29. 2. 2020

Krka ohranja upe po preboju v najboljšo šesterico

Do konca 20. kroga Lige NLB preostaja le še ena tekma. Na sobotnih obračunih se je zmage v Dobovi razveselila novomeška Krka (31:29) in podaljšala upanje na preboj v Ligo za prvaka. S porazom v Ribnici si je vrata med elitno šesterico skorajda že zaprla Urbanscape Loka (28:30), Mariborčanom pa je po osmih zaporednih porazih na obračunu z repa prvenstvene lestvice uspelo premagati Izoljane (28:23).


Zadnja tekma 20. kroga bo na sporedu v nedeljo, ko se bosta ob 17.30 uri pred kamerami TV Slovenija 2 pomerili zasedbi Jeruzalema Ormoža in Celja Pivovarne Laško.


LIGA NLB, 20. KROG:


Sobota, 29. februarja:
RD RIKO RIBNICA : RD URBANSCAPE LOKA 30:28 (17:13)
Knavs (2), Horvat in Strmljan po 5; Grojzdek in Atanasov po 7.

STATISTIKA


Igralec tekme: Mark Klarič (RD Riko Ribnica).


Ribničani so tesno ugnali Škofjeločane, ki ostajajo na devetem mestu lestvice, medtem ko so s tekmo več domačini vsaj začasno spet bližje vodilnemu Celju. Razlika na vrhu je štiri točke, prednost pred tretjim Gorenjem Velenjem pa prav tako znaša štiri točke.

Domačini so se po zadnjem porazu proti Celju Pivovarni Laško pobrali z domačim uspehom proti Škofjeločanom. Ti bi le z zmago ostali v resni igri za prvih šest mest, ki peljejo v Ligo za prvaka. Toda favorizirani Ribničani kljub tesnemu razpletu niso dovolili presenečenja.

Že v četrti minuti so prišli do vodstva s štirimi goli razlike (5:1). Gosti so nato dvakrat uspeli znižati na minus dva, a so Ribničani po polovici prvega polčasa vodili s petimi zadetki (12:7). Na odmor so odšli s prednostjo štirih (17:13).

Loka je drugi polčas začela bolje in pretila drugouvrščeni ekipi lige NLB. V 46. minuti so se gosti približali na vsega zadetek, zaradi česar je domači trener Aljaž Pavlič vzel minuto odmora. Še naprej se je nadaljeval mrtvi tek obeh moštev. Dvoboj pa se je prelomil po rdečem kartonu Davida Kovačiča v dresu domačih.

Po tistem so namreč Ribničani dosegli dva zadetka z igralcem manj in povedli s štirimi goli prednosti (29:25) za mirno končnico.

V predzadnjem, 21. krogu prvega dela prvenstva bo Ribnica 6. marca gostovala v Ormožu, Škofjeločane pa 8. marca čaka gostujoči obračun s Krko.


IZJAVI PO TEKMI:


Mark Klarič,rokometaš RD Riko Ribnica:
"Za nami je težka tekma, tako kot vsaka v zadnjem času, kadar se pomerimo z Urbanscape Loko. Gostje so se s svojo hitro ter kombinatorno igro zopet izkazali za zelo neugodnega tekmeca. Ne glede na to, da je razlika na koncu znašala samo dva gola mislim, da smo skozi vseh 60 minut držali nadzor nad potekom igre."


Aleksander Atanasov, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"V Ribnico smo prišli po dve točki, a so gostitelji na našo žalost tekmo suvereno pripeljali do konca. Naša igra je bila na trenutke dobra, vendar smo v njej preveč nihali. Tako so domačini zasluženo osvojili novi dve točki."


MRD DOBOVA : MRK KRKA 29:31 (16:19)
Sintič 7, Lončar 5; Pršina 7, Kete 6.


Igralec tekme: Kristjan Pršina (MRK Krka).


Na pomembnem obračunu za končno uvrstitev med najboljšo šesterico je Dobova izgubila proti Krki. Ta se je z zmago vključila v boj za prvih šest mest, ki vodijo v Ligo za prvaka.

Domači so sicer obračun začeli zelo dobro. V peti minuti so vodili s 5:1, v deseti še vedno s tremi zadetki, potem pa se je do polčasa Krka prebudila in povsem obrnila potek dvoboja. Novomeščani so ob polčasu vodili z 19:16.

