem polčasu ni pomembno, ampak tukaj se potem naredi razlika v golih. Zbranost in osredotočenost padeta, kar se proti ekipi, kot je Riko Ribnica, ne sme zgoditi."

Gregor Cvijić, trener Rika Ribnice:
"Urbanscape Loka je izjemno neugoden tekmec. Je atipična ekipa, ki vedno napada in ne popušča, z majhnimi, a hitrimi igralci. Mi smo visoki, počasnejši, zato smo tokrat tudi postavili obrambo 6:0. Prejeli smo preveč golov in to govorim z vsem spoštovanjem do nasprotne ekipe. Vedeli smo, da bo težka tekma. Tekmeci se ne predajo in igrajo do zadnje minute. Obračun se je začel lomiti v 52. minuti in potem smo to tudi izkoristili. Mi moramo dvigniti raven igre in vrniti nazaj tisto granitno obrambo ter dober napad, ki ju je ta ekipa včasih imela. Vse to nas čaka v drugem delu. Vse moči bomo usmerili v to, da se bo to tudi realiziralo."

RD KOPER : RK TRIMO TREBNJE 26:26 (14:13)
Statinek Jovičić 10 (3), Pavlović 6; Rašo 8 (4), Cingesar in Cirar po 4.


Igralec tekme: Staš Slatinek Jovičić (RD Koper)

V izenačenem obračunu so bili Trebanjci v zaključku tik pred 11. zmago v sezoni, a so se žilavi domačini vrnili in prišli do delitve točk. Varovanci Uroša Zormana za Celjani, ki po 13 tekmah še niso oddali točke, zdaj zaostajajo pet točk. Koper je medtem ostal na sredini lestvice s petimi zmagami in prvim neodločenim izidom.
Bolje so dvoboj začeli gostje, ki so hitro stopili na plin in si nekajkrat priigrali občutnejšo prednost. Toda domači so na krilih boljše forme v zadnjih tednih, pred tem so dobili štiri od zadnjih petih tekem, do polčasa izničili prednost gostov in pred iztekom prvih 30 minut celo povedli (14:13).
Izenačen dvoboj se je nadaljeval vse do zadnjih minut, ko se je zdelo, da so Zormanovi fantje le storili dovolj, da strejo odpor domačih. Toda domači nikoli niso preveč zaostali in so ves čas dihali za ovratnik favoriziranim tekmecem. Po zadetku Leona Raša s sedemmetrovke za 26:24 so Koprčani izenačili v zadnji minuti, sprememb pa nato ni bilo več.
Pri domačih se je z desetimi zadetki najbolj izkazal Staš Slatinek Jovičič, pri gostih pa jih je osem dosegel Rašo.
Koper bo naslednjo tekmo odigral 23. decembra, ko bo v zaostali tekmi 7. kroga gostoval v Novem mestu pri Krki, Trimo pa čaka premor do začetka februarja zaradi reprezentančnih akcij.

IZJAVI PO TEKMI:

Dragan Pavlović, rokometaš Kopra:
"Pričakovali smo težko tekmo, kar je na koncu tudi bila. Izmenjavali smo se pri doseganju golov, na koncu uspeli izenačit in obdržati točko. Čestitam fantom za borbo." 

Urh Brana, vratar Trima Trebnjega:
"Za nami je napeta tekma. V napadu nismo bili sigurni, zato so Koprčani dobro izkoriščali naše napake in v zadnjih sekundah izenačili." 

MRD DOBOVA : RK JERUZALEM ORMOŽ 29:26 (13:8)
Sintič 8, Raguž 5; Čudič 6 (5), Kocberk in Hebar po 5.


Igralec tekme: Marko Sintič (MRD Dobova)

Rokometaši Dobove so presenetljivo lahko prišli do prvenstvenih točk v dvoboju z Ormožani in naredili pomemben korak k obstanku v eliti.
Gostitelji so tekmo v svojo korist praktično odločili že v prvem delu, ko so povedli z 8:2, v 20. minuti po golu Marka Sintiča pa celo z 11:3. Gostje so se zbrali in do polčasa razliko znižali na pet.
Tudi v drugem delu se je nadaljeval lov Ormoža, ki je bil vsaj sprva uspešen. V 37. minuti je Bojan Čudič znižal na 16:14. Končno se je v napadu spet odprlo domačim, Sintič in Andraž Dragan pa sta poskrbela za varnih +5 (21:16). Novega preobrata domači niso več dopustili.
Pri Dobovi je z osmimi goli izstopal Marko Sintič, za Jeruzalem Ormož jih je šest dosegel Bojan Čudič, sicer danes tudi klubski izvajalec sedemmetrovk.
Po božično-novoletnem premoru Dobovo čaka gostovanje v Ribnici, Jeruzalem Ormož pa bo doma gostil Trimo Trebnje.

IZJAVI PO TEKMI:

Benjamin Teraš, trener Dobove:
"Cel teden smo se pripravljali na to tekmo. Kljub temu, da imamo težave, tako s poškodbami, kot z nekaterimi bolnimi igralci, so fantje izredno dobro odreagirali, sploh na začetku. Pomagal nam je tudi vratar, odlepili smo celo na osem zadetkov. Seveda je bilo malo iluzorno pričakovati, da bo tako celo tekmo. Gostje so se vrnili v igro, tudi pritisnili, vendar smo znali pravi čas odgovoriti in zasluženo zmagali. Čestitam fantom! Sedaj nas čaka počitek, potem pa veliko dela, da ulovimo zgornji del lestvice Lige NLB, kamor si spet želimo."

Saša Prapotnik, trener Jeruzalema Ormoža:
"Tekmo smo zelo slabo začeli. Mislim, da je to bil to tudi ključ do zmage Dobove. V drugem polčasu smo se pobrali, ampak vseeno je zaostanek osmih golov iz prvega polčasa bil prevelik. Čestitam Dobovi za zasluženo zmago."

Že odigrano, sreda, 16. decembra:
MRK LJUBLJANA : RK GORENJE VELENJE 24:34 (6:16)


Odloženo:
RK MARIBOR BRANIK : RD BUTAN PLIN IZOLA
LESTVICA LIGE NLB:
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 13 13 0 0 444:320 124 26
2 RK TRIMO TREBNJE 13 10 1 2 385:344 41 21
3 RK GORENJE VELENJE 11 10 0 1 338:265 73 20
4 RK SLOVENJ GRADEC 2011 12 8 0 4 336:330 6 16
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 11 7 0 4 339:324 15 14
6 RD RIKO RIBNICA 13 7 0 6 393:390 3 14
7 RD KOPER 10 5 1 4 265:268 -3 11
8 RK MARIBOR BRANIK* 8 4 0 4 220:213 7 8
9 MRD DOBOVA 12 4 0 8 313:341 -28 8
10 RD LL GROSIST SLOVAN 13 2 1 10 337:379 -42 5
11 MRK LJUBLJANA 12 2 1 9 297:359 -62 5
12 RD BUTAN PLIN IZOLA 12 2 1 9 292:366 -74 5
13 RD URBANSCAPE LOKA* 9 2 0 7 226:249 -23 4
14 MRK KRKA 11 1 1 9 277:314 -37 3
*tekma RD Urbanscape Loka : RK Maribor Branik še ni registrirana zaradi pritožbe slednjega.