9. 3. 2020

Za svetovno prvenstvo Slovenci junija proti Srbom

Slovenska moška članska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu pomerila s Srbijo. Kvalifikacijski tekmi za preboj na januarski mundial v Egiptu bosta na sporedu junija.


Žreb na Dunaju je odločil da bodo izbranci slovenskega selektorja Ljubomira Vranješa prvo tekmo med 5. in 7. junijem odigrali na domačih tleh, med 9. in 11. junijem pa v gosteh.


Obračun na zadnji medsebojni obračun s Srbijo je še kako svež, saj sta se reprezentanci na pripravljalni tekmi konec lanskega oktobra merili v Mariboru. Slovenska vrsta je bila tedaj boljša s 30:24. Blestel je Dean Bombač, ki je bil s svojimi prodori nerešljiva uganka za srbsko obrambo, obenem pa s petimi zadetki najboljši strelec Slovenije.


Srbija je, tako kot Slovenija, nastopila na zadnjem evropskem prvenstvu in na koncu zasedla 20. mesto v 24-članski druščini. Nastope je sklenila v prvem delu tekmovanja in brez zmage, potem ko so bile od nje boljše Hrvaška, Belorusija in Črna gora. Nekoliko boljšo uvrstitev so Srbi, ki se bodo Slovencem v kvalifikacijah zoperstavili z novim selektorjem, dosegli na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2019 na Danskem in v Nemčiji, kjer so bili 18..


Slovenija je do sedaj nastopila na osmih svetovnih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla leta 2017, ko je v Franciji segla po bronasti medalji, medtem ko na zadnjem mundialu ni nastopila. V kvalifikacijah je bila boljša Madžarska z današnjim slovenskim selektorjem Vranješem.


27. svetovno prvenstvo bo v Egiptu na sporedu med 14. in 31. januarjem prihodnje leto. Na njem bo prvič v zgodovini nastopilo 32 izbranih vrst.


Pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo moško reprezentanco čaka še kvalifikacijski turnir za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. V Berlinu se bo med 17. in 19. aprilom pomerila z Alžirci, Nemci in Švedi. V Azijo bosta odpotovali najboljši reprezentanci turnirja.


Ljubomir Vranješ, selektor slovenske moške članske reprezentance:
"Čakata nas dve zahtevni tekmi, a glede na rezultate v zadnjem obdobju smo favoriti mi. To ne bo pomenilo ničesar, v kolikor se ne bomo kar najbolje pripravili na tekmece. Želimo si zaigrati na svetovnem prvenstvu v Egiptu, zato verjamem, da težave z motivacijo ne bo. Imeli bomo dovolj časa za priprave. Že na prvi tekmi bomo morali dobro opraviti svoje delo, da bomo nato lahko v Srbijo odšli z ugodnim rezultatom."


KVALIFIKACIJE ZA NASTOP NA SP 2021:


1. tekma, 5.-7. junij:
SLOVENIJA : SRBIJA


2. tekma, 9.-11. junij:
SRBIJA : SLOVENIJA