Rokometaši Dobove so se na začetku drugega dela približali na dva zadetka, potem pa je Krka znova postregla s serijo, ki je odločila tekmo. Prednost gostov je narasla na šest zadetkov (27:21), kar je bilo preveč za preobrat domačinov. Poskusili so, se približali na dva zadetka zaostanka, za kaj več pa je zmanjkalo časa.

Dobova bo morala tako še počakati na uvrstitev med najboljših šest, ki se bodo v drugem delu prvenstva borili za naslov državnega prvaka. Krka pa z zmago ohranja možnosti za uvrstitev v zgornjo polovico lestvice. 

Pred zadnjima dvema tekmama Dolenjci za Jeruzalemom Ormožem, ki bo na parket stopil v nedeljo, ter tokratnimi tekmeci iz Dobove zaostajajo za dve točki. Ob tem obe našteti ekipi premoreta boljše izhodišče na medsebojnih tekmah. Ormožani so bili dvakrat boljši za gol, Dobova pa zavoljo zmage na prvi tekmi s 40:33 premore boljše razmerja med danimi in prejetimi zadetki na medsebojnih tekmah.

Dobova bo v 21. krogu prvega dela prvenstva 6. marca v gosteh igrala proti Mariboru, medtem ko Krko 8. marca čaka domači obračun proti moštvu Urbanscape Loka.


IZJAVI PO TEKMI:


Benjamin Teraš, trener MRD Dobova:
"Tekmo smo začeli po dogovorih, z dobro obrambo, veliko prekinitvami tekmečevih napadov ... Po desetih minutah smo v igri padli. Verjetno so igralci mislili, da bomo zmagali le z igro v napadu. V obrambi ni bilo več prave čvrstosti. Tekmeci so to s pridom izkoristili. Poleg tega smo bili tudi neaktivni v napadu. V drugem polčasu se je razlika le povečala. Na koncu, ko smo želeli uloviti Novomeščane, je zmanjkalo časa. Krka si je zmago zaslužila!"


Roman Zarabec, trener MRK Krka:
"Čestitam fantom za zmago. Tekma je bila zelo naporna. Veliko je bilo vložka tako v eni kot tudi drugi ekipi. Mi se borimo za obstanek, Dobova za najboljšo peterico. Kljub slabšemu začetku smo se pobrali in stopili skupaj. Naredili smo precejšnjo razliko, kar nam je na koncu zagotovilo zmago. Proti koncu tekme smo želeli z glav skozi zid, nismo mogli doseči gola, vendar se je dobro izšlo."


RD BUTAN PLIN IZOLA : RK MARIBOR BRANIK 23:28 (9:14)
Gačević in Petrović (2) po 6; Jerenec in Velkavrh po 7.

STATISTIKA


Igralec tekme: Andraž Velkavrh (RK Maribor Branik).


Na obračunu ekip, ki na lestvici zasedata zadnji mesti, so dokaj prepričljivo slavili zmago predzadnji Mariborčani in povečali naskok pred poraženci dvoboja na šest točk.

Že v prvem polčasu so gostje nakazali, v katero smer bo šla tekma. Prednost sicer ni bila velika, a so jo obdržali in pred polčasom še povečali na pet golov.

Približno takšna je bila tudi na začetku drugega dela, sredi nadaljevanja pa so se Mariborčani že odlepili na višjo razliko, najprej + 7 (17:11) in pozneje še + 8 (24:16). Izolski zasedbi je nato v zadnjih minutah uspelo nekoliko ublažiti poraz, tako da so na koncu domači rokometaši pristali pri enakem zaostanku kot ob polčasu.

Za goste sta po sedem golov dosegla Filip Jerenc in Andraž Velkavrh, pri domačih pa po šest Spasoje Gačević in Ilija Petrović.

Izolska ekipa bo naslednjo tekmo igrala v soboto, 7. marca, ko bo gostovala pri Gorenju iz Velenja, dan prej bodo Mariborčani gostili Dobovo.


IZJAVI PO TEKMI:

Rok Gašperšič, rokometaš RD Butan plin Izola:
"Želja je bila prisotna, a enostavno nismo bili pravi, obramba je bila porazna. V napadu ni šlo najbolje, tudi nasprotnih napadov nismo uspeli razviti, in poraz je tu. Pred prazno dvorano je bil občutek precej nenavaden, saj smo imeli občutek igranja trening tekme. Naslednji tekmec na Kraški bo Koper. Za ta obračun vsi vemo, da favorita ni."

Andraž Velkavrh, rokometaš RK Maribor Branik:
"Vedeli smo, da je ta tekma ključna v boju za obstanek tako za nas kot za Izoljane. Morda smo bili celo v prednosti, saj so gostitelji igrali pred praznimi tribunami. Dobro namreč vemo, kako noro vzdušje sicer napravijo Ribari. Nam je ta zmaga zelo pomembna in končno
smo jo dosegli. Mislim, da bomo sedaj, ko smo prebili led, iztržili več pozitivnih izidov."

Nedelja, 1. marca, ob 17.30:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO (prenos na TV Slovenija 2)


IZJAVI PRED TEKMO:


Bojan Čudič, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"V Kopru smo odigrali tekmo nad pričakovanji. Res je, da je nam šlo vse kot po maslu, Kopru pa ravno obratno. Da igramo solidno že lep čas, želimo dokazati tudi proti aktualnim državnim prvakom in vodilni ekipi Lige NLB. Ne mažemo si oči, da lahko zmagamo, želimo pa se našim navijačem in publiki pred malimi TV zasloni prikazati v najboljši luči. Celjani bodo na Hardek prispeli brez podcenjevanja, saj jih je le to drago stalo minulo sezono, ko smo jih prvič v zgodovini premagali v Ljutomeru. Tudi tokrat bo dvorana lepo polna, saj je Celje še vedno veliki magnet za ljubitelje rokometa na ormoškem. Konec koncev Pivovarji v Ormožu niso gostovali vse od leta 2015. Želim si, da bi nasprotniku, ki je v vlogi popolnega favorita bili enakovredni čim dlje časa."


Matic Grošelj, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Zavedamo se, da so tekme v Ormožu vedno zahtevne. Domačini namreč pred svojimi gledalci vedno igrajo zelo dobro in so nam v prejšnji sezoni odvzeli točki. Tega letos ne nameravamo pustiti, odigrati moramo maksimalno zbrano in odgovorno. Ne glede na naporno pot, ki je za nami, moramo prikazati dobro igro, všečen in hiter rokomet, ki nam mora prinesti točki. Zavedamo se, da je pred nami težka tekma, motiviran tekmec, ki si je praktično že zagotovil nastop v končnici za prvaka. Naša želja je, da si že pred končnico zagotovimo najvišjo možno prednost, to pa seveda pomeni, da si spodrsljaja ne smemo privoščiti in s soigralci smo odločeni, da to pokažemo tudi na igrišču." 


Že odigrano, sreda, 26. februarja:
RK TRIMO TREBNJE : RK GORENJE VELENJE 30:25 (15:11)
Hamidović in Rašo (2) po 6; Matanović 6 (1), Kavčič 5.

VEČ O TEKMI


Petek, 28. februarja:
RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RD KOPER 23:28 (12:14)
Galendža 5, Pajt 4; Sokolič 8, Krečič 6 (2).

VEČ O TEKMI

LESTVICA LIGE NLB
EKIPA TEKME ZMAGE NEODLOČENO PORAZI DANI : PREJETI ZADETKI RAZLIKA TOČKE
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 19 18 1 0 610:416 194 37
2 RD RIKO RIBNICA 20 16 1 3 571:533 38 33
3 RK GORENJE VELENJE 20 14 1 5 600:522 78 29
4 RK TRIMO TREBNJE 20 12 3 5 556:516 40 27
5 MRD DOBOVA 20 9 1 10 545:557 -14 19
6 RK JERUZALEM ORMOŽ 19 9 1 9 513:544 -31 19
7 RD KOPER 20 8 1 11 528:532 -4 17
8 MRK KRKA 20 8 1 11 524:552 -26 17
9 RD URBANSCAPE LOKA 20 5 5 10 531:590 -59 15
10 RK SLOVENJ GRADEC 2011 20 6 1 13 541:591 -50 13
11 RK MARIBOR BRANIK 20 4 1 15 495:559 -64 9
12 RD BUTAN PLIN IZOLA 20 1 1 18 493:595 -102 3